Čekali su 15 godina na dete, a onda zbog koronavirusa ne mogu po njega!

Posle decenije i po pokušaja da postanu roditelji, jedan argentinski par odlučio je da putem surogatstva dobije dete, a čak ni 12.800 kilometara od Buenos Ajresa, gde žive, do ukrajinske prestonice Kijeva ih nije sprečilo u njihovoj nameri, piše Bi-Bi-Si.

Zanimljivosti 19.05.2020 | 18:50
Čekali su 15 godina na dete, a onda zbog koronavirusa ne mogu po njega!

Flavija Lavorino i Hoze Perez zajedno su već 15 godina, a do sada su na sve načine pokušavali da postanu roditelji. Flavija je posle brojnih složenih i bolnih procedura uspela i da zatrudni, ali, nažalost, nije uspela da do kraja iznese trudnoću.

„Ovo je bila naša poslednja prilika. Prestali smo da pokušavamo kada mi je koleginica rekla da će postati roditelj putem surogatstva. Kada smo dobili potvrdu da naš surogat dobro podnosi trudnoću i da sve teče kako treba, bili smo presrećni“, kaže Flavija.

Ono na šta nisu računali, međutim, da će u trenutku rođenja njihova beba ostati odvojena od njih na drugoj strani Atlantskog okeana zbog pandemije koronavirusa.

Njihov sin Manuel sada ima sedam nedelja, ali oni tek treba da ga vide.

„Ovo je najgora noćna mora. Zamislite da čekate toliko dugo i onda da kada konačno mislite da je kraj, morate još da čekate bez ikakve ideje kada bi vam moglo biti omogućeno da putujete“, kaže Hoze.

Ukrajina, kao i veliki broj drugih država, zatvorila je svoje granice za stanovnike drugih država kako bi sprečila širenje kovida 19. Zbog toga je desetina beba, rođenih putem surogat majki u toj zemlji, ostalo u bolnicama da čeka roditelje da dođu po njih.

Argentina je takođe uvela i zabranu svih komercijalnih letova do septembra kao deo striktnih mera protiv koronavirusa, zbog čega je Flaviji i Hozeu postalo nemoguće da planiraju put za Ukrajinu u skorijoj budućnosti.

„Fizički kontakt je sada ključan, treba da bude sa nama i mi sa njim“, kaže novopečeni otac.

Flavija i Hoze su započeli proces surogatstva u decembru 2018. godine, a četiri meseca kasnije otputovali u Kijev kako bi od njegove sperme i njenih jajnih ćelija napravili embrion.

Embrion je onda prebačen u matericu surogat-majke koja je pronađena posredstvom klinike.

Izvor: RTS

Komentari / 0

Ostavite komentar