EU razmatra upotrebu lijeka Remdesivir

Švedska državna agencija za nadzor lijekova saopštila je da Evropska unija ubrzano istražuje da li bi upotreba lijeka Remdesivir mogla biti dozvoljena za liječenje bolesti izazavne koronavirusom, unutar 27-članog evropskog bloka, nakon slične odluke donesene u Sjedinjenim Državama.

Svijet 03.05.2020 | 18:39
EU razmatra upotrebu lijeka Remdesivir

Direktorica Odjela za infekcije Švedske agencije za lijekove Charlotta Bergqvist rekla je u obraćanju na televiziji TV4 da je za EU proučavanje Remdesivira stvar visokog prioriteta i da će se odluka donijeti "u nekoliko narednih dana", javio je AP.

Američka Uprava za hranu i lijekove nedavno je odobrila hitnu upotrebu Remdesivira za ljude koji su hospitalizovani s teškim oblikom COVID-19. Lijek je prvobitno razvijen za liječenje ebole, a proizvela ga je kalifornijska kompanija Gilead Sciences Inc.

Klinička ispitivanja pokazala su da je lijek pomogao da se skrati vrijeme oporavka za osobe koje su ozbiljno bolesne.

(N1)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

IGRE GLADI NAJBOGATIJIH

03.05.2020 17:11

Niko nije bolestan, test je lazan! Ovaj test sto ga koriste (RT PCR test) ocitava druge vrijednosti! Test se ne koristi za otkrivanje virusa! Nema veze sa ikakvom "koronom"! https://www.youtube.com/watch?v=LNX-WPLVyAA

ODGOVORITE
Name

Kako funkcioniše korona...

03.05.2020 19:51

Profesor Anders Sönnerborg opisuje ga kao virus koji ulazi u ćeliju i uzima građevne blokove koji će se koristiti u druge svrhe. Virus gradi 10.000 primjeraka sebe i kad se pusti, umire. Remdesivir ulazi u ćeliju i postaje poput lažnog gradivnog bloka. Virus je nateran da misli da je to građevni blok od kojeg može imati koristi - ali nije. Zaustavlja novu proizvodnju virusa i više ne stvaraju se čestice virusa. Iako ćelija umire, ne nastaju novi virusi i ne mogu se zaraziti nove ćelije.

ODGOVORITE