Da li će radnici s Balkana biti potrebni Evropi?

Nastavkom ili nikad potpunim nestankom virusnih i drugih sličnih prijetnji stanovništvu i državama upitnim se čini povratak na otvorene granice.

Vijesti 07.06.2020 | 19:59
Da li će radnici s Balkana biti potrebni Evropi?

Upitna je i apsolutna sloboda kretanja stanovništva i radne snage, klasično tržište rada i sve dosad poznate zakonitosti radnih migracija.

Virusni nalet svom silinom u kratkom vremenu zahvatio je praktično sve prostore, sve populacije i sve djelatnosti koje se prije svega temelje na radnoj mobilnosti, socijalnim i radnim kontaktima.

Brzina i silina virusnog destruktivnog talasa s puno početnih, prenosnih i posljedičnih nepoznanica ukazala je na naučnu nespremnost i sve manjkavosti u kriznim razdobljima po puno društvenih i državnih parametara uređenih sistema, društava, prostora i država.

Svijet je jednostavno zastao, a nova vremena i novi obrasci organizovanja postali su nužnost.

Zatvaranje u uske nacionalne okvire i povratak državnim odlukama u interesu vlastite populacije uzdrmao je pomno političko-diplomatski građeni asocijacijski sistem i potvrdio obrazac funkcionisanja u novim kriznim i mogućim budućim okolnostima. Ponovno se potvrdilo kako je ljudska populacija apsolutno najvažniji dio svakog društva i prostora i osnovni činilac svake djelatnosti, a dolazak iznenadne i neplanirane krize (virusne ili neke druge) udar koji poremeti manje-više sve ustaljene zakonitosti.

Finansijski i radni poremećaji su posebno vidljivi i s dalekosežnim posljedicama, pa su rezolutne odluke i postupanja nacionalnih vlada ključni za ublažavanje destrukcije i usmjeravanje razvojnih procesa u budućnosti.

Zasnovana naravno na znanju, sposobnosti, odgovornosti i stručnosti uz napuštanje dosadašnjeg političkog determinizma.

Destruktivni faktori

Privremena zaboravljenost migracijskih pritisaka prema Evropi i demografskih problema vezanih uz smrtnost, prirodni pad, depopulaciju i nedostatak odgovarajuće radne snage razvijenih i izrazito depopulacijskih evropskih zemalja biće kratkog vijeka, jer su upravo ratne i ovakve današnje virusne krize i najveći destruktivni faktori svake populacije, ma koliko ona bila medicinski, organizaciono, tehnološki i na svaki drugi način zaštićena i razvijena.

Prave refleksije virusne krize na demografske strukture još se ne vide u službenim statistikama, ali mogu da se pretpostave i projekcijski postave prema parcijalnim podacima o smrtnosti i povećanju broja nezaposlenih koji su nam već dostupni praktično za svaku zemlju.

Demografski poremećaji su očekivani, a državne intervencije će svakako biti potrebne u funkciji demografske revitalizacije i ukupnog razvoja.

Smanjivanjem radnih, proizvodnih, prodajnih i ostalih sličnih aktivnosti u kriznim vremenima kad prihodi, dobit i finansijske akumulacije nisu u očekivanim, planskim ili već naviknutim poslovodnim okvirima, rezultiraju velikim brojem otkaza.

Otkaz se pokazao kao najjednostavnija poslovna mjera i zapravo je negacija ključne važnosti ljudske populacije u svim djelatnostima. Dijelom su otkazi radnog odnosa nužnost zbog nemogućnosti stvaranja potrebnih prihoda, ali dijelom su i posljedica smanjivanja profitnih trendova, neplaćanja za fizički izostanak s posla, nesposobnosti kriznog upravljanja i slično. Nasuprot tome, zatvaranjem granica, zabranom putovanja i socijalnim razdvajanjem, neke druge djelatnosti koje nisu morale da zaustavljaju svoju aktivnost (građevinska npr. i slične), imaju istovremeno veliki problem održavanja funkcionalnog poslovanja upravo zbog nemogućnosti osiguravanja radne snage mobilnim ili migracijskim modelom.

