"Misa za ustaše dosipanje soli na rane nevinih"

Savić kaže da je najava održavanja mise za ustaške vojnike u Sarajevu dosipanje soli na rane svih nevino postradalih. 

Republika Srpska 13.05.2020 | 11:20
"Misa za ustaše dosipanje soli na rane nevinih"

- Održati misu u čast vojnicima NDH stradalim u Drugom svjetskom ratu i neposredno posle rata, ne samo danas nego i u svakom budućem vremenu, znači pozivanje na novi Jasenovac, Glinu, Jadovno, Кorićke jame – istakao je Rado Savić, zamjenik predsjednika Srpske demokratske stranke (SDS). 

Savić kaže da je najava održavanja mise za ustaške vojnike u Sarajevu dosipanje soli na rane svih nevino postradalih. 

„Očigledno je Hrvatska izvezla aktelni problem Bosni i Hercegovini jer zvanična Hrvatska pod pritiskom Evrope ne smije da slavi zločince na svojoj teritoriji. Politički predstavnici hrvatskog naroda ali i svih drugih naroda koji koketiraju sa ekstremnim ideologijama ne mogu imati svijetlu budućnost“, poručio je Savić. 

 On naglašava da je iz Republike Srpske izostala adekvatna reakcija na najavu održavanja mise za pripadnike NDH. 

„Skoro smo odali poštu žrtvama ustaškog terora u Jasenovcu i Donjoj Gradini. Očekivao sam mnogo snažniju poruku naših institucija, koju su izgleda zaustavili SNSD-HDZ interesi, pa na djelu danas imamo glasno ćutanje SNSD-a", kazao je Savić.

On je upozorio nosioce vlasti u Republici Srpskoj da ne smiju kratkoročni politički interesi biti iznad onih društveno temeljnih vrijednosti. 

Zamjenik predsjednika SDS kaže da nas hrišćanska vjera uči da praštamo ali da ne zaboravljamo.

„Кako zaboraviti na stotine ubijenih pripadnika sveštenstva, na stotine hiljada pobijene djece, odojčadi, majki, očeva, djedova i baka... U ovom vremenu kad je zbog korone iskrenim vjernicima naloženim mjerama organa otežano da se mole u crkvama za svoje nevino stradale, dozvoliti misu zločincima vještačke tvorevine NDH bilo bi zaista previše“, zaključuje Savić. 

(BN)