Sramotan izbor novog direktora RAK-a: Ko i sa kim trguje!?

- Gdje naći još jednu Bosnu i Hercegovinu? Tako malu, a s aferama, smradom koji bi zagadio prostor i puno većima. Gdje se još osim ovdje, recimo, može i kriza, kakvu je izazvao virus korone, iskoristiti za pljačku alkaponeovskih razmjera? I to sa zapletom kakav nije viđen ni u najcrnjim kriminalističkim filmovima.

Bosna i Hercegovina 11.05.2020 | 14:45
Sramotan izbor novog direktora RAK-a: Ko i sa kim trguje!?

Piše: Slavo Kukić

Da se za nabavku medicinskih sredstava i opreme – i što je još važnije, zahvaljujući umreženosti s državnim bogovima – angažuju malinari, slastičari, nema ko nije, svi osim onih koji bi i trebali. Koji su za nabavku takvih sredstava i opreme jedino i registrovani.

Ima li, potom, izuzev BiH, još i jedna zemlja na svijetu u kojoj se služba božja organizuje za spas duša onih koji su ubijali nedužan svijet kao što su ustaški dželati ubijali po ovoj? Ali, i da to osuđuju oni koji glavešinama iz samih vrhova ideologija, koje su iza takvih pohoda stajale, posvećuju imena škola i ulica, kao što se ovih dana u osudi organizacije „službe božje“ u sarajevskoj katedrali za spas duša u Blajburgu izginulih luburićevskih falangi, utrkuju poštovaoci Mustafe Busuladžića?

U poplavi takvih događanja, međutim, ispod radara promakne poneki koji ne bi smio. Oni čiji su razorni učinci najmanje isti, ako ne i veći od apostrofiranih. Ne tako davno, primjerice, prije samo kou nedelju, predsjedavajući Savjeta Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) podnese ostavku na mjesto i prvog čovjeka i člana ovog regulatornog tijela.

Zašto?

Zato što, je ugledni sarajevski advokat najavio da u izboru novog menadžera ove institucije nije ispoštovan stručni nego isključivo kriterijum političke podobnosti. Da, još konkretnije, dio članova Savjeta nije glasao po vlastitom uvjerenju nego po nalozima koje je dobio spolja. Od političkih moćnika čijim su vjetrom u Savjet i došli – i time obesmislili RAK kao nezavisnu regulatornu instituciju. Napravili od njega čudovište za čije održavanje u životu on sam ne želi snositi odgovornost. I ne želi, naravno, biti dio tog društva.

Da farsa bude još veća, članovi Savjeta RAK-a, koji, koliko preko noći, doživješe lično „prosvetljenje“, glas dadoše onom koga su tokom njegova mandata, a i javni servis na čijem je čelu bio, svako malo kažnjavali zbog nepoštovanja i zakona i osnovnih načela novinarske profesije

A da se ne radi o floskuli nego dijelu užasne stvarnosti svjedoče i razlozi koje je čovjek tresnuo o stol. U Savjetu je, veli, vladao konsenzus da je dosadašnji direktor uvjerljivo ispred ostalih – posebno ispred izabranog – i da mu vođenje RAK-a povjeriti treba još jedan mandat. To isto, međutim, nije potvrdio i ishod elektronskog glasanja, na koje je Savjet prisilila korona kriza i one koji odigraše ulogu trojanskih konja poštedjela direktnog pogleda kolegama u oči.

Četiri člana ovog tijela, naime – dva iz Banje Luke, dva iz Mostara – svoj glas dadoše drugom, bivšem direktoru jednog od javnih servisa, bivšem direktoru RTV Republike Srpske, koji je i na toj dužnosti platu primao kao poslušnik jednog od etničkih baja. Jer, na nju je, saznalo se naknadno, došao iz fotelje šefa kabineta predsjednika RS – i to, i u mandatu aktualnog i bivšeg prvog čovjeka ovog entiteta.

Da farsa bude još veća, članovi Savjeta RAK-a, koji, koliko preko noći, doživješe osobno „prosvjetljenje“, glas dadoše onom koga su tokom njegova mandata, a i javni servis na čijem je čelu bio, svako malo kažnjavali zbog nepoštovanja i zakona i osnovnih načela novinarske profesije. I zbog koga su se, izričući sankcije njemu i kući kojom je kormilario, i sami slagali da je javni servis, RTV RS, pretvorio u puškarnicu partije koja, svakodnevno zaglupljujući ga, pod vlastitom šapom drži taj dio ove zemlje.

