Novi virus korona u Kini - evropskog porijekla

Poreklo Covida19 koji je uzrocnik najnovijeg sirenja zaraze u kineskom glavnom gradu Pekingu, je evropsko”, potvrdila je strucnjak SZO dr Maria van Kherkova.

Svijet 20.06.2020 | 11:42
Novi virus korona u Kini - evropskog porijekla

Na redovnoj konferenicji za stampu ona je izjavila da je SZO dobila nekoliko sekvenci genoma koronavirusa iz Pekinga i da je potvrđeno njihovo "evropsko poreklo".

"Nova epidemija ne znači da se radi o drugom valu koronavirusa", rekao je direktor SZO za vanredne situacije, Majk Rajan (Mike Ryan).

Po njegovim recima ako dođe do izbijanja novog zarista mora se odmah reagovati da bi se izbegao povratak na restriktivne mere zatvaranja.

Rajan je naglasio da bi svaka zemlja mogla imati sada drugi vrhunac zaraze koronavirusom, a zatim da se moze ocekivati i drugi val na jesen. Mogu se dogoditi obe pojave, pojasnio je.

“Da biste držali pod kontrolom sirenje Covida 19, neophodno je pratiti brojeve: broj zarzenih i situaciju u zdravstvenim ustanovama. Ako su bolnice ponovo pretrpane, u opasnosti, mora se brzo delovati da se ne bi našli u situaciji kao na vrhuncu pandemije ”, upozorio je Majk Rajan.

(Tanjug)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

europejac

20.06.2020 09:59

taj virus posto ko ovi kod nas iz glamoča i dimljenog grahova, malo ode u banjaluku i odma banjalučanin...

ODGOVORITE
Name

Ma svaka svoj virus

20.06.2020 10:15

Opasni, podli, ne zna vise kako da mutira....

ODGOVORITE
Name

Eto

20.06.2020 12:06

Naka je vala kod njih nesto evropsko, jer smo odavno preplavljeni svakakvom kineskom robom, pa I virusom. Slijedi scenario nove odbrane, a mozda I nema zastite, jer je izmutiran putujuci po svijetu, vrativsi SE sad u maticu.

Name

Čupavko

20.06.2020 10:54

made in Bosnia

ODGOVORITE
Name

Sikter more

20.06.2020 10:56

U Evropi se prvo pojavio na pijaci u Laktašima, virus mutirao sa kuvanog milorada na čovjeka.

ODGOVORITE