Misa u Sarajevu podlo lukavstvo ustaških ideologa

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić pozvao je na opreznost građane Sarajeva, komentarišući najavu održavanja mise u sarajevskoj katedrali.

Bosna i Hercegovina 09.05.2020 | 17:22
Misa u Sarajevu podlo lukavstvo ustaških ideologa

Komšić je pozvao građane Sarajeva da ne nasjedaju na podlo lukavstvo ustaških ideologa.

On je kazao da se organizatori mise i obilježavanja Bleiburga raduju protestima, pa i neredima jer građane Sarajeva žele predstaviti kao protivnike katoličanstva i Hrvata.

"Pozivam Sarajlije da ne budemo naivni! Oni koji organizuju obilježavanje Bleiburga i uključujući i one koji organizuju misu u sarajevskoj katedrali, koja ide samo njima na sramotu, više žele i raduju se protestima i neredima pred katedralom nego što žele samu misu! Zapravo im je cilj pokazati Sarajevo i Saralije kao neprijatelje katoličanstva, katoličke crkve pa i Hrvata", rekao je Komšić.

"Mi u Sarajevu znamo da to nije tačno. Sarajlije i Sarajevo nikada nisu bili niti protiv nekog naroda niti protiv bilo koje religije. Naprotiv, u Sarajevu su uvijek svi bili svoji na svome", rekao je Komšić za Oslobođenje.

"Međutim, s obzirom na mogućnost da se među pravdoljubivim građanima i antifašistima nađu podmetnuti provokatori koji imaju za cilj izazvati haos, pozivam građane Sarajeva da ne nasjedaju na ovo podlo lukavstvo ustaške ideologije, ideologa tog ustaštva i njegovih sljedbenika i izvrsilaca", kazao je Komšić.

"Moramo imati dovoljno mudrosti te ne ostaviti nimalo prostora neprijateljima Sarajeva i države BiH da prave bilo kakve naknadne konstrukcije, a žele ih praviti kao što su i ranije željeli. Uvjeren sam da nas na kraju neće nadmudriti, a ustaše u našem gradu nemaju nikakve šanse još od 1945.", naveo je Komšić u izjavi sarajevskom listu.

(BN)