No, time se priča i ne završava. Naprotiv. Sve što se naknadno u vezi s apostrofiranom civilizacijskom sramotom dogodi sugeriše da živimo u društvu u kojemu se to doživljava najnormalnijim. Jer, ako dobro upratih, na nju ne reaguje niko osim prvog čovjeka SDP-a koji je poziv u pomoć odaslao na sve strane – i domaćim institucijama i međunarodnim organizacijama. I upozorio ih  da takve odluke mogu izazvati samo još razornije posljedice – i dodatno atakovati na ionako ugrožena „ljudska prava, slobodu i demokratiju u našoj zemlji“.

No, koga od njih to muči? Savjet ministara i kolegije Predstavničkog i Doma naroda državnoga parlamenta? Smiješno. Pa, oni tim gadostima i sami aplaudiraju. OHR-u, OEBSU-u, ambasadama zemalja članica Upravnog odbora Savjeta za implementaciju mira, na čije je adrese poziv za pomoć takođe odaslan? Još smješnije. Jer, svi oni su tu već petnaestak godina najobičniji statisti. I zašto bi im nakon godina ignorisanja sada žgaravicu izazivala informacija o onome što je sve u mandatu na mjestu direktora RTRS-a radio izvjesni Draško Milinović?

Ili informacija da je zbog toga ovom javnom servisu i njegovu direktoru Savjet RAK-a, ono isto koje ga sada dovede na mjesto glavnog autoriteta kuće kojom upravlja, u zadnjih šest godina izreklo čak 19 kazni, zbog kojih su, jer su se izrugivali s elementarnim načelima novinarske profesije, i RTRS i njezin direktor bili prisiljeni iskeširati 250 hiljada maraka s grbače vlastitih pretplatnika, a da ih za dozvolu da to učine ni na koji način nisu priupitali.

Evo što na sve to šute politički cirkusanti.

Pa, od njih se drugo ništa ni nije moglo očekivati. Jer, tom soju je važno samo kako s leđa poreskih obveznika u vlastite džepove inkasirati „mrvice“ o kojima svi ostali mogu samo sanjati.

Ali, šute i svi ostali.

Ne upratih, recimo, ni glasa otpora takvoj praksi iz redova intelektualne kaste ove zemlje. Koja bi, kad bi se ponašala manheimovski, morala biti korektiv, savjest bosanskohercegovačkoga društva. A koja se ponaša upravo suprotno. Na način koji joj ne daje ni najmanje pravo na pripadanje svijetu intelektualnoga. Na način kao što se, primjerice, ponašala njemačka intelektualna kasta u vrijeme Führera. Da je i sama dio široke podrške suludim ideološkim konceptima ili da barem, nije li pristala na najsramniju ulogu, ne otvara usta kao da se ništa ni ne događa.

Kako drugačije, uostalom, tretirati ponašanje članova Savjeta RAK-a i njihov glas za čovjeka u čijem višegodišnjem sankcionisanju su nebrojeno puta i sami učestvovali? A među njima su, ako dobro razumjeh, čak trojica univerzitetskih profesora, jedan i rektor – jedinog, kako ta „intelektualna gromada“ ima običaja reći, sveučilišta na hrvatskom jeziku u BiH. Ili, od njih trojice barem dvojica, možda i sve do jedan, uče studente osnovnim principima novinarske profesije. I pričaju im o novinarskoj etici kao vrijednosti bez koje nema ni novinarstva kao časne profesije.

Zar sve to nije tuga golema?

Zar njihov glas u Savjetu RAK-a ne znači šamar i čitavoj intelektualnoj zajednici? I kakva je razlika između onog što učiniše oni i onog što je tridesetih i četrdesetih godina prošlog vijeka činila čitava plejada Hitlerovih intelektualnih ubica?

