Vodena bujica odnijela most na Janji kod Bijeljine

Kiša koja je prethodnih dana padala ne području Semberije stvorila je probleme u pojedinim naseljima. Vodena bujica odnijela je stari most na rijeci Janji u naselju Brzava kod Bijeljine. Iz Civilne zaštite poručuju da se situacija, i pored rasta vodostaja rijeka Drine i Save, polako stabilizuje.

Republika Srpska 23.06.2020 | 18:18
Vodena bujica odnijela most na Janji kod Bijeljine

Zbog velike količine vode koja je protekla kroz korito rijeke Janje, došlo je do urušavanja desne obale kod starog mosta, u području koje predstavlja uskoro grlo ovog dijela vodenog toka.

“Samim tim, polovina mosta je srušena. Međutim, brzim reagovanjem radnika izvođača na ovom dijelu, obezbijeđen je protok velike količine vode. Zahvaljujući tome, nije došlo do veće štete odnosno do izlivanja korita rijeke Janje”, kaže Azem Aletović, predsjednik Savjeta MZ Janja. 

U posljednja dva dana palo je skoro 50 litara kiše. Mještane Semberije, pa i one iz Janje, svaka veća količina padavina plaši, jer ih, kako kažu, podsjeća na katastrofalne poplave iz 2014. godine, kad je Janja poplavljena čak pet puta. Osjećaj straha je neminovan, ali je stanje, kažu, bolje nego prije  šest  godina.

“Sva sreća pa je most pao samo sa jedne strane, nije se izvrnuo nastranu pa nije prouzrokovao mnogo problema, nije bilo poplava. Mještani su sve vrijeme imali strah od poplava, jer nismo mogli da regulišemo korito zbog vremenskih neprilika”, ističe Omer Osmanagić iz Janje. 

Nakon prestanka padavina vodostaji su u opadanju na svim bujičnim vodotocima i situacija se polako stabilizuje. Iako su vodostaji rijeka Save i Drine u porastu, nadležni poručuju da su vodostaji i dalje daleko ispod kote vanredne odbrane od poplava, te da nema razloga za paniku. 

BN TV

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Xx

23.06.2020 16:25

most je stari trebalo srusit cim je novi napravit

ODGOVORITE
Name

Gordana

23.06.2020 17:01

Kaze se napravljen.

Name

Global zitizen

23.06.2020 17:55

ma nek je on "napravit".

Name

Starina

23.06.2020 18:30

Sad je Mićko u koaliciji sa vladom snsd,a oni će sve popraviti

ODGOVORITE