Stanić: Fond prijeti zdravstvenim ustanovama

- Prijetnje Fonda zdravstvenog osiguranja RS da će prekinuti finansiranje zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj su nedopustive i mogu dovesti do ugrožavanja života i zdravlja osiguranika, rekao je danas predsjednik Odbora za zdravstvo SDS dr Slobodan Stanić.

Republika Srpska 03.07.2020 | 13:07
Stanić: Fond prijeti zdravstvenim ustanovama

On je kazao da je skandalozni dopis koji je iz Fonda upućen zdravstvenim ustanovama u kome se prijeti ukidanjem finansiranja ukoliko se ne pređe na novi sistem prenosa podataka, dokaz da se ova institucija preko zdravstvenih ustanova pokušava obračunati sa firmom koju su oni angažovali na izradi  prvobitnog sofvera Integralnog zdravstvenog informacionog sistema RS.

„Pri tome zdravstvene ustanove nisu ugovarale ni prvu, ni drugu varijantu softvera, a Fond od njih traži da one razriješe pitanje prenosa podataka sa starog na novi sistem. Pogotovo su nedopustive prijetnje koje su navedene u dopisu među  kojima su prijetnje krivičnim prijavama, zaustavljanjem finansiranja i raskidom ugovora“, kazao je Stanić.

Podsjetio je da je Fond obećao da će prvobitni softver, koji bi omogućio elektronske recepte, kartone i uputnice profunkcionisati do kraja 2012. 

Dodaje da je ta priča stavljena po strani pa je unazad dvije godine krenula izrada novog informacionog sistem koji je neznatno izmjenjen u odnosu na prethodni. 

„Ili smo ranije platili nešto što nismo dobili, ili sada kupujemo nešto što već imamo“,  poručio je Stanić.

BN TV

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Tacno

03.07.2020 11:19

Kriminalna sekta je to....

ODGOVORITE
Name

Lea

03.07.2020 11:29

Od tog Fonda nikad nista nisam dobila kada su mi konstatovali dijagnozu da imam rak. Sve sam plaćala . U Bg sam morala da nosim kalupe poslije operacije na WMA da mi utvrse koji tip imam Non Hockinsa. A to je kostalo 2500 km. Podnijela sam zahtjev da mi isplate i odbili su me.Rekli su mi da samo imam pravo na periku. Fuuuuuj!Sve mi se gadi

ODGOVORITE
Name

Ejj

03.07.2020 17:48

Nažalost, išli ste po privatnim klinikama

Name

MARIJA

03.07.2020 11:31

Bravo doktore! Da je sreće da imamo još takvih kao što ste Vi!!!

ODGOVORITE
Name

Mitar

03.07.2020 12:26

Epidemija , puno zarazenih zdravstveni radnici borci na prvoj liniji fronta . Premoreni u strahu da virus ne odnesu kuci starim roditeljima djeci svojoj . I u takovoj situaciji nekome padne na pamet da im ptijeti da ce ostati bez primanja zato sto direktori nece da im kupe neki softver od nekoga da bi taj neko profitirao . Bolje da su onih 10 miliona maraka koje su potrosili da im plate po 1000km bonusa dali odmah vlasniku tog softvera neka nosi djavo ga odnjeo nego da sada prijete i ucjenjuju radi necijeg softvera . I u doba pandemije mjenjati softver kakva je to glupost . Ne lijeci softver ljude od corone .

ODGOVORITE
Name

Pa

03.07.2020 13:05

Stanicu vala dosta je i tebe. Ajde radi nesto.

ODGOVORITE
Name

Vječiti opozicionar

03.07.2020 13:13

Vlast na čelu sa fukarama, sektaši.

ODGOVORITE
Name

Re

03.07.2020 13:31

I ranije smo platili i sada opet placamo. Tako je u svim javnim ustanovama. Informaticki sektor u mojoj firmi vodi gradjevinac, a uz to i nedozreli balavac. Baza je nekoliko puta kupovana, prepravljana, a nikad iz nje nisi dobio korisnu informaciju. Jedino se jedan pravnik dosjetio da salje privrednim subjektima opomene i uslovljava ih nekakvim rokovima. Boze, smiluj se ovom napacenom narodu i drzavi!

ODGOVORITE