Evo, prilika im je, neka sami objasne. Jer, ne upratih da su to učinili do sada. Da su čak i pokušali. Ali evo, pozivam te „intelektualne tenkiste“ neka objasne javnosti gadarije kojima su pljusku opalili čitavoj akademskoj zajednici. Ili, ako smatraju da nisu, ako ih uvrijedih, neka me tuže. Ne bi, uostalom, ni to bilo prvi put u istoriji. Od slične logike zazirao nije intelektualni šljam ni na drugim svjetskim meridijanima, služeći moćnicima koji su sličnima onima kojima služe i nacionalni intelektualni trubaduri u Savjetu RAK-a.

Neće, na moju žalost, ti probisvijeti učiniti ništa od navedenog. Šutjet će kao i do sada – i biti na raspolaganju gospodarima kojima su i sve ove godine bili. Njihova je nesreća, međutim, što ima neko ko sve, pa i gadarije koje oni čine, bilježi. Istorija. I ona im neće zaboraviti. I ona će ih smjestiti baš tamo gdje treba. Na smetljište.

Ali, neka ne brinu, neće istorija zažmiriti ni beskrajnim kolonama intelektualnih ćutologa. Onima kojima život prolazi u logici „ne talasaj“. I skloni se. Onima koji oči stišću i pred najotvorenijom pljačkom svega što su decenijama, pa i vijekovima, stvarale generacije. Onima kraj kojih ataci na univerzitetsku autonomiju – a onima na zenički univerzitet, kojima se i na posljednji javni univerzitet želi staviti šapa, ponešto sam u mogućnosti i sam svjedočiti – prolaze kao kraj „turskog groblja“. Onima koji ne otvaraju usta ni pred najbeskrupuloznijim atacima na ljudska prava i slobode – ali i pravo čovjeka na biološku egzistenciju. Onima koji, da ne nabrajam dalje, i na najotvorenije totalitarne trendove odmahuju rukom. Jer, sve to se, tobože, ne tiče i njih samih.

 Neće, hoću reći, istorija zažmiriti ni onima koji, za razliku od  „regulatora“ u Savjetu RAK-a, nisu dio prvog „intelektualnog ešalona“ ovozemaljskih bogova, ali su svjedoci koji pred njihovim, i nedjelima njihovih nalogodavaca ne otvaraju usta. Koji svjedoče istorijskom pljuvanju, kojemu su zbog činjenja dijela kastinske im zajednice, ali i zbog vlastite šutnje nalik onoj njemačkoj iz prve polovine XX. vijeka, sami izloženi. Neće im, ponavljam, istorija zaboraviti. Ni prešutjeti.

Naprotiv, makar i post mortem, o njima će izreći ono što ih je i za života išlo. Da nikada nisu ni bili dio kaste koja barem pokušava, kamo li igra časnu ulogu društvene savjesti. Nego da su, sasvim suprotno, i živjeli i svijet napustili kao najobičniji šarafčići jednog totalitarnog režima. I jednog tipa totalitarne svijesti.

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN)

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje.

Komentari / 25

Ostavite komentar
Name

Laki

11.05.2020 13:46

Da je živ, Gebels bi rtrsu zavidio. E sad, konobar Milinović koji je vodio RTRS i koji je bio obični polupismeni i ljigavi direktor tog servisa će voditi rak... To može samo u Bih....

ODGOVORITE
Name

baja veliki

11.05.2020 17:59

Odavno se drzim devize sto je nesto u drustvu losije zame je toliko bolje

Name

PRIJEDORČANIN

12.05.2020 05:11

Laku noć Srpska Republiko!!!

Name

Херцеговац

11.05.2020 14:05

Дукате без мозга!

ODGOVORITE
Name

Vukan

11.05.2020 14:07

Ma svi su isti. Svi nekoga slušaju, neko im naređuje. I ovi stari,i ovi novi,u tom raku, a i u državi,i ti sto si sve ovo napisao,svi imate nekog koga morate slušati. Tako je to u ovoj Bosni i Hercegovini.Svi pametni, svi sve znaju, ovdje treba samo jedna atomska i da svi odemo u pm.

ODGOVORITE
Name

nema niko

11.05.2020 14:12

SAV PISMEN NAROD OTISAO. A OVO MALO STO JE OSTALO SE POKRILO PO GLAVI OD SRAMOTE . TAKO DA JE OTVOREN PROSTOR TAKVIM KAO TAJ .

ODGOVORITE
Name

M.

