BiH mjerama izbjegla neželjeni scenario, ali šta dalje?!

Glavni cilj poduzetnih mjera za suzbijanje širenja korona virusa u našoj zemlji je ostvaren. Naš zdravstveni sistem, kakav takav, je opstao, a vrijeme koje je ispred nas osim u pametnom otvaranju društvenog života i ubrzavanju trenutno prigušenih ekonomskih aktivnosti treba da posluži i popunjavanju vidljivih sistemskih rupa.

Bosna i Hercegovina 25.04.2020 | 10:38
BiH mjerama izbjegla neželjeni scenario, ali šta dalje?!

Osnovni strah koji je komuniciran kroz poruke nadležnih u našoj zemlji, ali i manje više svakoj drugoj, nakon prvih zabilježenih slučaja zaraze bio je izbjegavanje tzv. italijanskog scenarija i eksponencijalnog rasta broja zaraženih odnosno spuštanje famozne krivulje.

Sva priča o brojevima i krivuljama trebala je da sačuva zdravstveni sistem, odnosno prije svega njegove jedinice intezivne njege.

Tome i svjedoče brojevi hospitalizovanih, tako je u Federaciji BiH 62 pacijent s zarazom korna virusa u bolnicama, a osam pacijenata je na respiratoru. U bolnicama u Republici Srpskoj 125 je hospitalizovano, a 7 je na respiratoru.

Danas, kad sa sigurnošću možemo reći da epidemija slabi, a to tvrde i oni najpesimističniji predstavnici zdravstvenog sektora, može se zaključiti da je osnovni cilj ostvaren.

Spuštanje krivulje i manji broj novih dnevnih slučajeva s razlogom nas je udaljio od brojanja respiratora i sličnih strateških odrednica koje su dominirale na početku pandemije.

Čak su se i one mjere oko kojih su se najviše lomila koplja, zabrane kretanje između opština u dva hercegovačka kantona, pokazala kao uspješne te se pandemija i u tim sredinama stišala pa se brojevi novozaraženih mjere prstima jedne ruke.

Danas su ključne mjere kojima se zemlja treba otvoriti, a koje se poduzimaju poprilično oprezno i s jednim okom na onom što rade komšije i susjedi.

Kad se zemlja zatvarala djelovalo je da se, možda i s razlogom, sve radi u panici i preko noći, sad pak mnogi kritikuju da izostaje strategija i da neizvjesnost koja se produkuje neimanjem konkretne agende i datuma kad će se šta poduzeti stvara nove štete.

Kako je hitno zatvaranje države i gradova dovelo vjerovatno i do pozitivnih rezultata u borbi protiv galopirajuće pandemije, tako presporo otvaranje i čekanje da se mjere prepišu od susjeda može dovesti do većeg opterećenja na onom drugom tasu mjera protiv pandemije - ekonomskih posljedica.

Slušajući stavove svjetskih eksperata borba protiv pandemije bit će duga i duža od onog što građanstvo očekuje, a vrijeme bi se po svemu sudeći trebalo iskoristiti za dodatno kapacitiranje zdravstvenog sistema i pripremu za prijeteći novi val ili pak samo rep epidemije. 

(Klix)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Rale

25.04.2020 11:25

Svrha ovih mjera nije zaszita gradjane, vec zastita zdravsta koje je nespremno tj opljackano. Oni stite svoju nesposobnost i haduciju koju su uradili zdravstvu. Narod se zna cuvati, i nek nas ne krive za svoju nesposobnost.

ODGOVORITE
Name

Srdjan

25.04.2020 12:48

Bravo Rale , nista dodati

Name

Laki

25.04.2020 13:07

Sada je i vise nego jasno da ova garnitura politicara moze da nas odvede samo u ambis. Jer mnogo je vremena proslo za testfazu, a nemamo nikakvih rezultata ili pomaka iz siromastva.

Name

MOLITI POMOĆ

25.04.2020 11:28

Dalje je moliti za pomoć. Ovde krasti, a onda plakati i strance vući za rukav da hrane narod jer ga ove vlasti ne mogu ni nahraniti. Balkan idiotski.

ODGOVORITE
Name

Global zitizen

25.04.2020 11:30

potpisujem.

Name

re

25.04.2020 17:08

Na taj Balkan su se vratili i naši ljudi iz EU,Ti možda ne.

Name

LZN

25.04.2020 11:50

125ukupno zarazenih i hvale sistem sto je izdrzao.

ODGOVORITE
Name

RadeLukas

25.04.2020 17:01

Ahahahahahaaaaaa

ODGOVORITE
Name

asepsol

27.04.2020 00:09

Na isti nacin su se i Africi borili sa koronom. Balkan je evropska Afrika.

ODGOVORITE