Inicijativa za lakši dolazak dijaspore u BiH

S obzirom na važnost dijaspore u ekonomskom segmentu BiH, računajući prije svega godišnju potrošnju i uzimajući u obzir pandemiju korona virusa te restriktivne mjere, pokrenuta je inicijativa da se olakša dolazak dijaspore u BiH, ali uz sve zaštitne mjere.

Bosna i Hercegovina 06.05.2020 | 10:31
Inicijativa za lakši dolazak dijaspore u BiH

Inicijativu su pokrenuli Ahmed Husagić, koordinator za integraciju austrijske političke partije SPO, te delegat u Domu naroda BiH Denis Bećirović (SDP). Cilj je prije svega ublažavanje ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom korona virusa, što će BiH značajno pogoditi.

– Uzimajući u obzir povezanost dijaspore s Bosnom i Hercegovinom i njihovu želju za posjetom, ali i olakšavanje putovanja poslovnih ljudi, pokrećemo inicijativu prema nadležnim državnim organima za donošenje konkretnih mjera kako bi naši građani mogli ovog ljeta provesti godišnji odmor u Bosni i Hercegovini – navodi se u inicijativi.

Od velike je važnosti da se u BiH usvoje rješenja kako bi se otvorile granice za građane, ali u isto vrijeme ispunile i sve zaštitne mjere kako zaraza korona virusom ne bi bila uvezena sa strane.

– Naši ljudi koji žive i rade u inostranstvu imaju veliku želju da svoj godišnji odmor provedu u Bosni i Hercegovini i zato u njihovo ime pozivamo nadležne organe vlasti da pravovremeno preduzmu korake kako bi im se to i omogućilo. Takođe ih pozivamo da ostvare kontakte sa susjednim državama i s državama u kojima živi najviše građana BiH, kao što je to uradila Hrvatska, kako bi se s tim vladama dogovorile mogućnosti putovanja – naglašeno je u inicijativi.

Nadležni organi trebaju imati na umu da Svjetska banka procjenjuje da će Bosna i Hercegovina imati pad gotovinskih doznaka od dijaspore 20% u odnosu na prošlu godinu, kada je zvaničan obim doznaka iznosio oko 2,4 milijarde KM, a nezvanično oko 4 milijarde KM. Pored održavanja kontakata dijaspore s porodicama i prijateljima iz Bosne i Hercegovine, njihov dolazak će omogućiti i veći priliv novca koji je za Bosnu i Hercegovinu o ovoj krizi prijeko potreban.

– Uvijek nam mora biti jasno i da se, bez obzira na to koji danas pasoš posjeduju, radi o stanovnicima Bosne i Hercegovine. Svi oni u ovoj zemlji imaju svoje porodice i njihovo je elementarno ljudsko pravo da ih posjete i neko vrijeme provedu u njihovoj blizini. Naravno, svaka akcija organa vlasti Bosne i Hercegovine mora podrazumijevati brigu za zdravlje naših građana. Jedna od opcija svakako je uvođenje brzih testova na graničnim prijelazima, a mjera koja već postoji u praksi određenih evropskih država je slobodan ulazak na teritoriju države pod uslovom da putnik priloži validan laboratorijski nalaz da nije zaražen korona virusom ne stariji od četiri dana. Zbog toga pozivamo Savjet ministara BiH da, u saradnji s nadležnim organima i institucijama, donesu odgovarajuće mjere kojim će uz sve druge mjere zaštite zdravlja omogućiti lakšu fizičku komunikaciju dijaspore s njihovom domovinom. Te mjere potrebno je definisati i propisati što prije kako bi naši građani mogli na vrijeme planirati svoj boravak i kako bi im se pravovremeno poslala poruka da su dobrodošli u svojoj domovini Bosni i Hercegovini – zaključuju autori inicijative.

(Klix)

Komentari / 72

Ostavite komentar
Name

Dijaspora

06.05.2020 08:39

E svaka cast da se neko sjetio i ovo pitanje da pokrene. Nadamo se da ce sto prije biti rijeseno.

