Koje sve kriminalne radnje je propustilo Tužilaštvo BiH?!

Ne osjećam se sigurno, kaže glavna državna tužiteljka. Konačno može donekle razumjeti posebnu nesigurnost hiljada onih koji su ostali bez posla širom Bosne i Hercegovine, koji su štrajkovali glađu, smrzavali se na ulicama tražeći pravdu, koji su strahovali za golu egzistenciju svojih porodica, dok su tužilaštva amnestirala aktere pljačkaške privatizacije, otimačine firmi, međunarodnog pranja novca, pljačke budžeta javnim nabavkama, sve ono što možemo karakterisati kao „udruženi višenacionalni kriminalni poduhvat“.

Bosna i Hercegovina 30.05.2020 | 20:53
Koje sve kriminalne radnje je propustilo Tužilaštvo BiH?!

Ako se ne može sjetiti o čemu govorimo podsjetićemo na nekoliko nasumičnih primjera, nekoliko od stotine sličnih.

- Kao što može i treba saslušati Milorada Dodika nakon javnog priznanja da MUP RS nelegalno prisluškuje odabrane osobe, državno ili bilo koje tužilaštvo bi moralo istražiti na koji način je grupacija Stanić-invest ( sada "Sa Dagitim") bliska HDZ-u BiH izdejstvovala odluku Ustavnog suda BiH da im Agencija za privatizaciju isplati deset miliona maraka kao odštetu što im je raskinut ugovor o privatizaciji Fereolektra. Nisu poštovali privatizacioni ugovor, a Ferolektro su koristili za profit bez investiranja, otpuštajući pri tome radnike.

- Prošlo je sedam godina otkako su Vladimir Romanov i njegova „Ukio grupa“ pobjegli iz BiH odnijevši iz firmi „Birač“ i „Alumina“ milijardu maraka. Zbog te pljačke niko nije završio iza rešetaka. Romanov je van dometa organima gonjenja, ali njegovi saradnici iz Republike Srpske i dalje uživaju u slobodi, dok se uporedo glavna tužiteljka Tadić sastaje u zvorničkim restoranima sa akterima pljačke.

- Sjećate li se afere „ Gibraltar“? Desetak uhapšenih, gromoglasne najave iz tužilaštva o posjedovanju nepobitnih dokaza o organizovanoj grupi i protipravnoj koristi u milionima evra, međunarodnom kriminalu, pranju novca.

Optužnica se zahvaljujući „greškama“ tužiteljke Dragice Glušac svela na  215 hiljada KM i tri optužena. Bivši rukovodioci HT Mostar Stipe Prlić i Zoran Bakula te direktor marketinške agencije S.V.-RSA Neven Kulenović su potom oslobođeni krivice. O aferi i drugim akterima više ni riječi iz tužilaštva. 

- Žurnal je barem povremeno, a tužilaštva nikako nisu, pažnju posvetio svojevrsnom paralenom platnom sistemu kojeg su uspostavili privatizacioni fondovi i njihova društva, putem dionica privatizovanih firmi, gdje velike svote novca cirkuliše „na crno“.

Na sceni je i međunarodno višemilionsko pranje novca. Očito su (sa)učesnici sa raznom političkom pozadinom prevelike „ribe“ za tužilačku intervenciju.

- Poslovi Nikole Špirića i dalje su tužilački tabu. Zbog različitih koruptivnih radnji Nikoli Špiriću i njegovoj porodici zabranjen je ulazak u SAD, ali i pored brojnih dokaza za tužilaštva nema ništa sumnjivo u procesu kupovine Špirićevog stana u Beču, plaćanju radova na kući u Drvaru iz interventnih budžetskih sredstava, krivotvorenje zaključaka parlamentarne Komisije za nadzor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH u vrijeme afere „Ušće“... Dovoljno? Za tužilaštvo ne...

- Kratko je trajalo vjerovanje da će Tužilaštvo BiH istražiti slučaj trgovine diplomama širom BiH. U stvari, jesu istraživali ko su izvori novinarima Žurnala. Nakon tog nesupješnog pokušaja, istraga je obustavljena...