11.05.2020 15:51

Pa nisu još svi otišli ali svaki novi izbori i krah na njima je signal da je voz došao na stanicu "BiH" i da čeka putnike. Ja sam jedan od tih koji već 5-6 godina čeka da vidi hoće li biti promjene ili ne. Da li ću da mašem putnicima u vozu ili da se i ja ukrcam u njega i zalupim vrata. A mnogima sam mahao. Za Njemačku, za Irsku, Ameriku, Emirate Češku, Austriju... I oni se ne vraćaju kao da voz vozi putnike samo odavde.

Name

Nikola

11.05.2020 14:15

Milinovic pravi izbor podrska ???

ODGOVORITE
Name

RE

12.05.2020 08:55

Malo si bez uvrede ali glup. Ja sam otisao prije 6 godina i mislim da sam zakasnio. Mudri ljudi su jos 1990 g. napustili Balkan.

Name

Kowalski

11.05.2020 14:16

И за то су још дебело плаћени.

ODGOVORITE
Name

Jelka

11.05.2020 14:27

Masovno odbiti placanje pretplate i mirni

ODGOVORITE
Name

BN1840

11.05.2020 15:21

Ja je nisam nikad ni platio,niti cu,pa i u zatvor ako treba.

Name

Mane

11.05.2020 15:10

Bravo profesore.Vrlo interesantan tekst.Za svahu pohvalu.

ODGOVORITE
Name

Pres centar RS

11.05.2020 15:26

Jedan od clanova je onaj tzv.prof Solaja. To su oni likovi koji sami sebi daju titule, da bi nesto znacili. A njegova snaha je ona iz skupstine Solaja, izabrana iz Zvornika a zivi u BL. Da nije zalosno bilo bi smjesno. On je bio onaj pres centar, mlatio pare nako, ' dok ga nisu procitali' , inace cuvena fukara

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

11.05.2020 15:35

Slazem se sa svim napisanim.

ODGOVORITE
Name

Mile

11.05.2020 15:37

Profesore sjajan tekst ali niko te ne ćuje.

ODGOVORITE
Name

Kuku lele

11.05.2020 15:40

Nema nama napretka sve dok se na funkcije biraju ili imenuju ljudi koji će radi fotelje,privilegija i visokih zarada prodati i svoju dušu strankama na vlasti i njihovim vođama za čije interese će raditi. Uvaženi profesor Kukić je sve to lijepo rekao i opisao, ali bezdušnici, poltroni i ljigavci za tim ne haju, te nije ni čudno što nam je stanje u medijima i društvu u cjelini prilično loše.

ODGOVORITE
Name

legija

11.05.2020 15:49

Sjajan tekst.

ODGOVORITE
Name

pops

11.05.2020 15:53

Jako me cudi profesor Solaja, Da svoj glas da ovom rtrs_ovcu .

ODGOVORITE
Name

Domi

11.05.2020 15:54

BRAVO PROFESORE KUKICU,LJUDSKA VELICINO,GROMADO OD COVJEKA!!DA NAM JE JOS TAKVIH,GDJE BI BIO KRAJ OVO J ZEMLJI!!

ODGOVORITE
Name

Miloš

11.05.2020 16:15

profesor Šolaja će dobiti mjesto direktora čistoće, ili kanalizacije. Mora dobiti neku nagradu.

ODGOVORITE
Name

Pa takav nemoralan lik

11.05.2020 16:36

Ispunjava sve uslove u umrezonoj mafiji.

ODGOVORITE
Name

NESTRANACKI

11.05.2020 19:14

A kao u prethodnom mandatu nije bilo trgovine interesa i sve bile nestranacke licnosti?

ODGOVORITE
Name

Ovdje nisu u pitanju

11.05.2020 19:38

Nestranacke licnosti, nego licnost koja je nepodobna i nesposobna za takvu funkciju, ako je ikome na umu bilo kakva demoktatska pravna drzava i vladavina prava,a ako je u pitanju razvalhena mafijaska onda isšunjava sve uslove i ta licnost je br. 1.

Name

re

11.05.2020 20:21

Mislim da ni prethodni nisu bili veliki eksperti ali nema veze. Sustina i jeste da docekamo taj dan da obicni smrtnici, dakle ljudi koji nisu u stranci budu na celu raznih drzavnih agencija, institucija i preduzeca.