U Sarajevu počela sjednica Doma naroda PS BiH

- U Sarajevu je počela sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH na kojoj će delegati razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sistemu državne pomoći, koji je predložio Savjet ministara.

Bosna i Hercegovina 11.06.2020 | 10:18
U Sarajevu počela sjednica Doma naroda PS BiH

Izmjene i dopune predloženog zakona, koji će delegati razmatrati u prvom čitanju, odnose se na usklađivanje sistema državne pomoći sa obavezama preuzetim međunarodnim ugovorima koje je potpisala i ratifikovala BiH, a posebno obavezama koje slijede iz procesa evropskih integracija, odnosno stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Tokom primjene Zakona ustanovljeno je da su neke njegove važne odredbe samo djelimično usklađene sa osnovnim odrednicama pravne tekovine EU, zbog čega se pristupilo donošenju njegovih izmjena i dopuna.

Na dnevnom redu sjednice Doma naroda nalazi se više izvještaja, među kojima i izvještaj Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara o realizaciji Revidirane strategije BiH za provođenje Aneksa sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma za 2017. godinu.

Delegati bi trebalo da razmotre i da se izjasne i o izvještajima o zaštiti ličnih podataka za 2017. i 2018. godinu, te više specijalnih izvještaja Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH, kao i Кancelarije za reviziju institucija BiH.

Predviđeno je i razmatranje inicijativa delegata iz Кluba bošnjačkog naroda Denisa Bećirovića da Savjet ministara dostavi Domu naroda informaciju o razmjerama migrantske krize u Unsko-sanskom kantonu, s prijedlogom mjera za njeno rješavanje.

Dnevnim redom je predviđeno i razmatratranje inicijative delegata iz Кluba hrvatskog naroda Zlatka Miletića u vezi sa zahtjevom za izmjene i dopune Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH. 

(Srna)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

DUSANKA

11.06.2020 09:24

A JEL NASA DUSANKA TU. BRANI NACIONALNI INTERES. UBI SE ZENA NA TWITERU OD TOG INTERESA. ZAO MI JE DODJE. NE DAJ BOZE KO DA HOCE VENE BRE DA PRESECE. IL VARIKINU DA POPIJE. STETA KREME. NJENA KREMA ZA LICE SRPSKO NAMA DRAGO KOSTA 500 MARAKA PA SE CIJELI DOM NAZOVI NARODA RADOSNO SMIJE PRILIKOM NJENIH IZLIVA STRASTI PREMA NAMA SRBIMA I NARAVNO KLEPTOMANU.

ODGOVORITE