- Sjećate li se afere „Pandora“? Ona više nije interesantna ni bivšem direktoru UIO Kemalu Čauševiću kojem se tobože sudi, dok su svi ostali akteri, njih 55 uveliko vraćeni na radna mjesta, a kriminal „težak“ nekoliko milijardi sveden na dva registratora.

Od svega se odustalo nakon spoznaje da je u pozadini „sveto političko trojstvo“ HDZ BiH, SNSD i SDA.

Podsjetimo i na „nestanak“ 53 tone duvana zaplijenjenog u akciji Tužilaštva BiH, potom svojevrsne privatizacije „Puteva RS“ od strane direktora Nenada Nešića, ili blago rečeno sumnjivog ugovora o izgradnji TE Ugljevik koji je Vlada RS potpisala sa ruskim biznismenom Rašidom Serdarovim. 

Nikada državno tužilaštvo nisu zainteresovali brojni im dostavljeni dokazi o lažiranju izbora, od „glasanja“ umrlih, naknadnog upisivanja praznih glasačkih listića do friziranih biračkih spiskova. Zar da se zamjere navedenom trojstvu?

Tomovi bi se mogli ispisati sa samo kratkim opisima šta su sve mogla, a nisu istražila tužilaštva u BiH do pojave pandemije, a još jedan tom samo za ono što se dešavalo u javnim nabavkama tokom dva mjeseca proglašenja prirodne nesreće, odnosno vanrednog stanja u Republici Srpskoj.

Zloupotrebe donacija za Srebrenicu, „biznis“ Ranka Škrbića, izgradnja Andrićgrada, poslovi štampanja bh. pasoša, privatizacija banjalučke pivare, Bobar banka, Pavlović banka, Krivaja, Vranica, Hidrogradnja, Šipad, razne koncesije, Pretis, Aluminij, Šume Herceg-Bosne, Vitezit, ubistva Davida Dragičevića i Dženana Memića, mnogo toga unazad do slučajeva Hercegovačke banke, afere „Reket“ i izgradnje zgrade Vlade RS čijim se neprocesuiranjem pravosuđe potom predalo političkoj dominaciji.

Izuzetak je istina, optužnica protiv bivšeg ministra bezbjednosti i državnog parlamentarca Dragan Mektića podignute iz samo jednog razloga, što im je jasno i glasno više puta izgovorio sve gore napisano.

(zurnal.info)

Komentari / 57

Ostavite komentar
Name

E gisoođo!

30.05.2020 19:28

Sta pricate brez veze, svi ste vi isti.

ODGOVORITE
Name

BIHa

30.05.2020 20:24

TREBA RESETOVATI CJELI SISTEM

Name

profesor

30.05.2020 20:33

Pored nekolicine od nabrojanih podviga moze li mi neko od Vas navesti sta je gospodin Dodik dobro uradio za gradjane RS, gradjane BiH osim sto je napunio dzepove svoje i svojih sestrica, bratica, kumica i dugmica, uzgred unistavajuci sve oko sebe..?

Name

fikcija

30.05.2020 23:03

Ako je propustilo tužilaštvo znači da nisu kriminalne radnje, nego samo nečiji pusti snovi i fikcije.

Name

Sale

31.05.2020 05:19

E zbog ovih "brez veze" pametnjakovica i slicnih njuski nam i jeste ovako. Pa kako rođak svi isti, 5 prstiju na ruci jednog covijeka pa razliciti?

Name

Gago

31.05.2020 08:06

Hapsite i nas iz RS,nase politicare,nismo ni mi sugavi...

Name

Ole

31.05.2020 08:23

Kadija te tuži - kadija ti sudi!!!

Name

valjda je sada jasno

30.05.2020 19:32

Svima u BIH kakvi kriminalci nas stite i vladaju i pljackaju 30 godina naravno uz podrsku Sudova i Sudija koji dijele pljacku skupa sa politicarima,sramota za normalan svijet ako ga ima.

ODGOVORITE
Name

gastarbeiter

31.05.2020 05:33

BRAVO Sve je tako.

Name

Brdjanin

30.05.2020 19:32

Ovdje vise izbori nemaju smisla nego revolucija.

ODGOVORITE
Name

Mila

30.05.2020 19:34

Strašno!!!

