Општине и градови за струју дугују пола милиона КМ

Општине и градови у Републици Српској нису платили рачуне за утрошену електричну енергију у вриједности од око пола милиона марака, потврдили су у “Електропривреди РС”.

Република Српска 04.07.2020 | 08:12
Општине и градови за струју дугују пола милиона КМ

У овом предузећу подсјетили су да су локалне заједнице промијениле снабдјевача те да од 1. јануара ове године утрошену електричну енергију им фактурише Матично предузеће, односно Дирекција за тржишно снабдијевање, док су претходних година снабдијевани од стране надлежних дистрибутивних предузећа те да због тога не могу упоредити дугове из ранијег периода.

- Списак оних који дугују највише новца за утрошену струју мијења се на дневном нивоу. Уколико у законски одређеним роковима општине и градови не измире обавезе у вези са питањем утрошене електричне енергије бивају упозорени, након чега слиједе остале законом дефинисане мјере - навели су у “Електропривреди”.

Недавно је зграда општине Билећа и још неколико установа у тој општини остало без струје због неплаћених рачуна.

- Након што смо платили дио дуга струја нам је укључена. Како не остварујемо довољно прихода тако су нам се и гомилали дугови за рачуне. Настојаћемо у идућем периоду да све своје обавезе плаћамо на вријеме. Да ли ћемо у томе успјети, остаје да видимо  - рекао је начелник Билеће Миљан Алексић, који није могао прецизирати колико тренутно износ рачун за неплаћену струју општине коју представља. 

Предсједник Савеза општина и градова у Српској Љубиша Ћосић истиче да на сједницама нису потезали питање неплаћених рачуна, али је упознат да су поједине локалне заједнице подносиле захтјев за репрограм у вези са питањем плаћања обавеза за утрошену електричну енергију.

-  Дуг од пола милиона марака свих локалних заједница у РС није велики. Сви начелници и градоначелници свјесни су свих својих обавеза, али веома често дођемо у ситуацију да неке обавезе не можемо одмах да измиримо, па тако и рачуне за струју. Поред тога, “Електропривреда” али и остала комунална предузећа на све неплаћене рачуне редовно зарачунавају камате. Тако да на крају поред основног дуга, као и сви, тако и локалне заједнице, плаћају и камату за утрошену електричну енергију - навео је Ћосић.

Нагласио је да је у односу на раније године по локалним заједницама удвостручена потрошња струје.

- Општине и градови шире своју мрежу јавне расвјете, која је највећи потрошач електричне енергије. На крају крајева, добро је и да можемо дуговати новац за струју. Шта би било да је никако не трошимо? На крају крајева ми морамо платити све обавезе. Основни дуг али и камату  - навео је Ћосић.

(Глас Српске)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Памет у главу

04.07.2020 06:43

И градјани другују али одмах слиједи искључење а овај каже добро је да дугујемо то значи да има ко да троши струју памети гдје си? Остала у школи и факултету које није завршио. Жалосно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

055

04.07.2020 07:10

Око 500 000 КМ дугују грађани и институције РС за ел.енергију... Дуг је дуг... А Вишковић од шале баци преко 400 000 КМ за возање шатора,и ником ништа,само је он добро прошао,добио џипа,а питање јесу ли све паре враћене и оне од "уградње"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ех

04.07.2020 07:12

Док су за гласове градили уличну расвјету тада је све било у реду. Е сада када треба плачати струју за ту исту расвјету сада кукају. А кукање је увод у следећу фазу да се дио трошкова пребаци на терет грађана, док се временом не нађе модел да се комплетан трошак за уличну расвету пребаци на терет грађана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

04.07.2020 07:38

Па ће сад Електродистрибуција РС пропасти због тих пола мил. км. Пропада све због пљачке и лоповлука на све стране.

ОДГОВОРИТЕ