“Srebrena malina” nije platila PDV za respiratore

Firma “Srebrena malina” nije platila PDV za respiratore, koji su u Federaciju BiH (FBiH) stigli iz Kine, rekao je portparol Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Ratko Kovačević.

Bosna i Hercegovina 30.05.2020 | 16:14
“Srebrena malina” nije platila PDV za respiratore

Kovačević je naveo da “Srebrena malina” trenutno duguje UIO PDV za april u iznosu nešto većem od 472.000 KM.

“Ukoliko se uplata izvrši danas, biće proknjižena na kartici obveznika u ponedjeljak iza 9.00 časova. Dakle, danas i sutra u toku dana neće biti nikakvih promjena više”, rekao je Kovačević za N1.

Prema njegovim riječima, 20 respiratora nalazi se na Aerodromu u Sarajevu.

“Takođe, dodatnih 20 respiratora se nalazi na Aerodromu Sarajevo pod carinskim nadzorom i oni će biti pušteni kad `Srebrena malina` plati uvozne dažbine, tačnije PDV u iznosu od 265.131 KM”, pojašnjava Kovačević.

Federalni premijer Fadil Novalić, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik preduzeća “Srebrena malina” Fikret Hodžić, predati su juče u nadležnost Tužilaštva.

Portparol Tužilaštva Boris Grubešić rekao je jutros da tužilački tim radi i da bi tokom dana trebalo bi da bude donesena odluka da li će za Novalića, Solaka i Hodžića biti zatražen jednomjesečni pritvor ili će biti pušteni na slobodu.

(Srna)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Trtmrt

30.05.2020 17:14

Strpajte ga u zatvor i oduzmite imovinu. Kako svi moraju u BH platiti pdv do 10 u mjesecu inace drasticne kazne..

ODGOVORITE
Name

Rad

30.05.2020 18:14

Mene zanima mogu li se ti respiratori vratit.U normalnoj trgovini ako kupis televizor i ako je neispravan mozes ga vratit.U ovom slucaju niko ne spominje povrat novca.Znaci osudite me al pare je pojela maca..

Name

privatnik

30.05.2020 18:27

Uvozni PDV se mora platiti odma, ali treba platiti i 10% carine

Name

одговорност

30.05.2020 19:36

Шта је са покретном болницом, да се испита под хитно.Нема друге.

ODGOVORITE
Name

Imt

30.05.2020 20:54

Ovi iz UIO su također imali propusta prilikom samog uvoza.Prilikom carinjenja roba podnosi se car.dokumentacija JCI gdje stoje iznosi koje je uvoznik duzan platiti državi.Rok plaćanja je osam dana i tom prilikom je špediter dužan naznaćiti broj bankovne garancije s čime se država osigurava da će biti plaćene dažbine prema državi.Kako u UIO ima previše kriminala i korupcije pokazuje činjenica da su uvoznici dužni na stotine miliona KM što ukazuje na to da je to čist kriminal i zato postoji sumnja da su i oni upetljani u to.

ODGOVORITE