ODGOVORITE
Name

AmirBa

06.05.2020 08:59

da jeste dobro, a jesi li spreman platiti test na korona virus, ja nisam , radije cu te pare poslati familiji negoli dati lopovima koji sada hoce da zarade na ovome svemu, ja za moju porodicu da dam 800€ za testove ne pada mi na pamet

Name

Hm

06.05.2020 09:06

Šta ovaj može? Opozicija u Austriji, a u BiH se normalno ništa ne pita.

Name

Re

06.05.2020 09:15

Pa i ako budem morao imati uradjen test radije ću ga uraditi u inostranstvu u bolnici nego kod ovih lopova na granici. Ali mislim da neće uvesti ni te testove. Opet će većina odustati od dolaska. Test vrijedi max 4 dana, a na odmoru budeš 10-15 dana. Znači da bi otišao i vratio se moraš dva testa uraditi. Ako im je stvarno stalo do prihoda neće uvoditi ništa što se plaća (barem ne puno).

Name

Dijaspora

06.05.2020 09:40

Evo ti k.... sto cu vam ikad dole doci. Sad vam je dijaspora vazna kad nema novca vise pa daj da im izvucemo ist god mozemo. Pa gospodo imam ja gdje svoj novac trositi. Vi meni sada niste potrebni nikako.

Name

Nenad

06.05.2020 10:17

Ma ja taman navikao i ne zuri mi se u Bejha.Kako to da su nas se sjetili potrebalo im para pa zar nismo mi upravo krivi sto smo donijeli dole koronu.Ili saobracajnoj policiji nedostaje napisanih kazni ili mita zato sto nisi upalio svjetlo mozda nisi dao smigavac mozda si presao kilometar dva da nisi pojas zavezo.Ma hvala na vasoj brizi bolje da ne dolazimo mislim za vas ma pravimo guzve pa bezobrazni smo brzo vozimo itd.A mene dole obilazo Audi i to na punoj liniji Bejha tablice neko veoma jak i mocan.

Name

da ali

06.05.2020 11:35

A dali je i veliki baja za tu inicijativu. Cujem da je kod n. Gradiske karantin kao smjestaj sa pet zvjezdica

Name

Re

06.05.2020 11:56

Treba evrica?

Name

Odgovor Dijaspore

06.05.2020 12:08

Ako hoćete da dođemo i da trošimo kod vas, onda ćete morati odustati od glupih izvlačenja naših, teško zarađenih para - dakle, okanite se tih testova, to su i tako gluposti, i pijana vrana to zna! Potrošićemo mi i ostaviti mnogo više, ali ne pravite nas budalama! U Švajcarskoj taj test košta 150 Franaka, a kod vas, čak 200 eura??? Sram da vas bude!

Name

Max

06.05.2020 12:48

Pa normalno da ste nam potrebni samo zbog para. Malte ne drugo nista niste sposobni ni ponuditi i uraditi, da jeste ostali bi ovdje i razmisljali svojom glabom a ne slusali aporte Svabe, Slovenca, Austrijanca itd. Salji te pare i ostanite gore. Lp

Name

Re maks

06.05.2020 14:22

Ti šonjo i njonjo, jezik za zube, jer se tebi niko nije ni obratio, nego vlastima, ove nazovi države, a to sigurno ne spadaš u njih! Čuj MAX, baš si mi ti neki veliki patriota, čim si sebi dao takvo ime - ma otišao bi i ti, samo nigdje ne primaju takve neradnike!

Name

Max

06.05.2020 15:53

Bio ovaj u Pragu, Moravskoj, Budimpesti, Parizu, Becu, Sasuolu, Bolonji,, Moskvi, Trstu, Berlinu, Ankari ali kao turista mali nestasni Re. A ti moras izaci iz ormara i sklonuti pseudonim te se predstaviti ako hoces rusiti vlast mali pacovcicu. Mora narod znati ko je ta gromada,, Re '' da bih krenuo za njim u obaranje sistem stakorcicu ljigavi. E da, sve mi mozes reci osim da sam gastarbajter jer to me opasno vrijedja....

