"Prognoze ostaju iste, dolazi vrelo ljeto"

Meteorolog Nedim Sladić rekao je danas za N1 da se u Bosni i Hercegovini očekuje veoma toplo ljeto te da se ranije prognoze u tom smislu nisu mijenjale.

Bosna i Hercegovina 10.06.2020 | 23:11
"Prognoze ostaju iste, dolazi vrelo ljeto"

Prema njegovim riječima, nestabilno vrijeme preovladavaće u narednim danima s izuzetkom petka i posebno predstojeće subote.

''Situacija će se popravljati, ali kratkotrajno, u petak dolazi do primirja. Visine će imati manje vlage i neće biti uslova za grmljavinska nevremena. Sutra će Zeničko-dobojski i Tuzlanski kanton biti pod rizikom za nevrijeme. Subota je prvi dan za koji možemo reći da će biti stabilniji i topliji. Od nedjelje ponovo nastavak promjenjivog vremena, ali iduća sedmica ne djeluje toliko strašno. Postojaće uslovi za lokalne pljuskove u drugom dijelu dana. Malo će me ljudi pogrešno razumjeti, ali ovo je tipično za juni mjesec'', rekao je Sladić.

Govoreći o ljetnim mjesecima, Sladić je rekao da prognoze ostaju iste - očekuje nas vrelo ljeto.

''Novi izlazi modela na dugoročne staze ne upućuju na odstupanje od prijašnjih, očekujemo toplije ljeto od prosjeka. Nestabilnosti će popuštati krajem juna. Imaćemo i toplotne talase kada temperatre vazduha odstupa od određenih normala iz prijašnjih godina'', dodao je gost N1.

(N1)

Komentari / 0

Ostavite komentar