ODGOVORITE
Name

Pravda

30.05.2020 19:34

Burle je napravio Kriminala pet puta vise od ostali.Covic mu je brat i on je Krimos prve lige.Njih dvojica su ovo smislilanza Novalica i naredili onoj Fuksi iz Zivinica da uhapsi Novalica.Sto nije Matu iz Zvinica stavila u Haps.Rodo.

ODGOVORITE
Name

Nema šanse

30.05.2020 19:36

Nema šanse da u zatvoru ne završe upravo Nikola Špirić, Ranko Škrbić, Nenad Nešić , tu je 200 posto dokazan kriminal i samo je pitanje kad će se izvući iz ladice predmeti ....

ODGOVORITE
Name

kmkok

31.05.2020 08:10

Za Dodu su oni male mace ili kolateralna steta... sta je taj kesa nakrao to je tesko i pobrojati pogotovo kad se uzme u obzir da svi ovi gore nabrojani bez njegove dozvole (tj. pinke za sefa) ne bi smjeli ni mogli bilo sta ukrasti...

Name

Re

31.05.2020 08:56

Kako kad je u sudstvu njihov kadar iz stranaka?

Name

ludilo

30.05.2020 19:36

Nazireli se kada bi ova trojica mogla dobiti otkaz u BiH.

ODGOVORITE
Name

Andric

30.05.2020 19:38

Sve se svodi na sledece:od krivicnih prijava nemas nista.Sve dok neko iz vrha vlasti ne bude osudjen i da ga vidimo u zatvoru,ovde napretka nema.Jer sta vrijedi prijava kad se sudstvo njihovo,i predmet pada na sudu,tu nema price...

ODGOVORITE
Name

mimi53

30.05.2020 19:39

ISPADE DA JE LAKSE POBROJATI KOREKTNE I ZAKONSKI VALJANE UGOVORE ,TRANSAKCIJE I SL.

ODGOVORITE
Name

re mimi53

31.05.2020 12:49

Gdje si ti vidio zakonski uradjen tender?! Ni marka iz bilo kojeg budzeta za bilo koji instituciju ne ode bez dobre "pripreme" tenderske dokumentacije, tehnickih karakteristika opreme i opstih uslova tendera prilagodjenih nekoj firmi podobnoj za realizaciju...

Name

Trivun

30.05.2020 19:47

Među navedenim kriminalom nema Rudnika uglja Stanari čija imovina je po odluci Vlade, kojom je predsjedavao Baja Prvi Silni, bez naknade prenešena Hamovićevom EFT a ovaj založio kao garanciju posla sa Kinezima. Ta imovina se vrlo lako može vratiti u vlasništvo RS bez štete za kineskog partnera i iz tog osnova učestvovati u podjeli dobiti. Međutim, niko od opozicionih nema volju uhvatiti se u koštac sa ti peoblemom: ili ne znaju ili su i oni kupljeni. Šteta, prokockaše takav nacionalni resurs!

ODGOVORITE
Name

Re Trivun

30.05.2020 20:20

Trivune,neko vec ucestvuje u podjeli dobiti,ne mozemo svi dijeliti.

Name

Dan

30.05.2020 19:52

Stoka pohlepna.. Kad tad će imati da razmišlja ju šta i zašto su radili. Nebi im niko normalan bio u koži? Stiče ih stiće, svakog je, pa će i gamad nezasitu!

ODGOVORITE
Name

Ja

30.05.2020 19:59

Nema nama spasa bez tri glogova kolca.

ODGOVORITE
Name

RS

30.05.2020 20:06

U RS INTEGRAL IZVUKAO PREKO MILIJARDE MARAK A I NIKOM NISTA !

ODGOVORITE
Name

Tvrda linija

31.05.2020 05:39

Pa ništa, nije kum dugme.

Name

IMAL MENE TU

30.05.2020 20:15

Kad je Spiric kupovao audi O7, vise nego je jasno bilo da je kriminal , Markovicki stan platile robne rezerve i nikom nista, Integral svaki tender podine cijenu nekoliko puta i nikom nista..........itd.