Name

Re Maks

06.05.2020 16:58

Čuj Max, znam kakva su to "turistička putovanja", ide se autobusom, maksimalno punim za 100-200 maraka, nema hotelskog smeštaja, nema obroka, jer za te pare ne može ni biti - spava se u autobusu, a hrani po marketima usput, al bitno da se vidjelo "svijeta"?! Imam takve u komšiluku, proputovala cijelu Evropu, za male pare! A što se tebe tiče, mišu jedan iz mekinja, izgleda da od škole imaš 3 časa i veliki odmor, jer si skroz nepismen, gramatika ti je totalna nepoznanica, pa ti je moj savjet - nazad u školu, dok nije kasno! A ako je "vlast" spala da je brane takvi miševi mekinjaši, onda jao za takvu vlast!

Name

Max

06.05.2020 17:25

Ma ne autobusom,, hrabri '' i vjecno skrivrni ispod jorgana Re. Ovaj vecinu tih destinacija obrisao svojim vozilom, marke Volvo 2014 godište. Da, zaboravih spomenuti Lion i to 12 dana. Da se ovdje zaraditi cak i ako si apolitican, nevidljova gromado.. Jbg tako je...

Name

banjalucanin 88

06.05.2020 18:05

Sad nam je,valjda, svima jasno zasto su testiranja na virus u RS minimalna. Trebaju na granici. Cijena, sitnica, ni 400 maraka.

Name

Re Mah

06.05.2020 18:58

Za "apolitičnog" i nepismenog Maha jedno objašnjenje - Re znači Replika, a ko sam ja i kako se zovem, to nije tvoj problem - tebi se svakako neću predstavljati! A to, da se hvališ takav nepismen, dobrim zaradama, skupim autom, luksuzom - moguće je, ali ne u našoj zemlji, i ne poštenim radom! Još jednom prijateljski savjet : vrati se u školu, opismeni se, pročitaj neku knjigu, neće ti zgoreg biti, jer pare danas imaš, a sutra nemaš, pogotovo kod nas - promijeni se politička garnitura, i propade ti "biznis"! Laku noć Maks, veliki patrioto, što se mene tiče rasprava je završena!

Name

Max

06.05.2020 19:26

Re, idi u ormar ili se zavlaci pod jorgan i smisljaj taktiku kako srusiti sistem. Ipak, mogao bi se predstaviti samo meni a ja necu nikome reci ko si ,, gromado '' nevidljiva....

Name

Aco

06.05.2020 20:40

E moj Max cime se nstovaris i obilazis svijet. Taman ti treba toliko dana dok potudis robu. Posalje te gazda za sitnu lovu sa dobrim autom i dobrim stekom.

Name

psiholog

07.05.2020 06:35

Ovaj max puca od patriotizma ko i ostali papci

Name

Marko

06.05.2020 08:55

Oni ako ne dođu i ne potroše pare, mi ovde samo u Boga još možemo da se pouzdamo

ODGOVORITE
Name

re

06.05.2020 09:25

A ni taj vam nece pomoci...

Name

Re Marko

06.05.2020 09:25

Vama dijaspora treba samo da vam pare daju,ko god dođe da te vidi,sačeka da vidi hoćeš li mu šta dati ako vidi da nema para,odmah ustaje i odlazi .Postali ste prosjaci

Name

Gavro

06.05.2020 15:15

A koga ti slusas Max. Vjerovatno si do vrata u supku nekom od vladajucih. Poklopi se retardinjo.

Name

Korona

06.05.2020 09:02

Napokon da neko misli i na one sto rade u susjednim zemljama a porodice ostale u BiH..koji nisu dolazili kuci zbog karantina jer im gazde nedozvoljavaju ostanak duze od para dana..

ODGOVORITE
Name

Tane

06.05.2020 09:06

Bravo od toga zavise mnoge zanatske radnje.....

ODGOVORITE
Name

I ja sam

06.05.2020 09:06

Ma koja glupost.Ko ce da placa te skupe testove.Sta sa ljudima koji rade u hr il slo.i idu svaki vikend kuci,sedmicnu zaradu davari Miloradu Dodiku za testove.

