Za porast oboljelih optužuju pojedince koji su došli iz Srbije

Direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore Boban Mugoša najavio pooštravanje kontrole na graničnim prelazima te zemlje zbog ponovne pojave korona virusa.

Region 19.06.2020 | 10:38
Za porast oboljelih optužuju pojedince koji su došli iz Srbije

Mugoša tvrdi da su ti slučajevi importovani iz Srbije.

Crna Gora je početkom juna zvanično proglasila kraj epidemije korona virusa nakon što su zvanični podaci tokom 28 dana pokazivali da više nema zaraženih.

U poslednjih pet dana, koronavirus se vratio u Crnu Goru, a Mugoša kaže da je to zbog neodgovornog ponašanja pojedinaca, koji su boravili na velikim skupovima u Srbiji, a u Crnu Goru se vraćali preko BiH.

"Situacija je zbog neodgovornosti pojedinaca ozbiljna pa ćemo pojačati kontrolu na granicama", rekao je Mugoša gostujući u Jutarnjem programu TVCG.

Nacionalni koordinacioni tim je od juče doneo odluku o ponovnom obaveznom nošenju maski, a Mugoša kaže da je to korak unazad i najavio nove mere NKT.

"Situacija je ozbiljna u smislu da je veliki broj u svega pet dana 13 slučajeva, srećom nije toliki broj i klastera, ali imamo situaciju gde po celoj Crnoj Gori moramo da idemo i tražimo kontakte, mi to i radimo, nastavljamo testiranje, našli smo dosta kontakata i reagovali smo", naveo je Mugoša.

Prema njegovim rečima, ono što je bilo neočekivano jeste da se u toj meri zloupotrebljava mogućnost prelaska iz jedne zemlje u drugu, kao i neodgovoran odlazak crnogorskih građana na tako velike skupove u susedne zemlje, a da to nisu prijavili.

"Neodgovorno je bilo i to što nismo dobili taj podatak da su bili na utakmici, nego su ulazili iz Bosne. Da nije bilo tako velikih skupova možda do toga i ne bi došlo," rekao je Mugoša.

Naveo je da je to leglno, ali nije u redu da, ako znate, kako kaže, kakve su mere uđete iz Srbije u Bosnu pa u Crnu Goru i onda napravite ovako ozbiljnu situaciju.

(Tanjug)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

hahahaha

19.06.2020 08:49

ovi njihovi podobni, gori od nasih...pa kakve veze ima ako je usao u bosnu pa iz bosne u cg, pa ima srbijanski pasos, znas ko je i odakle je...o boze...

ODGOVORITE
Name

Nikola

19.06.2020 08:52

Ne samo oni. Svi misle tako u evropi. Prvo policija i vojska na ulici i onda preko noći derbi.

ODGOVORITE
Name

ko progon

19.06.2020 10:06

Ovo traženje kontakata po zemlji, bilo kojoj, mi nekako ko progon ljudi. Ne znam, to je moje mišljenje...

ODGOVORITE
Name

re

19.06.2020 10:26

to je za sad jedini nacin da se prati putanja zarazenih i preventivno smanji broj mogucih slucajeva.

Name

cisto

19.06.2020 10:44

Sve zemlje Koje ne testiraju svoje gradjane nemaju koronu.

ODGOVORITE
Name

Hercegovac

19.06.2020 11:22

Crnogorci lijeno je njima da se testiraju bolje je optužiti srbe iz Srbije i Republike Srpske, a oni krstare li krstare po Bih i u vrijeme korone.

Name

Veteran

19.06.2020 12:49

Čuj nema zaraženi crnogorci povraća mi se od vas čuj kraj pandemije u crnoj gori vi ste zaraženi najviše mrżnjom

ODGOVORITE
Name

Sa strane

19.06.2020 13:46

Istina je malo drugačija. Koronu su u studentski dom Karaburma doneli studenti koji su došli iz Crne Gore. A Crnogorci su u tom periodu tvrdili da nemaju zaraženih. Ti studenti su došli sa negativnim rezultatima testova koji su im rađeni u Crnoj Gori. Dakle, Crnogorci koriste nepouzdane testove, a onda njihovi građani koji ne znaju da su zaraženi šire zarazu po regionu.

ODGOVORITE
Name

KIKI

19.06.2020 22:14

A JESU LI TO SRBI IZ CRNE GORE ILI CRNOGORCI IZ CRNE GORE . NE ZNAM , SAMO PITAM ONAKO .