Uslovi za ulazak državljana BiH u Hrvatsku

Državljanima Bosne i Hercegovine dozvoljen je ulazak u Hrvatsku pod uslovom da imaju odobren boravak u toj zemlji, i uz obavezno određivanje samoizolacije u trajanju od 14 dana.

Bosna i Hercegovina 07.05.2020 | 07:42
Uslovi za ulazak državljana BiH u Hrvatsku

Državljani BiH, ali i drugih zemalja, mogu ući u Hrvatsku radi tranzita u druge zemlje ukoliko imaju radnu ili boravišnu dozvolu, pri čemu nema zadržavanja na teritoriji Hrvatske, prenosi Bljesak.info.

Osobe koje posjeduju dvojno državljanstvo moraju se na graničnom prelazu identifikovati kao državljani Hrvatske.

"Hrvatskim državljanima dozvoljen je ulazak u RH uz određivanje mjere samoizolacije u trajanju od 14 dana, pri čemu će im biti izdana propusnica do adrese samoizolacije", naveli su iz Granične policije BiH, navodi izvor.

Iz Granične policije je poručeno da ako osoba ulazi u Hrvatsku s namjerom da napusti Republiku Hrvatsku za dva ili tri dana, dužna je odmah na graničnom prelazu prilikom ulaska u Hrvatsku to izreći graničnoj policiji.

"Te osobe će se evidentirati, radi omogućavanja prelaska granice i radi osiguranja pridržavanja obaveze kućne izolacije u vremenu trajanja koje je osoba izrekla prilikom ulaska u Hrvatsku (dva do tri dana). Takvim osobama granična policija u Hrvatskoj će izdati propusnicu koja služi za odlazak do mjesta odabranog za samoizolaciju i za povratak do granice radi napuštanja Hrvatske. Takva propusnica se izdaje na rok zavisno od trajanja boravka osobe u Hrvatskoj (izrečeno pri ulasku u zemlju), a najdulje 72 sata. Temeljem izdane propusnice takva osoba može napustiti Republiku Hrvatsku u roku važenja propusnice", navode iz Granične policije za Bljesak.

Izuzeci iz ove odluke su zdravstveni radnici, osobe kojima treba hitno liječenje, prekogranični radnici, službe i timovi Civilne zaštite, pripadnici oružanih snaga, NATO-a, EUFOR-a, čelnici država i drugi.

Navedene osobe obvezne su pridržavati se i poštovati sve upute i naredbe nadležnih tijela Bosne i Hercegovine, navodi Bljesak.

(N1)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

S. Koreja

07.05.2020 05:56

Neka karantina nama. Nismo za bolje.

ODGOVORITE
Name

BL

07.05.2020 06:19

Eto vidite sad nam moze doci dijaspora.Ulaz u Hrvatsku gas gas bez zadrzavanja i ulaz u Bosnu.

ODGOVORITE
Name

Marko

07.05.2020 06:27

A sra sa gradjanima Hrvatske koji ulaze u BiH ... imali tu reciprioriteta... ili ovi nasi na vlasti se vise sikiraju za Hrvate nego za ove nase... maa jebes nase...

Name

Re Marko

07.05.2020 06:29

Primjeniti istu mjeru.

Name

Srbin RS

07.05.2020 09:31

Za Marka.Kakav narod takva i vlast ili obratno kakva vlast takav i narod.Mi da uvedemo neki reciprotitet za Hrvatsku pa kada pogledam ne nekim portalima kako neki komentarisu i kako napadaju ljude koji psuju vrijedjaji prijete uzas.Mogu ti reci samo jedno pitanje je dana kada ce nam Hrvatska odnosno EU da postavi rampu i to spravom jer smo primitivni.Zbog tih primitivaca kojih je malo ali opasni mnogi ce da ispastaju.Kada nas covjek napise da se u Hrvatskoj ili nekoj drugoj Evropskoj drzavi osjeca slobodnijim nego u Republici Srpskoj i covjek je 100%u pravu.

Name

?

07.05.2020 07:30

A turisti??? ?????

ODGOVORITE
Name

MonikaMonika

07.05.2020 13:12

Istina previse seru s tom koronom kolje nema korona je u polutickim glavama netko grabi veliku lovu sto se tice te takozvane korone dajte molim vas Maske stizu iz kine a korona potice iz wuhana ma koga oni muljaju pojdine naivce koji su pokusni kunici za njihova testiranja zlo mi vise od tih lazi prenose onda koronu maskama koje su doveli iz kine al to ovi nasi starija generacija ne razumije zato su ih i potamanili ko zeceve imaju dosta sada za isplatu mirovina cak neki imaju i povisicu sramota ljudi lazu vas korona ne postoji svi simptomi sada su korona dajte molim vas prestanite lagat jadan narod

Name

Sana

07.05.2020 07:33

Kako je u Sloveniji i Austriji ? Jeli dozvoljen prolazak bez zadrzavanja ?

ODGOVORITE
Name

Nesto kontam slabo?

07.05.2020 07:45

A mogu li Hrvati iz Hrvatske sa boravkom u HR i dvojnim pasosem ici u BiH tamo ,amo preko granice bez zadrzavanja?

Name

Mozes

07.05.2020 08:16

Ali moras u karantenu u bih 14 dana