Grad Doboj prodaje dio bivšeg Doma vojske RS

Republičko udruženje “Veterani Republike Srpske” zatražilo je od Vlade RS da izmjeni Odluku o dodjeli neperspektivnih lokacija i ostalih nekretnina koje su služile za potrebe sistema odbrane na teritoriji RS iz 2007. godine, kojom su bez nadoknade date gradovima Doboj, Bijeljina i Trebinje, te opštini Derventa.

Republika Srpska 12.06.2020 | 15:35
Grad Doboj prodaje dio bivšeg Doma vojske RS

- Te lokalne zajednice su imale obavezu da u datim objektima, ranijim Domovima vojske, obezbjede bez naknade prostorije za rad Boračkoj organizaciji i Udruženju vojnih penzionera. S obzirom na to da je u međuvremenu registrovano nekoliko organizacija, saveza i udruženja nastalih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, a stekli su javni interes za RS, ova Odluka postala je za nas disktiminatorska, kaže za naš portal generalni sekretar Udruženja Aleksandar Nedić.

Kako je postalo besmisleno da se prostor obezbjeđuje uglavnom nepostojećim Udruženjima vojnih penzinera, Veterani su zatražili da se odluka izmjenom formuliše da su lokalne zajednice dužne da prostor u ustupljenim nekretninama obezjeđuje za potrebe organizacija, saveza i udruženja nastalih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, a koji po Odluci Vlade RS imaju status od javnog interesa za Republiku Srpsku.

Kao obrazloženje naveli su činjenicu da veliki dio sredstava od, inače malih sledujućih grantova, troše na plaćanje zakupa prostora u kojima rade, te da očekuju da će Vlada njihov zahtjev vrlo brzo tematizovati na sjednici i udovoljiti zahtjevu.

- Kada smo se u Vladi RS raspitali za status bivšeg Doma vojske u Doboju, dobili smo obavijest da on nije više u njihovoj ingerenciji i da ga je Grad uknjižio na svoje ime i da se direktno obratimo vlastima za obezbjeđenje prostora za rad našeg Udruženja.Tek tada uslijedilo je pravo iznenađenje, jer su do nas došle informacije da Grad prodaje dio tog objekta, prenio nam je Nedić ovu informaciju.

Tragom nje smo utvrdili da je Grad Doboj zaista 29. aprila oglasio prodaju 300 kvadratnih metara poslovnog prostora u ulici “Cara Dušana” na lokaciji gde se nalazi i bivši Dom vojske, a sada sjedište organizacionih jedinica Gradske uprave i preduzeća čiji je grad osnivač. Cijena je više nego povoljna, svega 1.100 maraka po kvadratu, odnosno ukupna prodajna cijena je 331.975,15 maraka. Tolika je, naime, procjenjena vrijednost tog prostora od strane sudskog vještaka arhitektonsko-građevinske struke Radislava Mišića.

Da li je do prodaje došlo nije poznato, a rok za prijavu na ovu javnu nabavku, odnosno tender, istekao je 13. maja.

PRAVOBRANILAŠTVO 

Pravobranilaštvo RS, tačnije Sjedište zamjenika pravobranioca Doboj zastupa Grad u imovinskim i drugim predmetima, tako da je njegova nadležnost i u vezi sa preuzimanjem i prometovanjem imovinom bivšeg Doma.

Prema informacijama Pravobranilaštva, oni su od Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS zaprimili Prijedlog ugovora o prenošenju prava svojine na Domu vojske u Doboju bez naknade.

Ovo Pravobranilaštvo je dalo mišljenje da su ispunjeni svi zakonski uslovi da se ugovor o prenošenju prava može zaključiti, čime Grad Doboj postaje vlasnik objekta. 

(mojdoboj.info)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Doboj

12.06.2020 13:42

Da li je moguce?

ODGOVORITE
Name

Re Doboj

12.06.2020 13:59

Sta? Da je procjenu izvrsio "strucnjak" Misic? Da umres od smjeha

Name

SDS Doboj

12.06.2020 14:42

Kada mi dođemo na vlast sve ćemo to poništiti. Samo nam treba koja godina da se konsolidujemo. Ovo vam obećava predsjednik Sreten Telebaka.

Name

Ре СДСДо

12.06.2020 15:01

Умјесто што нападаш Сретена у ком, већ неколико пута , могао си распопа Јеринића замолити да прода земљу у Станарима кад му је сад Миле на руци и да то донира за свој народ .

Name

Za prodaju dom spreman

12.06.2020 13:43

Hahahaha. Prodati, nego šta! Teroristi ne smiju da imaju dom! Dom im treba biti u zatvoru!

ODGOVORITE
Name

Sacuvaj Boze

12.06.2020 14:03

Ludnice. Ne zna se ko sta vise naopako radi.

ODGOVORITE
Name

Doboj

12.06.2020 14:44

Divno prodaju po hiljadu sebi, narodnim parama plaćaju privatnicima po tri hiljade, a pravobranilac ili je podmićen ili je čoban.

ODGOVORITE