Flaša konjaka iz 18. veka prodata za 135.000 evra!

Jedan bogati anonimni kupac iz Azije, je iskeširao za jednu flašu žestokog pića-konjaka neverovatnih 135.000 evra!

Zanimljivosti 29.05.2020 | 17:27
Flaša konjaka  iz 18. veka prodata za 135.000 evra!

 Anonimni kupac iz Azije je na aukciji poznate londonske kuće "Sotby"izlicitirao flašu konjaka vinarije "Mezon Gotje".

Ova boca konjaka je samo jedna od tri sačuvane iz 1762. godine i nazvana je "Gran frer" ("Veliki brat") jer je i najveća od preostalih iz te godine.

Zanimljivo je da je jedna porodica, čije ime se ne navodi iz razumljivih razloga, ove tri boce čuvala od kraja 19. veka.

Priča je vrlo zanimljiva. Naime, izvesni Alfons, siroče koje je usvojila ta porodica, je svojim novim roditeljima, poklonio te boce. On je do njih došao radeći u regiji Konjak u Francuskoj koju je tih godina, a radi se o sredini i kraju 18. veka, pogodila filoksera, opaki insekt koji je smrtni neprijatelj svih vinogradara na svetu pa i Francuskih.

Alfonsu gazda nije mogao da isplati rad drugačije nego da mu da desetak boca konjaka. Među njima su bile i te tri flaše "Gotjea".


Alfons je 1914. otišao u Veliki rat, možda je i planirano da kada se vrati, nazdrave sa tim konjakom, ali avaj - nije se nikada pojavio na vratima svog novog doma.

Tri boce su čuvane zajedno sve do 2014. kada je na aukciji u NJujorku prodata boca "Mali brat", dok je treća "Mala sestra" završila u Muzeju Gotje u Francuskoj.

Stručnjaci smatraju da bi se taj konjak bez problema i opasnosti po zdravlje, mogao i danas piti.

Izvor: Zanimljivostidana.com

Komentari / 0

Ostavite komentar