Ublažavanje udara

Krizna otpuštanja radnika i njihov nedostatak u temeljnim djelatnostima koje mogu i moraju da funkcionišu u svim okolnostima potvrđuju potrebu zakonskog definisanja radnih prava u kriznim vremenima i državne podsticajne intervencije primarno zasnovane na poreskim sistemu kao najvažnijem obrascu ublažavanja posljedica.

Državni model ublažavanja kriznog udara pritom ne bi smio da bude linearan jer je i potencijal reagovanja na krizu različit i konačno bi u kriznim vremenima trebalo da se sprovodi model usklađenosti s mogućnostima.

Višak radne snage

Dolaskom virusne krize postojeći obrazac osiguravanja radne snage jednostavno je prekinut, a veliki broj novih nezaposlenih zbog krize praktino menja uhodanu paradigmu. A nastavak slijedi po novim pravilima i pristupima.

Razmatranje nastavka i definisanje novih obrazaca zapošljavanja, podsticajnih mjera i migracijskih zakonitosti radne snage potvrđuju se i svrstavaju među prioritetna odlučivanja i postupanja.

To potvrđuju i posljedice krize upravo u Austriji i Njemačkoj zbog čega se nužno promijenila i projekcija potrebe za radnom snagom iz balkanskih zemalja.

Prema stručnim procjenama, virusna kriza će dovesti do najveće recesije u Njemačkoj nakon Drugog svjetskog rata i porastu stope nezaposlenosti sa 0,7 na 5,8% kao i nefunkcionalnom tržištu rada zbog ograničenja kontakata.

Istovremeno je porast nezaposlenosti u Austriji zbog krize u relativnim odnosima prema ukupnoj zaposlenosti i prema broju stanovnika veći nego u Njemačkoj: Austrija ima porast nezaposlenosti u odnosu na prošlu godinu 58 odsto, a Nemačka 19 odsto.

(Sputnjik)

Komentari / 22

Ostavite komentar
Name

Ja

07.06.2020 18:12

Da hoce u sve u jednoj drzavi ima posla za postene ljude sem ovde.Ko god ode kaze da su to drugi svjetovi a ne drzave.

ODGOVORITE
Name

Hhbb

07.06.2020 19:50

Ima posla i novca i ovdje kao i na zapadu ko hoće da zapne i radi. Tamo terenci rade po 300 sati i zarade. Ko radi ovdje toliko ima dobru zaradu. Šta možemo očekivati kada prosječan Balkanac ne može shvatiti da 100 evra ovdje i na zapadu nije ni slično. Samo zdravlje treba. Letimo za novcem i tu gubimo zdravlje, porodice...

Name

Ovdje nema drzave

07.06.2020 19:58

Nista posteno, pa ni posten posao, a da ima bilo bi sve kako treba.... PROMJENE ce biti nutne i sveopste....

Name

Svabo

07.06.2020 22:10

Naravno da treba misica, jer ko sto ste rekli im caruje snaga klade valja ?.

Name

RE Habb

08.06.2020 05:49

Ako bi neko radio 200 sati mjesecino onda nebi imao vremena prokomentarisati svaki tekst na portalima i to je strasno ako se nešto propusti. Da ne spominjem politiku vodit itd itd.

Name

NR

08.06.2020 06:57

,,Sto EUR ovdje i tamo nije isto" Slazem se. Ovdje se puno vise radi za sto EUR i moze se manje kupiti.

Name

Igor

07.06.2020 19:38

Da, nece jer mnoge drzave biljeze rekordnu nezaposlenost i Italija ce prva da se iseljava da trazi posao da bi prehranili porodice a Njemacka je upala u recesiju i imaju ogromnu kolicinu nezaposlenih, isto tako i Svedska, sve te drzave ce se potruditi da zastite svoje trziste rada a da natjeraju one koji nemaju posao da rade nesto drugo.

ODGOVORITE
Name

Köeln

08.06.2020 04:55

Dogodine u Minhenu ;).

Name

Nije tacno

08.06.2020 04:58

Bilo kako bilo dokse njima smrkne namace oci iskociti i zapamti da nikad nece ovi stosi nabrojao doci da traze posla kod nas samo mi mozemo kod njih .I sve te zemlje imaju potrebu za radnom snagom samo mi svoj narod razgonimo po bijelom svijetu.i taj sto radi 300 sati dobije 3000 eura ocemu kod nas radnici mogu samo da sanjaju

Name

Ja

07.06.2020 22:13

se nadam da neće i najsretniji bih bio da im se i zabrani rad u državama EU.Sve vratiti i nek se uhvate pluga.