ODGOVORITE
Name

Cinjenica

06.05.2020 20:25

Niko za takve i ne pokrece pitanje, takvi su u startu pusteni niz vodu, na zalost, mnogi su u haosu jer nemaju smjestaj u Sloveniji, znam mnogo kolega koji nisu mogli vise izdrzati da ne vide porodicu, dali su otkaze i vratili se, drugog nacina vise i nema, jer ne mozes uzeti neplaceno, ne mozes se vratiti kao sto odu Cesi, Madjari, Slovaci, Hrvati,...svi preko vikenda odose kuci, jedino mi, govna iz Srbije i RS, ne mozemo, doduse ne moze ni FBiH jedino sto oni nemaju grupnjak kara(ntin)...trebamo se mi udruziti preko grupa i napraviti cirkus na granici, isto kao migranti sa druge strane, pa da vidim tu silu koja bi nas sprijecila da udjemo i odemo kuci. USTAV lijepo stiti nas, ali se mi ne znamo izboriti za ono sto nam Ustav daje.

Name

Eto kriminala na X

06.05.2020 09:06

Sada i od toga napravite business i odaberite apoteke (prominetnih vlasnika) koji će biti snabdjevaci testovima za granične preglede. Ljudi koji žive vani su već pod kontrolom u zemljama u kojima žive. Prije ce biti da se zaraze za vrijeme posjete u BiH. Imajući u vidu dosadašnje igijenske uvjete u tzv. šatorskim karantenima (sramotno I ispod svakog nivoa) bolje bi bilo zaobići čitavu BiH, ali posebno RS i susret sa rezimskim djelatnicima.

ODGOVORITE
Name

Re

06.05.2020 10:02

Upravo tako. Evo u Sloveniji u zadnjih 5 dana testirano 2500 osobe, a 5 pozitivnih. To je 0,2%! I sada oni maltretiraju ljude koji su u toj državi proveli 3,5 mjeseca (čitavu epidemiju, karantin, izolaciju), nikakav simptom nisu imali, kao oni će donijeti virus u državu gdje je procenat zaraženih u odnosu na testirane 10% svaki dan.

Name

Djordje

06.05.2020 09:08

Hvala bogu da se neko setio ,ljudima treba omogućiti da dodju.

ODGOVORITE
Name

Kiklop

06.05.2020 09:13

Mnogi nece dolaziti,ali probajte malo i bez nas. I onako nas nemozete ocima vidjeti (cast manjini kojoj ne smetamo).

ODGOVORITE
Name

Re

06.05.2020 12:56

Ta manjina je ona koji imaju svoje u inostranstvu mada i oni se polako mijenjaju jer se plase na neki nacin se distanciraju.

Name

555

06.05.2020 09:21

Bravo...SLOBODA kretanja i samo Sloboda

ODGOVORITE
Name

Jaffa

06.05.2020 09:22

Samo bez tih skupih testova na koronu...nas 4-oro da dajemo 500€ za testove u jednom pravcu, pa nazad isto toliko, ne pada nam na pamet!

ODGOVORITE
Name

Student

06.05.2020 09:23

Napokon neko da misli na nas vani. Samo jos da kazem, vise smo pogodjeni mi studenti koji smo ostali zaglavljeni vani i ne mozemo kuci. Prvenstveno zbog tog skupnog karantina jer imamo obaveze za faks online i to ne bi bilo moguce izvesti u tim uslovima. Volio bih da se neko i nas sjeti.

ODGOVORITE
Name

Tajno

06.05.2020 09:49

Ukinite karantine neka se ide u kucnu izolaciju posebno oni kojih nikoga nemaju u kuci sem njih sto dolze tako je sigurnije po njih

Name

Milorad Dodik

06.05.2020 13:00

Za vas imamo popust na testiranje 10%,a po dolasku spremili smo vam i diplome po povoljnim cijenama brze bez pdv-ea tako da ustedite vrijeme a mi dobijemo novac.

Name

Lav

06.05.2020 09:57

Svaka čast za interes nas sto radimo vani ali samo se Federacija interesuje a de Dodik šta on misli da samo pare uzima on od nas živi sto donesemo pare dole zato pozivam svu dijasporu nemoj te slati pare kući da vidimo kako će RS da preživi i dokle puno pozdrava za sve sto žive vani

ODGOVORITE
Name

Zumra

06.05.2020 10:55

Što prije usvajanje za narod koji je kao turista ostao za povratak u BIH

ODGOVORITE
Name

kum

06.05.2020 11:19

Korona nece na ovu kapiju jer to je daleko od ulaska u jednu drzavu a koliko su para oteli narodu.SVI su BAGRE od ove linije pa do Sarajeva a saborno mjesto je BL sa predgradjem Laktasi.

