Da li ste nekad videli "vatrenog puža"?!

Endemičan na sasvim specifično područje na Malezijskom poluotstrvu, živi retki, jedinstveni, neobični Vatreni puž.

Zanimljivosti 26.05.2020 | 15:32
Da li ste nekad videli "vatrenog puža"?!

Nazvan je  po svom jarko crvenom donjem delu tela - jedan je od retkih ali najtraženijih (sada već ugroženih) vrsta puževa na svetu.

Platymma tweediei (Vatreni puž) otkriven je davne 1938. godine u dolini Telom, u malezijskom distriktu Cameron Highlands. Od tada su ga primetili i okruzima (distriktima) Temenggor i Kelantan, ali više nigde drugde u svetu! 

Po rečima konzervatora Junn Kitt Footua, sa Univerziteta Malezije Sabah (UMS), ova jedinstvena vrsta "vatreni puževa" se može naći samo u krugu od 100 km u gorju Cameron, jer ovaj puž samo tu opstaje u vrlo specifičnim uslovima.

Vatreni puževi mogu da žive samo u veoma hladnim, vlažnim okruženjima, tačnije oblačnim šumama - šumama koje rastu na  dovoljno visokim mestima do najmanje 1.000 metara nadmorske visine

Najveći dom vatrenih puževa je Malezijsko poluostrvo, "Platymma tweediei" ima karakterističnu crnu školjku koja može narasti do 7 cm u prečniku i jarko crveno stopalo po kome je i puž "zaradio" naziv "vatreni puž".

Upravo zbog ove zapanjujuće kombinacije, ovaj veoma retki puž postao je veoma popularan među sakupljačima puževa i entuzijastima širom sveta. Nažalost, njegova popularnost možda je jedan od razloga zašto ovaj retki i jedinstvani vatreni puž na žalost izumire!

U članku objavljenom na ResearchGate-u, Junn Kitt Foot izvještava da se čak i u krugu od 100 km koji čini njegovo stanište, vatreni puž retko viđa. To može biti zbog masovnog krčenja šuma u ​​gorju Cameron Highlands, ali i zbog unosne trgovine vatrenim puževima.

Izvor: Zanimljivostidana.com

Komentari / 0

Ostavite komentar