Poslanici Parlamenta BiH sutra o smjeni ministra Košarca

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH bi na sjednici zakazanoj za sutra trebalo da razmatra zahtjeve za iniciranje glasanja o rekonstrukciji Savjeta ministara BiH, na način da se glasa o smjeni ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca te o smjeni zamjenika ministra civilnih poslova BiH Siniše Ilića.

Bosna i Hercegovina 09.06.2020 | 17:55
Poslanici Parlamenta BiH sutra o smjeni ministra Košarca

Zahtjeve su uputili poslanici: Predrag Kojović, Aida Baručija, Mirjana Marinković- Lepić, Damir Arnaut, Mirko Šarović, Dragan Mektić, Mira Pekić, Branislav Borenović, Nermin Nikšić, Saša Magazinović, Zukan Helez i Nada Mladina.

U obrazloženju incijative za smjenu ministra Košarca se navodi da je u vrijeme proglašenog stanja nesreće u Federaciji BiH i vanrednog stanja u Republici Srpskoj ministar Staša Košarac prisustvovao okupljanju u jednom restoranu u Sarajevu, suprotno mjerama za suzbijanje pandemije korona virusa i sprečavanje širenja zaraze, a koje je propisao Federalni štab civilne zaštite.

Dodaje se da je svojim neodgovornim ponašanjem ovaj ministar prekšio zakone koji su na snazi za vrijeme stanja nesreće/vanrednog stanja.

Za zamjenika ministra civilnih poslova BiH Sinišu Ilića se navodi da je u vrijeme vanrednog stanja u Republici Srpskoj, u noćnim satima tokom vaskršnjih praznika organizovao šire okupljanje i slavlje kod svoje kuće, suprotno mjerama za suzbijanje pandemije korona virusa i sprečavanje širenja zaraze, a koje je propisao Republički štab za vanredne situacije RS.

Pred poslanicima bi se trebao naći i zahtjev Savjeta ministara BiH da se po hitnom postupku razmatra Prijedlog zakona o privremenim mjerama u radu pravosudnih i drugih organa BiH za vrijeme stanja prirodne ili druge nesreće na teritoriji BiH.

Trebao bi biti razmatran i Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Krivičnog zakona BiH, čiji su predlagači poslanici Saša Magazinović, Jasmin Emrić i Šemsudin Mehmedović.

Poslanici bi trebali razmatrati i principe Prijedloga zakona o dopuni Zakona o akcizama u BiH, koji je predložio Savjet ministara BiH, kao i Prijedloga zakona o dopuni Zakona o akcizama u BiH, koji je predložila poslanica Aida Baručija.

Prijedlog amandmana II i amandmana III na Ustav BiH, predlagača poslanika Dženana Đonlagića, kao i Prijedlog amandmana II na Ustav BiH, koji su predložili poslanici: Predrag Kojović, Mirjana Marinković-Lepić, Aida Baručija i Damir Arnaut, također bi se trebao naći pred poslanicima.

Predviđeno je i razmatranje principa Prijedloga zakona o izmjeni i dopunama Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama BiH, predlagača Savjeta ministara BiH, te principa Prijedloga zakona o mjeriteljstvu BiH, koji su predložili poslanici: Denis Zvizdić, Adil Osmanović, Šemsudin Mehmedović, Safet Softić, Halid Genjac, Alma Čolo, Edin Mušić, Nermin Mandra i Šemsudin Dedić. 

Pred poslanicima će se, između ostalog, naći i više izvještaja i poslaničkih inicijativa.

(Fena)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Mirkan

09.06.2020 17:42

Nisam za smjenu Klošarca.Bašga je fino gledati onako utučenog i nikakvog a do juče se šepurio kao paun i srbovao kao niko a i izdajnike više ne spominje.Baš je lijepo kada spanu maske pa se sve vidi.Neka ga još malo...

ODGOVORITE
Name

Laki

09.06.2020 18:00

Sad čitam, ministar u Švedskoj podnio ostavku zbog 0,2 promila alkohola prilikom kontrole policije. Kod nas ministar ne može biti ni alkotestiran niti ga policija smije kontrolisati. Pa o čemu mi pričamo. Taj Klošarac je jedan obični ljigavi poslušnik sekte i nikad neće biti smjenjen,a neće ni ostali što pokradoše milione za vreme ove epidemije

ODGOVORITE
Name

Рашо

09.06.2020 18:11

Још ће и скупштинско време око њега да троше.Да има имало карактера требао да се на Фахрудина угледа.

ODGOVORITE
Name

AKTIVISTA

09.06.2020 18:25

Jeli to klošar koi je slavio Dobrovoljčku. Čemer ga stigla.

ODGOVORITE
Name

baja veliki

09.06.2020 18:37

Zar nisam rekao da je moj stasko tj nestasko nezamjenjiv

ODGOVORITE
Name

Goran

09.06.2020 18:50

Da ima zakona a oni obraza i ljudskosti sami bi trebali da daju ostavke.

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

09.06.2020 19:28

Nema sanse da se smijeni Kosarac jer Bakir Izetbegovic ce traziti "Zastitu Bosnjackog vitalnog intetesa"Ne bi bilo cudno Dodik Peljeski most Bakir Klosarac.Bosna je to praistorijska tvorevina.

ODGOVORITE
Name

Komentar

09.06.2020 19:32

Baja je javno izjavio da je njegova (Kosarceva) politicka karijera zavrsena,a Baja je covjek od rijeci,dakle Kosarac je "ugasio".

ODGOVORITE
Name

Ana

10.06.2020 05:13

Opet ista koalicija zajedno! Ima li iznenađenih ?

ODGOVORITE