ODGOVORITE
Name

kume

06.05.2020 13:27

Sjecas li se ratnog poreza za dijasporu? Dodo ga nije uvodio tada bese SDS na vlasti.Nepravim razliku izmedju SDS i SNSD bandit do bandita.Samo gledaju svoje gu..ce je.e im se za narod.Izvinjavam se na kraticama.

Name

Max

06.05.2020 18:52

Sirotinja koja je ostala da brani ove prostore ginula i davala sinove pa opet ne kuka toliko koliko gastarbajteri za 200 - 300 km koje su slali iz vana a gore punili svoje dzepov 4 ratne godine. Najbolje bi bilo da se ti mucenici jave pa da im mi od svog borackog dodatka saniramo stetu.

Name

re max

06.05.2020 19:53

Zali Boze sto ljudi dadose zivote, nizasta...! Borili se protiv unitarnr BH i sta dobise....?? Pametnom dosta,jad i tuga....!

Name

Maxo

06.05.2020 11:29

Oni nisu uspjeli Granicni prelaz Putnika i prije Virusa da organizuju da se neceka satima a kamoli sa nekim Testovima. Moj prijedlog da ko nema test uz sebe da se javi u svojoj opstini u Ambulantu koja uzmu uzorak i jave u roku 24h dal je zarazen i nije. U ta 24h ostaje se kuci bez kontakta posle ako je OK slobodno kretanje.

ODGOVORITE
Name

Ne

06.05.2020 18:13

Mnogo je jednostavnije, jednostavno, ne doći!!! Pa imam i ovdje gdje otići na odmor! U svakom slučaju, hvala!

Name

Andric

06.05.2020 13:04

A zasto da nam dolaze.Kako se Ahmed i Denis nisu sjetili pada ekonomije kad je pocinjalo sve.Tad je trebalo braniti ekonomiju,sad je kasno.Mi privrednicimi smo govorili na pocetku da nas ne zatvarate,a vlast je govorila da moraju,jer su zivoti najbitniji.Sta,jel to znaci da moj zivot je bio bitan tad,a sad vise nije bitan.U cemu je razlika.Nemojte dolaziti,dabogda fijasporci ne dosli do ljeta sledece godine,dabogda nijednu marku ne iskoristili od MMF-a,dabogda sve se ugasilo u ovoj zemlji,da nista ne radi,pa i ja prvi.Ali ne dajmo da nas prave budalama.Ako je bitan zivot,onda je bitan i u avgustu isto ko u martu.Ako je bitna ekonomija,onda je trebala biti od prvog dana.Ovo je najgori scenario,koji su jedino globalisti prizeljkivali,a mi ko slijepi ih slusali.Fuj...

ODGOVORITE
Name

Za Andrića

06.05.2020 18:17

Ne dolazimo mi vama, nego svojoj kući, svojoj zemlji! Svako od nas ima tu kuću ili stan, a zemlja je naša, ko i vaša! Al, ne brinite, nećemo mi ni doći!

Name

Gardista

06.05.2020 19:49

Re za andrica:nisi shvatio poentu.Ja sam na vasoj strani,sto se mene tice,imam sigurno pedesetak bliskih rodjaka,prijatelja,kumova...u dijaspori,i bilo bi mi drago da ih vidim,nebitno isao ja gore ili oni ovamo.Poenta je u necem drugom,a to je da ne podrzavam ovo sto ova dvojica traze.Kao oni spasavaju ekonomiju.A kad je moju radnju zatvaralo,tad ga nije bilo briga za ekonomiju.Nadam se da kapiras o cemu se radi...

Name

Dzomba

06.05.2020 13:13

E kad nisam mogao doci za Uskrs,ne pada mi na pamet ni u Julu da dodjem.Lijepo je nama i ovdje u Svici pare trositi na bazenima.

ODGOVORITE
Name

kiki

06.05.2020 13:54

Jest vala...stotine predivnih jezera.

Name

Милутин

06.05.2020 14:01

Пошаљите паре, не морате долазити... ми ћемо покосити дворишта и провјетрити вам куће.

