Zdrave smjestio sa zaraženim, pa kažnjen simbolično

Saobraćajni policajac izvukao je najdeblji kraj u aferi koja je u aprilu ove godine, tokom vanrednog stanja potresla Banjaluku, saznaje Srpskainfo.

Republika Srpska 25.06.2020 | 15:11
Zdrave smjestio sa zaraženim, pa kažnjen simbolično

Naime, 27. aprila šestoro zdravih Banjalučana smješteno je u karantin Studentskog centra “Nikola Tesla” u kojem su se nalazili zaraženi pacijenti, o čemu je Srpskainfo ekskluzivno pisala.

Nakon otkrivanja ove informacije, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić tražio je da svi u lancu preuzmu svoj dio odgovornosti. Međutim, jedini koji je sankcionisan jeste pripadnik Policijske uprave Banjaluka, odnosno saobraćajni policajac koji je Banjalučane doveo do pogrešne zgrade.

-Služba za zaštitu integriteta i zakonitosti u radu MUP Republike Srpske ocijenila je da je policijski službenik Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Banjaluka počinio lakšu povredu dužnosti u slučaju pogrešnog smještaja šestoro zdravih Banjalučana u karantin Studentskog centra “Nikola Tesla” gdje su se nalazili zaraženi pacijenti.

Ovom policajcu čija je greška mogla skupo koštati mlade Banjalučane izrečena je disciplinska mjera 10 odsto od osnovne mjesečne plate.

-U vezi va Vašim upitom, obavještavamo Vas da je zbog navedenog događaja Služba za zaštitu integriteta i zakonitosti u radu ocijenila da je policijski službenik Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Banjaluka počinio lakšu povredu dužnosti i u skladu sa tim mu je izrečena novčana kazna u iznosu od 10 odsto osnovne mjesečne plate, ostvarene u mjesecu koji je prethodio izricanju disciplinske mjere – izjavila je Mirna Miljanović, portparol MUP RS.

Državljani Republike Srpske, njih šestoro, koji su 27. aprila ove godine pod pratnjom policije doputovali u Banjaluku kako bi bili smješteni u karantin u Srednjoškolskom domu, greškom je bilo prebačeno u Studentski centar „Nikola Tesla“, među pacijente zaražene korona virusom. Katastrofalan propust doveo je do pravog rata riječima unutar nadležnih službi, koje su odgovornost prebacivale jedna na drugu i na kraju pokušale da zataškaju slučaj. Zvaničnih saopštenja, niti bilo kakvih drugih informacija o ovom slučaju nije bilo.

Srpskainfo je došla do informacije da je petoro građana sa graničnog prelaza Gradiška, te jedan iz Šamca, nakon uobičajenih procedura koje, između ostalih, podrazumijevaju pregled zdravstveno-sanitarnog inspektora, upućeno pod policijskom pratnjom u karantin u Banjaluku.

Nakon što su uočili katastrofalnu grešku, Banjalučane su smjestili u Centar “Zaštiti me” gdje su čekali testiranja. Na sreću, rezultati su pokazali da Banjalučani nisu zaraženi.

– Mi smo uporno ponavljali da smo zdravi, ali kako se on (portir) nasmijao, mislili smo da se on šali. Poslali su nas na treći sprat, jer su rekli da tamo nema zaraženih, ali kada smo se počeli penjati vidjeli smo na 1. i 2. spratu ljude koji su vidno bolesni i shvatili smo da ovo nije šala – ispričala je ranije Banjalučanka koju su sa ostalim greškom smjestili u SC “Nikola Tesla”. Nakon otkrivanja afere iz Policijske uprave Banjaluka su “prali ruke” od svega, a lopticu prebacivali na portira.

– Policijski službenici Policijske uprave Banjaluka 27. aprila od mjesta Jakupovci do JU Studentski centar ”Nikola Tesla” obavili su pratnju vozila u kome je bilo šest građana koji nisu pozitivni na korona virus. Osobe su po dolasku do objekta predate portiru, te ušle u odvojeni prostor Studentskog centra i isti nisu imali nikakav fizički kontakt sa osobama koje su pozitivne na korona virus. Nakon kraće konsultacije telefonom oni su premješteni u karantin u objekat Centra ”Zaštiti me”- naveli su ranije iz PU Banjaluka. Dodali su i kako smještaj vrši odgovorni tim imenovan od strane lokalne zajednice, te da MUP nije bio nadležan za navedeno.

(Srpskainfo)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Branislav

25.06.2020 15:35

Nije ih on vozio na ,,svoju, ruku , neko mu je naredio gdje da vozi..

ODGOVORITE
Name

Neno

25.06.2020 15:36

Neka se krene od 10% da napunimo Budzet.

ODGOVORITE
Name

Zoom

25.06.2020 15:50

Uopste nema odgovornosti policajca u ovome, ali ajde, kao nesto uradila ova Služba za zaštitu integriteta, a u stvari nije uradila nista. Ovaj policajac nije trebao biti kažnjen, jer sa umisljajem ovo nije uradio, ili mu je neko rekao ili u najgorem slučaju je pogrešno shvatio, a on o ovome nije ni trebao u konacnici odlučivati.

ODGOVORITE
Name

Re

25.06.2020 16:57

Ma dobio je milju... Baš su ga nasekirali

Name

Re

25.06.2020 23:48

Ubili djete u sred grada, bacili ga u crkvenu, dilaju lsd, prebijaju penzionere po ulici, pa naravno da ne odgovaraju, oni su dio kriminalne grupe koja hara.

Name

SIA

25.06.2020 15:54

Sva sreca da imamo vas portal pa da ovakve vijesti ne ostanu zataskane. Boze pomiluj nas gresne

ODGOVORITE
Name

Ratko

25.06.2020 16:26

Zaista mislim da su vecina zaposlenih u policiji glupani, pa nije bez veze onaj vic, zasto dvojica policajaca idu zajedno, jedan zna cirilicu a jedan latinicu. E a zasto tri policajca idu zajedno, jedan zna i cirilicu i latinicu a dvojica cuvaju genija.

ODGOVORITE
Name

Visegrad

25.06.2020 16:28

Hahahahahahaha ova drzava je fijasko totalni

ODGOVORITE
Name

Jing jang

25.06.2020 16:48

Uh jesu ga nasikirali....pa to je saobracajac!Njih 90% bi potpisalo da rade bez plate,samo 3mjeseca u godini da rade sa rucnim radarom.

ODGOVORITE
Name

Andric

25.06.2020 22:56

Inace sam zestoki protivnik ove vlasti,ali ovde je sve odluceno kako i jeste.Ako je zadatak tog policajca bio da ih sprovede do odredjenog mjesta,on pogrijesio,krivica iskljucivo njegova i to je to.A manite se suplje price da je to namjerno uradio,da mu je neko naredio,itd.Krenite samo unazad,zasto bi to nekom bilo u interesu,dajte samo jedan dobar razlog...

ODGOVORITE