Danas odluka o pritvoru Novalića, Solaka i Hodžića

Tokom dana bi trebala biti donesena odluka da li će za Novalića, Solaka i Hodžića biti zatražen jednomjesečni pritvor ili će biti pušteni na slobodu.

Republika Srpska 30.05.2020 | 09:11
Danas odluka o pritvoru Novalića, Solaka i Hodžića

Federalni premijer Fadil Novalić, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik preduzeća Srebrena malina Fikret Hodžić, predati su juče u nadleženost Tužilaštva, a kako je za N1 jutros potvrdio portparol Tužilaštva Boris Grubešić, tužilački tim radi i više informacija o statusu osumnjičenih biće poznato uskoro.

''Više informacija tokom dana'', kratko je kazao Grubešić.

Tokom dana bi trebala biti donesena odluka da li će za Novalića, Solaka i Hodžića biti zatražen jednomjesečni pritvor ili će biti pušteni na slobodu.

Javnost se zainteresovala za ovaj slučaj zbog činjenice da je u jeku krize izazvane pandemijom novog virusa korona medicinsku opremu za potrebe zdravstvenog sistema u Federaciji BiH nabavila poljoprivredna kompanija. Vrijednost nabavke 100 kineskih respiratori iznosi 10,5 miliona KM.

Ranije po nalogu Tužilaštva BiH pripadnici SIPA-e izvršili su pretres više lokacija, među kojima su i prostorije Federalne uprave civilne zaštite, Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Vlada FBiH i firme “Srebrena malina“. Oduzeti su određeni predmeti, dokumentacija kao i mobilni telefoni nekoliko zvaničnika među kojima je i mobitel premijera Novalića.

Iz Tužilaštva BiH je rečeno da je tim tužilaca, od početka rada na predmetu, 4. maja ove godine, kada je tužilaštvo preuzelo predmet, preduzeo cijeli niz potrebnih radnji, na utvrđivanju svih okolnosti ove nabavke i intenzivan rad se svakodnevno nastavlja.

(N1)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

075

30.05.2020 08:14

Kada bi se PRAVI i potpuno TAČNI popis napravio u BiH, došlo bi se do podatka da u BiH ima više Roma nego Hrvata, a Hrvati su uzeli skoro SVE glavne pozicije, Grubešić npr., a ima ih realno 8 %!!

ODGOVORITE
Name

Trn

30.05.2020 08:25

Ma nego da će ih pustiti. To je biamaza tužilaštva ko i do sada. Ko smije preko Bakira. Činjenica da je on to izrezirao ali da do znanja da je on serif.

ODGOVORITE
Name

RE

30.05.2020 14:05

Vjerujem da nije Bakiru pod kontrolom ovaj proces, zbog toga je i trazio pomoc stranaca kako bi tuzilastvo i sud BiH stavio pod kontrolu. Samo procitaj njegov istup u medijima kojim pritvaranje osumnjicenih naziva napad na Bosnjake. Dok je na celu Suda BiH bila Medzida Kreso tada je SDA drzala konce pravosudja u rukama. To je ono sto brine Bakira. Pa on je najbogatiji covjek BiH. Sta mislis da je on to posteno stekao.

Name

re

30.05.2020 08:35

Dodik i Covic su preuzeli tuzilatvo BIH

ODGOVORITE
Name

Xxl

30.05.2020 08:45

Ristanic je obrazovani gospodin i menadzer,Malina-Registrator,prepotentni muzek sa mobitelom u ruci,skorojevic naduvani. To je razlika u pristupu,koji si ti profil politicara,menadzera kad sa Malinom posao pravis. Hoćeš pravdu i državu,šipak,Malinari iz oka kradu,e pa neka je.

ODGOVORITE