ODGOVORITE
Name

Gaja

30.05.2020 20:16

Pocelo jeeeeeeeeee Dodikovci tik tak....

ODGOVORITE
Name

Tri Amigosa

30.05.2020 20:21

Ova tri Amigosa umjesto da pomazu narodu kao u filmu istog naziva, oni pokradose boga oca i jos uvijek im je malo, pa ne mogu da vjerujem da im nije dosta pljacke 25 godina, da se nisu obezbjedili dovoljno, pa sljedecih 5 generacija im potrositi ne mogu pare, a njima malo!!! Samo revolucija pomaze, a citav svijet trenutno vodi bitku protiv vlada i politicara, zato narode mislim da je vrijeme da ova tri amigosa odu sa scene politicke zauvijek!!!

ODGOVORITE
Name

Ipe

30.05.2020 21:59

Ma sad bi Tri Amigosa možda i htjeli pošteno,nakrali se za 7 koljena,ali ovi manji amigosi ispod njih tek doslii na red da pljackaju. Nove mlade nade koje su ti ljudi odgojili i usmjerili su spremne da bezocno pljackaju,njihov vakat dosao,a ovi stariji mentori sad po drzavnim i entiteskim skupstinama glumataju moralne veličine,za 7000km mjesecno.

Name

Svetac

30.05.2020 20:21

Sve su to profiteri na racun drzave otudjili milijarde i milijarde i sada ih neke budale ili profitri kao i oni brane a neznaju da svojoj djeci i unucima zagorcavaju sudbinu zivotnu .ovo nema nigdje

ODGOVORITE
Name

Maki

30.05.2020 20:26

Ne pomazu ovde lisice u rjesavanju problema , samo omca ili mac bato.

ODGOVORITE
Name

Revolucija

30.05.2020 20:26

Revolucija

ODGOVORITE
Name

MG

30.05.2020 20:29

MG ( TEGELTIJA) IZ FONDA SOLIDARNOSTI ZA POPLAVE PREKO MG-MINDA IZVUKAO PREKO STO MILIONA MARAKA . TO SE SVE ZNA I NIKOM NISTA

ODGOVORITE
Name

Re mg

30.05.2020 21:22

A koliko je spiric izvukao preko mg minda to samo vile znaju.

Name

Nerko

30.05.2020 20:32

Misljenja sam da osobe u drzavnom tuzilastvu ili sudije uopste moraju da budu neutralne i da ne budu clan niti jedne partije,ako je to i kako moguce. Ja eto kao obicni laik mislim da je to najpametnije..

ODGOVORITE
Name

profesor lopovije

30.05.2020 22:42

SPIRKE , ON JE DONIO FINANSISKU KORONU U DRZAVNE ORGANE BIH ! KOLIKO JE SAMO UZEO OD MARINKOVIC-COMERC I BIMALA -BRCKO I OSTETIO BUDZET BIH, A OD MG-MRKONJIC ? BOG SAMO ZNA! A KAD TREBA DA SE PROLONGIRA PLACANJE PDV DO KRAJA MJESECA ON JE PRVI PROTIV ,

Name

Mičko

30.05.2020 20:36

Bog sami zna koliko se para opralo na gradnji saobracajnica ili na autoputevima ili slicno Ove samo jaki protesti i sila moze otjerati. Oni ce radje isprovocirati rat nego dobrovoljno napustiti vlast. Osjetili da nemaju podrsku naroda koji su glasali za njih do sada pa najradje bi da ne bude nikako izbora. PROTESTI NARODE.IZADJIMO SVI NA PROTESTE.

ODGOVORITE
Name

Re

30.05.2020 21:26

Gurnuli bi narod u rat samo da ostanu na vlasti na sve su spremni.

Name

pepeljare

30.05.2020 20:53

Integral je prodavao VLADI RS-A PEPELJARE po 1000km pa nikom nista , moze se samo zamisliti koliko se tu u izgradnji zgrade ukralo

ODGOVORITE
Name

Baja

30.05.2020 21:19

Uh,mnogo se tu "zaradilo", kad se samo sjetim,lijepa vremena.....

