Opštine i gradovi za struju duguju pola miliona KM

Opštine i gradovi u Republici Srpskoj nisu platili račune za utrošenu električnu energiju u vrijednosti od oko pola miliona maraka, potvrdili su u “Elektroprivredi RS”.

Republika Srpska 04.07.2020 | 08:12
Opštine i gradovi za struju duguju pola miliona KM

U ovom preduzeću podsjetili su da su lokalne zajednice promijenile snabdjevača te da od 1. januara ove godine utrošenu električnu energiju im fakturiše Matično preduzeće, odnosno Direkcija za tržišno snabdijevanje, dok su prethodnih godina snabdijevani od strane nadležnih distributivnih preduzeća te da zbog toga ne mogu uporediti dugove iz ranijeg perioda.

- Spisak onih koji duguju najviše novca za utrošenu struju mijenja se na dnevnom nivou. Ukoliko u zakonski određenim rokovima opštine i gradovi ne izmire obaveze u vezi sa pitanjem utrošene električne energije bivaju upozoreni, nakon čega slijede ostale zakonom definisane mjere - naveli su u “Elektroprivredi”.

Nedavno je zgrada opštine Bileća i još nekoliko ustanova u toj opštini ostalo bez struje zbog neplaćenih računa.

- Nakon što smo platili dio duga struja nam je uključena. Kako ne ostvarujemo dovoljno prihoda tako su nam se i gomilali dugovi za račune. Nastojaćemo u idućem periodu da sve svoje obaveze plaćamo na vrijeme. Da li ćemo u tome uspjeti, ostaje da vidimo  - rekao je načelnik Bileće Miljan Aleksić, koji nije mogao precizirati koliko trenutno iznos račun za neplaćenu struju opštine koju predstavlja. 

Predsjednik Saveza opština i gradova u Srpskoj Ljubiša Ćosić ističe da na sjednicama nisu potezali pitanje neplaćenih računa, ali je upoznat da su pojedine lokalne zajednice podnosile zahtjev za reprogram u vezi sa pitanjem plaćanja obaveza za utrošenu električnu energiju.

-  Dug od pola miliona maraka svih lokalnih zajednica u RS nije veliki. Svi načelnici i gradonačelnici svjesni su svih svojih obaveza, ali veoma često dođemo u situaciju da neke obaveze ne možemo odmah da izmirimo, pa tako i račune za struju. Pored toga, “Elektroprivreda” ali i ostala komunalna preduzeća na sve neplaćene račune redovno zaračunavaju kamate. Tako da na kraju pored osnovnog duga, kao i svi, tako i lokalne zajednice, plaćaju i kamatu za utrošenu električnu energiju - naveo je Ćosić.

Naglasio je da je u odnosu na ranije godine po lokalnim zajednicama udvostručena potrošnja struje.

- Opštine i gradovi šire svoju mrežu javne rasvjete, koja je najveći potrošač električne energije. Na kraju krajeva, dobro je i da možemo dugovati novac za struju. Šta bi bilo da je nikako ne trošimo? Na kraju krajeva mi moramo platiti sve obaveze. Osnovni dug ali i kamatu  - naveo je Ćosić.

(Glas Srpske)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Pamet u glavu

04.07.2020 08:43

I gradjani druguju ali odmah slijedi isključenje a ovaj kaže dobro je da dugujemo to znači da ima ko da troši struju pameti gdje si? Ostala u školi i fakultetu koje nije završio. Žalosno.

ODGOVORITE
Name

055

04.07.2020 09:10

Oko 500 000 KM duguju građani i institucije RS za el.energiju... Dug je dug... A Višković od šale baci preko 400 000 KM za vozanje šatora,i nikom ništa,samo je on dobro prošao,dobio džipa,a pitanje jesu li sve pare vraćene i one od "ugradnje"

ODGOVORITE
Name

Eh

04.07.2020 09:12

Dok su za glasove gradili uličnu rasvjetu tada je sve bilo u redu. E sada kada treba plačati struju za tu istu rasvjetu sada kukaju. A kukanje je uvod u sledeću fazu da se dio troškova prebaci na teret građana, dok se vremenom ne nađe model da se kompletan trošak za uličnu rasvetu prebaci na teret građana.

ODGOVORITE
Name

TEŠKO NAMA

04.07.2020 09:38

Pa će sad Elektrodistribucija RS propasti zbog tih pola mil. km. Propada sve zbog pljačke i lopovluka na sve strane.

ODGOVORITE