Zvanično počeo upis prvačića u Brčkom

Upis djece u prvi razred osnovne škole zvanično je počeo u Brčko distriktu. Stručna lica provjeravaju spremnost djece za polazak u školu uz pridržavanje higijensko-epidemioloških mjera.

Bosna i Hercegovina 23.05.2020 | 18:55
Zvanično počeo upis prvačića u Brčkom

Imajući u vidu povoljniju epidemiološku situaciju, počelo je testiranje mališana koji polaze u prvi razred. Prije upisa važno je provjeriti spremnost djece za polazak u školu, kažu u Brčko distriktu, gdje je započeto testiranje budućih đaka u koje su uključeni stručni saradnici i ljekari.

“Ranije su djeca koja pohađaju vrtić testiranja imala u predškolskoj ustanovi, a sada će škole pozivati roditelje u zavisnosti od toga gdje su evidentirani i reći će im vrijeme kada treba da dovedu dijete. S obzirom na to da ne smije biti mnogo djece i roditelja na jednom mjestu svako će dobiti svoj termin”, istakla je Mara Matkić, šef Pododjeljenja za predškolsko i osnovno obrazovanje Brčko distrikta.

Osnovne škole u Brčkom upisaće više od 600 djece koja će na jesen ove godine sjesti u školske klupe.

“Posljednje dvije godine bilo je oko 700 mališana, dok je prethodnih osam godina bilo između 620 i 670, tako da i ove godine očekujemo toliki broj djece”, napominju iz Pododjeljenja za predškolsko i osnovno obrazovanje Brčko distrikta.

Osnovne škole su u obavezi da prilikom organizovanja testiranja strogo vode računa o svim preporukama i mjerama zaštite koje su izdale nadležne institucije. 

(BN)

Komentari / 0

Ostavite komentar