Australija: Najveći dnevni rast novozaraženih

Druga najmnogoljudnija australijska savezna država Viktoria objavila je da razmatra ponovno uvođenje mjera karantene nakon što je na njezinom teritoriju zabilježen najveći dnevni porast broja slučajeva zaraze korona virusom u posljednja dva mjeseca.

Svijet 29.06.2020 | 07:31
Australija: Najveći dnevni rast novozaraženih

Premda mnoge australijskeske države i teritoriji još nisu objavili svoje brojke, 75 novih slučajeva samo u Viktoriji ukazuju na najveći dnevni porast za čitavu Australiju od 11. aprila. Porast broja slučajeva postakao je zabrinutost zbog drugog talasa epidemije u Australiji, nakon što je nekoliko sedmica dnevna brojka zaraženih bila ispod 20.

Država Viktoria pojačala je testiranja na korona virus, a zdravstvene vlasti najavile su da će razmotriti ponovno uvođenje nekih mjera socijalne distance.

U maju je Viktoria, savezna država u kojoj živi više od šest miliona stanovnika, počela ukidati mjere uvedene u aprilu kako bi se usporilo širenje virusa. Prema prvotnom planu gotovo sve mjere trebale su biti ukinute do kraja juna.

Mjere su se pokazale uspješnima u usporavanju širenja korona virusa, ali su naštetile australskom gospodarstvu koje će ove godine ući u recesiju nakon rasta.

Premijer Scott Morrison pozvao je sve savezne države da nastave s ublažavanjem mjera kako bi se štete za gospodarstvo što više smanjile.

(Hina)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Zaraženi

29.06.2020 07:38

Ok. Šta bude s tim zaraženim? Umru li svi ili šta?

ODGOVORITE
Name

Andric

29.06.2020 16:21

Pa zar nije ova ista Australija zabranila ulazak stranim drzavljanima.I,sta?Kao mislili tako nece biti virusa.Vrhunac debilizma,bravo...

ODGOVORITE