ODGOVORITE
Name

Banjalučanka

07.06.2020 22:30

Mi smo inače lijen narod. Kod nas nam je ispod poniženja da radimo kao npr. čistači, a na Zapadu nam nije teško. Jeste zarada veća, ali i troškovi su veći. Koliko košta mjesečno kirija, za stan, pristojan? Moja sestraradi već 5 godina u Berlinu kao njegovatelj, nema nešto veliku platu, stan plaća 900 eura, da joj nije dodatnih poslova kaže da ništa, ne bi mogla da uštedi. Ko od nas ovdje radi po 3 posla? Onaj ko radi ima. Ja radim u jednoj firmi i svakodnevno čistim par kancelarija, nije me sramota posla. Imam za više nego pristojan život. A kod nas smo mišljenja da nam sve država treba da obezbijedi. Moj otac je u onoj Jugoslaviji gdje su pričali da je teklo med i mlijeko radio kao mehaničar u Čajevcu, a poslijepodne privatno popravljao automobile. Takođe je dizao kredite, prvo da kupi plac, pa dok je napravio kuću, ni njemu ništa nije spalo sa nebesa.

ODGOVORITE
Name

Re Banjalucanka

08.06.2020 05:56

Svaka čast Banjalucanko vidi se da su ti roditelji bili za primjer u društvu, ne samo da su pošteno radili i zaradili nego nisu zapostavili I ono najvasnije, vaspitavati decu.

Name

Njemacka

08.06.2020 09:40

Vi rezimski botovi ste naporni i mnogo lazete Ja sam radio dole godinama dupli posao ,nisam imao radno vreme svaki dan ostanes po nekoliko sati duze nema ni sveca ni vikenda radis non stop i na kraju dobijes crkavicu koja nije dovoljna za normalan zivot Kad sam otisao u Njemacku tih 300 evra zaradim za 3 dana .U Njemackoj mnogo manje radim i mnogo vise zaradim, znam tacno kad mi je radno vrijeme ,vikendi slobodni praznici ,djeciji dodatak od drzave 200 evra po djetetu ,Imam za normalan zivot u nicem ne oskudjevam i jos se dobro moze ustedjeti Od kad sam otisao u Njemacku preporodio sam se i svajtujem svima da nimalo ne razmisljaju i da ne nasjedaju na ove lazi rezimskih botova

Name

Nas

08.06.2020 05:48

rad je cijenjen u Evropi. Nasi radnici su primjer, kada se uporedimo sa EVROPLJANIMA IZ EU. To Djcland dobro zna

ODGOVORITE
Name

Papi

08.06.2020 06:16

Ko ostane u bih morace financirati26hiljada politicara i oko 100hiljDa savjetnika sekretarica vozaca i druge posluge,djecacevam placati poreze i jesti tanko dabi politicari kupovali svojoj fameliji nekretnine po becu,

ODGOVORITE
Name

re

08.06.2020 09:42

Ko ostane nece imati penziju.Vec sada je broj penzionera veci od broja zaposlenih a sta ce tek da bude za 15 god

Name

Dragan

08.06.2020 06:22

dali ce robovi sa balkana biti potrebni europi

ODGOVORITE
Name

To

08.06.2020 08:35

Su obi i smislili koronu malo da prociste drzave ionqko ne mogu gledat vise strance.

ODGOVORITE
Name

Re:

08.06.2020 10:48

Па, ко ће им прати дупета, кад их здекају у старачки дом?!

Name

TEŠKO NAMA

08.06.2020 11:15

Njima ne trebaju stranci. Njima trebaju dobri radnici. A Balkanci to većinom i jesu.

Name

Muu

08.06.2020 10:22

Um caruje, Dundo Maroje!

ODGOVORITE
Name

Sinisa

08.06.2020 17:41

Nije tacno da posla nema u Njemackoj i Austriji i nije tacno da im nezrebaju radnici. Ovo jectrrnutna situacija i vec se nazire kraj a vi se nadajte da ce vam ostati radne snage da vam radi dzaba i na crno! Dosta je bilo vaseg umovanaj i filozofiranja!

ODGOVORITE