ODGOVORITE
Name

drnd

06.05.2020 14:17

Sad ce ucjenama da vrse pritisak da dijaspora cesce dolazk. Uslov ulaska u BiH testiranje, cijena 190 evra. Tako ce cetvoroclanoj porodici dolazk biti skuplji za 760 evra. Korona mafija zavladala svijetom. Kako samo ovi eksperti poput Kona, Seranica i politicari znaju da zivot vise nece biti isti? Zasto nam uporno ponavwljaju da se sa koronom mora nauciti zivjeti? Pa, sezonska gripa ubija vise od korone i zaraznost je veca pa ne uvodimo pol.sat, ne zarvaramo skole, ne nosimo maske.Nastavljamo da radimo, putujemo, da zivimo i da se zabavljamo.

ODGOVORITE
Name

SRAMOTA

06.05.2020 14:38

ZNACI : OPET MOJA APOTEKA , SKRBIC ..... PA IMA LI KRAJA TOJ MEGALOMANIJI ?

ODGOVORITE
Name

Mirko

06.05.2020 14:47

Pa normalno je da im se dozvoli da dolaze i troše svoj novac ovdje, jer to značajno poboljšava ekonomsu situaciju.Samo budale bi sjekle granu na kojoj sjede.

ODGOVORITE
Name

Bec

06.05.2020 14:57

Mi znamo nas problem nasu zarazu koja traje od 92god.Vrlo mudro znamo ko nas zarazi ,zato netreba nama vase testiranje.Bosna je puna podmuklog nacionalizma i korona nemozе јe spasoti,sigurno jos dugo godina.Zato vi tamo dok ne progledate

ODGOVORITE
Name

Wien

06.05.2020 20:17

Ja se bas odmorih i nauziva ova dva mjeseca. 80% plate. Divna priroda. Dobra knjiga. Bez opterecenja korona vijesti. Korona. Masonska i satanisticka zavjera.Da odvoje narod i od roda i od vjere. Svi narodi u BiH su moj narod. Napaceni narod koji ima i srce u dusu. Trebamo da dodjemo dole i zajedno sa vama da protjeramo one koji nas protjerase i zavadise. Mi se ovdje svi iz bivse juge zovemo(nasi).Znam da niko nece toliko platiti test. Austrija je divna zemlja.Oni nam dali njima cemo ostaviti.

Name

Milašin

06.05.2020 15:35

Aaaaaa Bata Milu si mislio da zajeb... E pa neće da može....nikad vise ni euro u BiH....Buuuuaaaaahhhhhaaa....

ODGOVORITE
Name

Manja

06.05.2020 17:14

A moze li neko da mi kaze sta ce biti ako ne zelim da radim taj test ili nemam novca da ga platim?

ODGOVORITE
Name

Aco

06.05.2020 20:42

Imam novca ali nedam. Radije cu cigancadima podijelit sadaku a nedam njima. Sad dobra dijaspora a drvlje i kanenje kad dodjemo.

Name

Semberija

06.05.2020 17:41

Otvaraj te granice dosta je I bilo zatvoreno

ODGOVORITE
Name

Wien

06.05.2020 20:25

Gdje ces brate u karantin u bn. Ovdje su nam pare dali ovdje cemo i ostaviti. Cast sirotinji i bolesnima kojima treba pomoci jer vlast se na takve neobazire. Ja se dva mjeseca setam u Becu i zivim normalno. Maska nije problem. A dole kaubojski filmovi. A Micko i ekipa dernece

Name

hercegovina

06.05.2020 20:26

Sve su mi tamo unistili,kucu imanje i gdje da dodjem iako bih htjeo.Sa popravkom kuca spekulacije.Lopov do lopova.

Name

Боо

06.05.2020 19:26

Не долазите ви да оставите паре него да јефтино урадите сервисе на колима,зубе ,фризуре итд.

ODGOVORITE
Name

Ona

06.05.2020 22:00

Pa sto si ljubomoran? Svako od nas je otisao trbuhim za kruhom,i svi koji smo otisli nismo sigurno trazili pomoc ni od koga,a pogotovo od takvih kao sto si ti!? To gde smo radili,koliko zaradili i gde ce ko da ostavi svoj novac,treba savrseno guzica da te boli,jasno! Da si mogao isao bi i ti,ali prc,treba stisnuti muda pa otici u tudju zemlju gde ne znas jezik,ne znas nista,i opet te bolje prime i ugoste nego u Bosni. I sta je dobio moj otac sto je bio na liniji odbrane u ratu,2 metka i radi za minimalac? Dosta tog bajgi domoljublja,nikad dosla nebih da mi roditelji nisu tamo... i sto ce na kraju i biti tako,lakse mi je njih dovesti ovamo nego sugavom Dodiku puniti dzepove..

