Dizajniran test koji otkriva nosioce virusa korona

Naučnici koji rade za američku vojsku dizajnirali su novi test za Covid-19 koji bi potencijalno mogao da identifikuje nosioce prije nego što postanu zarazni i nastave da šire bolest, piše Gardijan.

Svijet 01.05.2020 | 20:06
Dizajniran test koji otkriva nosioce virusa korona

To bi mogao biti značajan proboj u borbi protiv smrtonosne bolesti, a koordinatori projekta se nadaju da će testiranjem krvi moći da otkriju prisustvo virusa već 24 sata nakon infekcije, odnosno prije nego što ljudi pokažu simptome i nekoliko dana prije nego što se smatra da je nosilac sposoban da proširi virus na druge.

To je takođe oko četiri dana ranije nego što trenutni testovi mogu da otkriju prisustvo virusa. 

Test je nastao iz projekta koji je osnovala američka Vojna agencija za napredna istraživanja u oblasti odbrane (Darpa), a koji je imao za cilj brzu dijagnozu bacila ili trovanja hemikalijama u hemijskom ratovanju.

Istraživanje je brzo preusmereno kada je izbila pandemija, a očekuje se da će novi test biti predložen za odobrenje za hitnu upotrebu (EUA) od strane američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) u roku od nedjelju dana.

Ukoliko dobije odobrenje FDA, ovaj koncept testiranja popunio bi “dijagnostički jaz” i potpuno “izmijenio igru”, poboljšavajući efikasnost programa testiranja i praćenja, dok vlade širom svijeta ublažavaju mjere, kažu iz Darpa.

(Tanjug)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Re

01.05.2020 22:00

Opa, uspostavlja se potpuna kontrola. Programiranje. Pozdravite se sa životom. Sad će da vam nametnu aplikaciju u mobilni, ko je blizu vas s virusom, ko je bio...izgubićete se u strahu, zamrziti rođenog brata, oca, majku...strah će vas paralisati. Mislićete samo o koroni. Neće vam biti važno ni što imate posla, niti što ne jedete, ni što propadate...čekaćete vakcinu da vas spasi. I to bil i szo da vas spasi. Zvuči vjerovatno? Oni vam žele dobro? Ako se ne probudite i počnete braniti svoje živote, pozdravite se s vaskrsenjem mrtvih. Nećete ih vidjeti.

ODGOVORITE
Name

Deda

02.05.2020 08:35

Bravo re. Sve sto sam htio napisati napisao si. Svaka cast i istina ziva. Kada su vidjeli da su prozreni smisljanje nove podvale. Samo jos nisi naveo da te namjerno moze oznaciti kao nosioca virusa ako si star uvale ti pogresan lijek i samo navedu da si umro od virusa. Ustaj narode na noge ako klecite nema spasa

ODGOVORITE
Name

Re

02.05.2020 10:41

Naravno. I ako si politički neistomišljenik ili siromašan. Nepotreban si kao takav. Kroz testove će uvaliti otpis starog i bolesnog stanovništva. Onda idu sljedeće kategorije. Kod nas će vjerovatno testovi oko 15 maja, jer moramo struku Srbije pratiti, (dr vakcinu novartisa starijeg od 65 godina, dr gojkovića sa sudskom nagodbom da se ne goni dalje, dr botoks rotari itd. ..da nam političku struku ne maši koja donacija.

Name

100 posto

02.05.2020 10:58

U pravu ste 100 posto

ODGOVORITE