Tegeltija: Sredstva za lokalne izbore biće osigurana

Predsjedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine (BiH) Zoran Tegeltija je u srijedu 10. juna na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) kazao da će sredstva za lokalne izbore u BiH, dio koji osigurava Vijeće ministara BiH, biti osigurana ili kroz budžet ili posebnom odlukom.

Bosna i Hercegovina 10.06.2020 | 13:30
Tegeltija: Sredstva za lokalne izbore biće osigurana

Poslaničko pitanje u vezi sa osiguravanjem sredstava za provođenje lokalnih izbora postavila je poslanica Mirjana Marinković-Lepić iz Naše stranke (NS).

Marinković-Lepić je takođe citirala predsjedavajućeg Tegeltiju, koji je ranije izjavio da „izbori mogu biti raspisani i sredstva osigurana“.

 Tegeltija je također kazao da i dalje stoji na tom stanovištu, te da se se izbori, po njegovom mišljenju, moraju održati u ovoj godini.

Dodao je da postoji pripremljena odluka koju je pripremio kao predsjedavajući Vijeća ministara BiH, u slučaju da ne bude usvojen budžet institucija BiH u odgovarajućem trenutku.

„Naš plan je bio da se budžet do kraja maja uputi u proceduru. Na žalost, još nije upućen jer su u posljednjem trenutku došli zahtjevi prema Ministarstvu finansija BiH za izmjenu određenih budžetskih korisnika“, kazao je Tegeltija.

On je dodao kako je zbog toga pomjereno usvajanje budžeta na Savjetu ministara BiH.

Centralna izborna komisija (CIK) odložila je lokalne izbore u Bosni i Hercegovini koji su bili raspisani za 4. oktobar na 15. novembar, jer novac za održavanje izbora nije osiguran.

Razlog je neusvajanje budžeta Bosne i Hercegovine, zbog čega je Centralna izborna komisija bila spriječena pokrenuti najvažnije procedure javnih nabavki.

S ovom odlukom se nisu nisu složili brojni predstavnici vlasti u BiH, a ocjenu ustavnosti odluke pred Ustavnim sudom BiH podnio je Savez nezavisnih sociijaldemokrata (SNSD), odnosno Klub poslanika te stranke u Narodnoj skupštini Republike Srpske (RS).

(RSE)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Što

10.06.2020 11:53

Što onda Tegeltijin šef Dodik manipuliše i trguje po običaju kada kaže da je pokušao sa Bakirom da se dogovori da se sredstva obezbjede za Republiku Srpsku.

ODGOVORITE
Name

Why

10.06.2020 14:49

Zasto se pdp boji izbora?

Name

Andric

10.06.2020 17:23

Re why:jesi ti uredan sefe,o cemu ti?Da nisi slusao vijesti na albanskom,pa sam prevodio...

Name

Gangago

10.06.2020 12:09

Onaj ko placa izbore taj ce i da pobjedi, zar ne? Ovo je Dodikova inicijativa - stari lisac za izborne prevare!

ODGOVORITE
Name

Sa

10.06.2020 12:18

Ma ja nemoj to da zafali..to je najbitnije!!

ODGOVORITE
Name

Protiv rezima

10.06.2020 14:20

Kakvom ce odlukom, glupi Tegeltija, obezbijediti sredstva za odrzavanje lokalnih izbora, kada se sredstva moraju obezbijediti u budzetu.

ODGOVORITE