Nijemci uskoro mogu putovati u 31 zemlju?

Od 15. juna njemačka vlada namjerava ponovo omogućiti putovanje u 31 evropsku zemlju, piše DPA. Agencija je imala uvid u prijedlog dokumenta o kojem bi danas trebala odlučivati vlada u Berlinu.

Svijet 27.05.2020 | 09:39
Nijemci uskoro mogu putovati u 31 zemlju?

Njemačka vlada namjerava djelimične ukinuti upozorenje građanima da ne putuju izvan granica zemlje. Prema navodima DPA planirano je da putovanje bude ponovo omogućeno u 31 zemlju ukoliko to dozvoljava epidemiološko stanje u toj zemlji.

O prijedlogu dokumenta koji nosi naziv "Kriteriji o omogućavanju unutareuropskog turizma", u koji je agencija imala uvid, vlada bi trebala odlučivati na današnjoj sjednici.

Osim u 26 zemalja EU tu su još i Velika Britanija i četiri zemlje koje nisu članice Unije: Island, Norveška, Švicarska i Lihtenštjan.

Ukidanje zabrane putovanja bi trebao biti signal za omogućavanje prekograničnog ljetnjeg odmora u Evropi. Ideja koja stoji iza toga je da je obnavljanje turizma važno kako za one koji putuju tako i za njemački turizam tako i za ekonomsku stabilnost svake od zemalja u koju se putuje, stoji u prijedlogu odredbe Ministarstva vanjskih poslova u koju je DPA imala uvid.

Kako bi osigurala najbolju moguću zaštitu od infekcije virusom korona njemačka vlada želi sa EU donijeti niz zajedničkih kriterija. Između ostalog Berlin predlaže da i druge zemlje EU preuzmu pravilo o gornjoj granici od maksimalno 50 novih infekcija na 100.000 stanovnika u toku sedam dana.

Svaka pojedina zemlja trebala razviti „održive koncepte“ o poštivanju pravila držanja distance, pranja ruku, nošenja maske i provjetravanju i dezinfekciji prostorija. Koncept zaštite bi trebao uključivati i planove za slučaj da se razbole osobe koje su na odmoru, dovoljan broj testova i mogućnost boravka u karantinu i pružanja medicinske zaštite.

(Agencije)

 

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Andric

27.05.2020 10:01

Oni svakako odlucuju o svemu...

ODGOVORITE
Name

strasno

27.05.2020 10:55

NARODE MOJ TREBA SE PRIPREMATI!!!

ODGOVORITE