Name

Boris

30.05.2020 21:07

Ničija nije do zore sijala pa neće ni njihova

ODGOVORITE
Name

Milorad Dodik

30.05.2020 21:52

Kad mi dodjete pod sator, ima da gori...

ODGOVORITE
Name

Komentar

30.05.2020 21:53

Nesto je trulo u drzavi Danskoj.

ODGOVORITE
Name

Đorđe

31.05.2020 06:47

Ovdje je trula cijela Danska, sve institucije.

Name

cups

31.05.2020 00:19

Tuzilastvo zahtijeva sve da budu stranci jer jedan nas covjek je dovoljan da manipulise toliko da nista ne funkcionise.

ODGOVORITE
Name

Radite nešto ili vanka

31.05.2020 03:50

Incko izgleda sarađuje sa njima. Prima toliku platu i ništa ne radi. Ja ne znam šta će on tu. Nek ide, narod će onda sve riješiti. Stalno se vadi na demokratiju i pasivnost naroda. Treba početi od glave, pa krenuti dole dok se sve ne resetuje.

ODGOVORITE
Name

Đorđe

31.05.2020 05:49

ovi kriminalci tjeraju narod da nosi maske. Njima je lako, oni su navikli, na maske.

ODGOVORITE
Name

Bojdo

31.05.2020 06:00

U doboju samo kada bi radili svoj posao pravosudni organi,sipa i ova obična korumpirana policija.trebali bi pohapsiti čitavu gradsku upravu i 9nda ostale redom lopove i uhljebe!narod to zna...

ODGOVORITE
Name

re Bojdo

31.05.2020 12:53

Pa ne rade oni za narod vec za te lopove...nije ih narod postavio na funkcije,vec politicari zato ih i ne diraju...

Name

XL

31.05.2020 06:05

Svi oni KOI ubijaju ovaj narod svoim ne odgovornim postupcima trebali bi da malo sebe preispitaju, dali zaslužuju da budu sigurni i slobodni i ako su nedodirljive od Boga se ne mogu ni sakriti ni sačuvati, sve zarađeno dođe na naplatu pa kad tad!

ODGOVORITE
Name

BL

31.05.2020 06:29

MEKTIC JE CAR SA DRASKOM VUKANOM JELENOM STANICEM ISTJERATI PRAVDU DO KRAJA NAROD IH OBOZAVA NASI HEROJI ZA PRAVDU NARODA

ODGOVORITE
Name

Robin Hood

31.05.2020 06:52

Ugledate se na slučaj korupcije u Singapuru,kada su u jednom danu uhapsili 142 političara i biznismena radi korupcije i postali jedna od najbogatijih zemalja sa 1% inflacijom,nezaposlenošću,.... Ako u opšte imamo ovakvu želju ,svijest i snagu da ovako nešto učinimo! Možda smo svi korumpirani i mentalno napeti,pogledajte samo "skoro javni način prikupljanja para od drogo" kod stadiona Borca u banja luci....neko se "ludim pravi" i kao da se ovo nezna......

ODGOVORITE
Name

Tanjic Sevalija

31.05.2020 07:56

POZIV SVIM BOSANSKOM PATRIOTAMA DA ODMAH I HITNO POCNU SE OKUPLJATI ISPRED TUZILASTVA BIH I SIPE U SARAJEVU I DA TRAZE DA SE SVI AKTERI SVIH AFERA HITNO UHAPSE: AFERA ALUMINIJUM, ŠATORI, RESPIRATORI U RS I DRUGE

ODGOVORITE
Name

BK

31.05.2020 12:13

Slažem se ako ima osnova ,???

Name

BK

31.05.2020 12:11

JEDINI ČOVJEK KOJI SE BORI SVOM SNAGOM I NEDA DA SE RS UTOPI U BH TO JE MILE DODIK LJUDINA. OSTALE STVARI NEBIH SADA KOMENTARISAO.

ODGOVORITE
Name

Darko83

31.05.2020 12:27

Dok mi ne odemo masovno stotinu hiljada na ulicu ništa se promjenit neće. Lopovi će krasti a obićan narod će čekati minimalne plate

ODGOVORITE
Name

mf

01.06.2020 08:58

A mi ludi gradani cemo opet glasati za ova tri monstruma

ODGOVORITE