Spriječen napad u Kašmiru: Uništeno 40 kg eksploziva

Indijska policija je spriječila teroristički napad u Kašmiru te je uništila automobil u kojem je bilo više od 40 kg eksploziva.

Svijet 29.05.2020 | 09:28
Spriječen napad u Kašmiru: Uništeno 40 kg eksploziva

Indijske bezbjednosne snage su presrele bijeli automobil Hyundai Santro nakon što je stigla dojava o mogućem terorističkom napadu u gradu Pulwami i time su spasile brojne živote.

Automobil je uništen kontrolisanom eksplozijom, a policija traga za muškarcem koji je napustio vozilo i pobjegao. Vjeruje se da se radi o pripadniku terorističke grupe Hizbul Mujahideen.

Plan napada je imao dosta sličnosti s onim iz februara prošle godine u istom distriktu kada je bombaš samoubica usmrtio 40 vojnika.

To je bio najgori teroristički napad na indijske sigurnosne snage u proteklih nekoliko godina, a odgovornost je preuzela pakistanska islamistička militantna grupa Jaish-e-Mohammed.

Indija je optužila Pakistan, a situacija je bila blizu rata. Obje zemlje imaju nuklearno oružje. Indija je izvršila raciju na pakistanskoj teritoriji tvrdeći da su meta bili teroristički kampovi. Pakistan je optužio Indiju da je prekršio njen suverenitet, a sukob je prerastao u granatiranje i otvorenu bitku.

(Russia Today)

Komentari / 0

Ostavite komentar