Град Добој продаје дио бившег Дома војске РС

Републичко удружење “Ветерани Републике Српске” затражило је од Владе РС да измјени Одлуку о додјели неперспективних локација и осталих некретнина које су служиле за потребе система одбране на територији РС из 2007. године, којом су без надокнаде дате градовима Добој, Бијељина и Требиње, те општини Дервента.

Република Српска 12.06.2020 | 15:35
Град Добој продаје дио бившег Дома војске РС

- Те локалне заједнице су имале обавезу да у датим објектима, ранијим Домовима војске, обезбједе без накнаде просторије за рад Борачкој организацији и Удружењу војних пензионера. С обзиром на то да је у међувремену регистровано неколико организација, савеза и удружења насталих из одбрамбено-отаџбинског рата, а стекли су јавни интерес за РС, ова Одлука постала је за нас дисктиминаторска, каже за наш портал генерални секретар Удружења Александар Недић.

Како је постало бесмислено да се простор обезбјеђује углавном непостојећим Удружењима војних пензинера, Ветерани су затражили да се одлука измјеном формулише да су локалне заједнице дужне да простор у уступљеним некретнинама обезјеђује за потребе организација, савеза и удружења насталих из одбрамбено-отаџбинског рата, а који по Одлуци Владе РС имају статус од јавног интереса за Републику Српску.

Као образложење навели су чињеницу да велики дио средстава од, иначе малих следујућих грантова, троше на плаћање закупа простора у којима раде, те да очекују да ће Влада њихов захтјев врло брзо тематизовати на сједници и удовољити захтјеву.

- Када смо се у Влади РС распитали за статус бившег Дома војске у Добоју, добили смо обавијест да он није више у њиховој ингеренцији и да га је Град укњижио на своје име и да се директно обратимо властима за обезбјеђење простора за рад нашег Удружења.Тек тада услиједило је право изненађење, јер су до нас дошле информације да Град продаје дио тог објекта, пренио нам је Недић ову информацију.

Трагом ње смо утврдили да је Град Добој заиста 29. априла огласио продају 300 квадратних метара пословног простора у улици “Цара Душана” на локацији где се налази и бивши Дом војске, а сада сједиште организационих јединица Градске управе и предузећа чији је град оснивач. Цијена је више него повољна, свега 1.100 марака по квадрату, односно укупна продајна цијена је 331.975,15 марака. Толика је, наиме, процјењена вриједност тог простора од стране судског вјештака архитектонско-грађевинске струке Радислава Мишића.

Да ли је до продаје дошло није познато, а рок за пријаву на ову јавну набавку, односно тендер, истекао је 13. маја.

ПРАВОБРАНИЛАШТВО 

Правобранилаштво РС, тачније Сједиште замјеника правобраниоца Добој заступа Град у имовинским и другим предметима, тако да је његова надлежност и у вези са преузимањем и прометовањем имовином бившег Дома.

Према информацијама Правобранилаштва, они су од Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС запримили Приједлог уговора о преношењу права својине на Дому војске у Добоју без накнаде.

Ово Правобранилаштво је дало мишљење да су испуњени сви законски услови да се уговор о преношењу права може закључити, чиме Град Добој постаје власник објекта. 

(мојдобој.инфо)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Добој

12.06.2020 13:42

Да ли је могуце?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Добој

12.06.2020 13:59

Ста? Да је процјену изврсио "струцњак" Мисиц? Да умрес од смјеха

Name

СДС Добој

12.06.2020 14:42

Када ми дођемо на власт све ћемо то поништити. Само нам треба која година да се консолидујемо. Ово вам обећава предсједник Сретен Телебака.

Name

Ре СДСДо

12.06.2020 15:01

Умјесто што нападаш Сретена у ком, већ неколико пута , могао си распопа Јеринића замолити да прода земљу у Станарима кад му је сад Миле на руци и да то донира за свој народ .

Name

За продају дом спреман

12.06.2020 13:43

Хахахаха. Продати, него шта! Терористи не смију да имају дом! Дом им треба бити у затвору!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сацувај Бозе

12.06.2020 14:03

Луднице. Не зна се ко ста висе наопако ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

12.06.2020 14:44

Дивно продају по хиљаду себи, народним парама плаћају приватницима по три хиљаде, а правобранилац или је подмићен или је чобан.

ОДГОВОРИТЕ