"Politiko": Srpski predsjednik uči njemačke lekcije

Briselski portal Politiko, koji je nedavno objavio intervju sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vičićem, danas analizira njegove reči i delovanje.

Srbija 05.07.2020 | 09:28
"Politiko": Srpski predsjednik uči njemačke lekcije

"Politiko" je ocijenio da je tokom posljednje decenije Vučić dominantna politička ličnost u Srbiji, najvećoj i najmnogoljudnijoj od šest država Zapadnog Balkana koje traže članstvo u EU.

U tekstu pod naslovom "Srpski predsednik Vučić uči njemacke lekcije", Politiko navodi da je tokom intervjua u Briselu Vučić govorio o tome kako se moderna Njemačka suočila sa gubitkom teritorije koju je nekada smatrala svojom, a umjesto toga usredsredila se na svoj ekonomski uspon i promovisanje svoje kulture i vrijednosti.

"Da li je to šablon za Srbiju, koja je igrala centralnu ulogu u balkanskim ratovima devedesetih i koja se suočava sa priznanjem da Kosovo više nije njena pokrajina, u zamjenu za članstvo u EU", pita Politiko i dodaje da Vučić ne bi išao baš tako daleko.

Kako navode, on kaže: "Hteo bih da budemo dovoljno pametni i da znamo da teritorijalno pitanje nije uvek najvažnije. Važno je, nema sumnje. Ali, ne može biti važnije ... od vrednosti, od vrlina, od jezika i kulture. "

Politiko dodaje i da je Vučić dva puta sebe nazivao "malim momkom sa Balkana", ali portal primećuje da je to opis koji je u neskladu sa njim, "ne samo zato što je visok oko dva metra".

Ukazuju da je tokom posljednje decenije on dominantna politička ličnost u Srbiji, a da je njegova stranka dobila 60 odsto glasova na parlamentarnim izborima u Srbiji prošlog meseca.

Portal navodi da je za kritičare unutar i izvan Srbije Vučić suviše dominantan.

"Akademici, aktivisti za prava, zapadne diplomate i opozicioni političari kažu da je odgovoran za ozbiljno nazadovanje na polju demokratije, slobode i vladavine zakona", piše Politiko i pominje ocenu Fridom Hausa koja Srbiju vidi samo kao "delimično slobodnu" ili saopštenje OEBS-a povodom izbora u Srbiji da je "izbor birača bio je ograničen prevelikom prednošću vladajuće stranke i promovisanjem vladinih politika od strane većine glavnih medija."

Vučić je, kako navode, odbacio takve procjene nazvavajući ih "birokratskim izveštajima", a glasanje je opisao kao "najpravednije izbore koje smo ikada imali".

"Ne kažem da je to idealna situacija", kazao je on o izbornim rezultatima, prenosi Politiko i dodaje da je rekao da se njegov uspeh svodi na dobro upravljanje ekonomijom, velike infrastrukturne projekte i slabost njegovih političkih protivnika.

 
(Tanjug)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

RASPUCHIN

05.07.2020 08:12

Вучић пореди оно што се не може поредити. Прича је много шира и компликованија а на овај начин се само манипулише народом.

ODGOVORITE
Name

Raomm

05.07.2020 08:22

On je Fenomen,to majka samo jednom rada...

ODGOVORITE
Name

Mile

05.07.2020 09:01

....losi razultati politike su vidljivi svuda i dugo vremena. ..pisati i pricati "price"radi opravdanja neznanja , nemoci gubitaja je za polusvet . Poredjivati Nemacke osvojene pa izgubljene teritorije sa Srpskim KiM , je neuko i rekao bih vrlo priprosto, a mozda i nesto gore od toga ... Srbi su veliki istorijski narod, ali imaju nesrecu sto na vlast dodju nesposobni kadrovi , koji naciju drze u siromastvu nazadovanju . Srbima su potrebne nove elite na vlasti , a takvih ima puno .

ODGOVORITE
Name

Aleksandar

05.07.2020 09:03

U prevodu odrecice se Kosova za rad evropskog puta Srbije i njenog ekonomskog prosperiteta i napredka te privlacenja investicija . Samo sto kada prizna Kosovo on ce ispuniti ocekivanja zapadnih zemalja i shvatiti da evropski put Srbije je samo lazno obecanje i da nema nista od Srbije kao moderne i uredjene zemlje sa jakim zivotnim standardom i velikom kupovnom moci njenjih gradjana . Zbogom Srbijo poslije priznanja Kosova . Ko podje zadnji neka ugasi svijetlo .

ODGOVORITE
Name

re haso

05.07.2020 09:48

Vecu glupost nisam procitao. Zapad prica sta mu se svidja i to nije nikakva novost. Naravno oni zele da opravdaju svoje zlocine koje su pocinili srpskom narodu .Jednostavno operu krvave ruke . Nije njih briga ni za Srbe ni za Albance . Gospodin Vucic to dobro zna a EU neznamo dali ce uopste opstat. Cijeli svijet je u velikim problemima a Srbi treba samo vise da rade i bice im mnogo bolje.

Name

izbjeglica

05.07.2020 09:32

Vec se svelo na Beogradski pasaluk. Vojvodina je poluocijepjena, Crnogorci bjeze.

ODGOVORITE
Name

Ako se nada

05.07.2020 10:13

Da jednom srusi neki postavljeni zid, nece mu upravo oni dozvoliti,jer to je dozvoljeno samo silnim....

ODGOVORITE
Name

Zoki

05.07.2020 11:45

Ko pita sta Vucica,bice kako kazu svjetski oci,mi njima sluzimo kao mamac za potkusurivanje!

ODGOVORITE
Name

Re Zoki

05.07.2020 12:24

Kad ga niko ništa ne pita zbog čega idu pregovori? Još Kosovo nije riješeno i Albancima odgovaraju pregovori nadajući se priznanju. Srbija nema šta da izgubi, jer su nam Kosovo oteli NATO bombarderi.

Name

Dok

05.07.2020 15:54

Dok on podrzava Dodiga, ne osuđuje Đukanovića, a svi znamo ko su ova dvojica i sta rade od srpskog naroda, jasno je da ni prvi nije različit od navedene dvojice. On hoće da kaze:kad se onolika Njemačka odriče svoje teritorije (za rad jačanja ekonomije) zasto to nebi uradila i mala Srbija. Doviđenje KiM.

Name

Слобода

05.07.2020 13:13

Е ово вам је браћо Срби уз додика и мила највећи издајник у Срба од кад Срби постоје,овај ће нас продати у робље и народ и земљу и све...

ODGOVORITE