Name

Raco

06.05.2020 22:01

Oni imaju zube i kola,a da li ti uopste imas zube i kola??

Name

Re Boo

06.05.2020 22:13

Oni imaju i zube i kola,a da li ti uopste imas zube,a kola mozes sanjati??

Name

Zeljko

06.05.2020 23:46

A sto to tebe interesuje zasto oni dolaze ili ne dolaze ? Bolje ti je trazi sebi posla i zaradi koju marku a ne svako jutro u neku bastu kafica da procitas novine popijes kafu i places nad svojom sudbinom i kako je drzava sranje, kako ti ne da nista i kako se stranci bahate kad dodju kuci.

Name

apis

07.05.2020 19:07

ma cuj "brzi testovi" na granici takvi brzi testovi i ne postoje, odnosno postoje kada ga aktuelna garnitura na vlasti izmisli. manite se narode odlaska kuci, saljite porodicama pare i mirna bosna. kod nas ionako napretka nece biti jos desetinama godina sve dok su nam vlasti isti godinama ja ni u kom slucaju ne planiram dolazak u bosnu, zeljan sam djece, bolesne majke i groba ocevog. ne ide mi se zbog ovih na vlasti, a srce mi puca zbog gore navedenog. svi smo otisli u tudjinu da nakuckamo koju marku zbog situacije u nasoj zemlji, a sada ti isti zbog kojih smo otisli izmisljaju "brze testove". doveli ste zemlju i narod u veoma tesku situaciju uvodeci im policijsku drzavu pod izgovorom radi njihove sigurnosti. ocekujete donacije i kredite da bi jos vise zaduzili zemlju narod. izborna je godina dobro ce vam doci taj novac u izbornoj kampanji. iskoristite ga dobro, nemoj da vam padne na pamet da ga ulozite u zdravstvo jer ionako ono ne postoji. koronu ste iskoristili kao opravdanje da narodu usi zavrcete dok vam u isto vrijeme taj narod aplaudira sto ste ga zatvorili u kuce i ogranicili kretanja. svake godine sezonska gripa "ubije izmedju 600 000 i 800 000 ljudi u svijetu ona vas nije ni zabrinjavala. sto ste po bolnicama ljudima nudili pare da se upise smrtni ishod COVID-19 a bliznji mu preminuo od neke hronicne bolesti. a ti narode i dalje budi kao i uvijek naivan i suti

ODGOVORITE
Name

Jo

11.05.2020 10:18

A evo sve trčim da vam pare ostavim na granici....heheheheh

ODGOVORITE
Name

Logike fali

12.05.2020 10:37

Kao prvo mogu razumjeti, da nije jednostavno otvoriti granice diaspori. Kad se pogleda na zemlje koje su se dobro organizovali sta se tice corone, mozemo nesto nauciti. Bice tesko nasim ljudima objasniti, da bi karantena od 14 dana poslje dolaska bila potrebna. Neki dolaze samo za nedelju dve i nece nista imati od odmora. A drugi dijo pripada idiotima koji nerazmisljaju na nase starce i na losu infrastrukturu u BiH...a sa ekonomske strane nemoram ni poceti.

ODGOVORITE
Name

Bosnjo

12.05.2020 20:32

200 eura za nazovi test?? Primitivci sami sebe konstantno uspijevaju preskociti. Nije ni cudo ovog gliba od drzave.

ODGOVORITE
Name

Netreba da se zna

07.07.2020 09:08

Kako moze neko biti zarazen koronom a nefaju dacse udze u bosnu pasos bio bosanski ili nemacki i drugi na pasosu nevprolazi korona zasto ima oboleli ka stranci ne dolaze ne go nema pametnog coveka pa da se pit kako je to moguce treba se naci pravi covek ko moze ovako nesto da kaze a ne radevigre nemoze stranci a ako je bosansc moze iz bilo koje drzave da dolazi to nema nikakve logike

ODGOVORITE