Mnogo nejasnoća u istrazi o smrti trudnice na UKC-u?

Smrt trudnice Ilijane Manojlović iz Banjaluke, podigla je mnogo prašine oko rada na Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske. Da li su nadležni uradili sve po zakonu kada je u pitanju istraga o smrti 39-godišnje žene?

Republika Srpska 24.04.2020 | 19:30
Mnogo nejasnoća u istrazi o smrti trudnice na UKC-u?

Smrt žene iz Banjaluke, koja je bila u četvrtom mjesecu trudnoće i dalje je pod velom tajne. Zvaničnih detalja iz Univerzitetskog kliničkog centra RS nema, osim informacije da je formiran Stručni tim za utvrđivanje okolnosti smrti, koji čine ljekari sa nekoliko Klinika UKC-a.

Upravo je sporno imenovanje komisije, jer kako stvari stoje, nju je imenovao Univerzitetski klinički centar, što nije u skladu sa zakonom. U članu 32. Zakona o zdravstvenoj zaštiti RS, u stavu 1. piše da u slučaju kada se sumnja da je pacijent zbog greške ljekara, pretprio štetu po zdravlje, isti ima pravo na naknadu štete koju utvrđuje nadležna zdravstvena komora.

Član 32. Zakona o zdravstvenoj zaštiti Republike Srpske kaže:

2. Nadležna zdravstvena komora će, na zahtjev direktora zdravstvene ustanove imenovati komisiju od pet članova za utvrđivanje stručne greške iz stava 1. ovog člana.

3. Nadležna zdravstvena komora dostavlja nalaz i mišljenje iz stava 2. ovog člana Ministarstvu i podnosiocu zahtjeva, radi ostvarivanja prava iz stava 1. ovog člana.

Iz UKC RS na pitanje da li je komisiju za utvrđivanje svih okolnosti imenovao UKC RS ili nadležna zdravtvena komora, odgovaraju da direktor UKC RS u konkretnom slučaju nema obavezu da pokreće postupak pred nadležnom zdravstvenom komorom, jer nisu ispunjene sve zakonske prestpostavke.

Međutim, bivši ministar zdravlja, Slobodan Stanić, ne misli tako.

„Nelogično je da su unutar Komisije koju je formirao Klinički centar zaposlenici Kliničnog centra. Pogotovo načelnici klinika koje su učestvovale u liječenju pacijenta gdje je nastupio problem“, kaže Stanić.

Ministar Alen Šeranić rekao je da je obaviješten o aktivnostima koje je preduzeo Klinički centar RS i da čekaju izvještaj Stručnog tima.

Međutim, u ovakvim slučajevima, Ministarstvo zdravlja RS trebalo bi da vuče sve konce istrage, jer u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti RS u članu 130. piše da nakon prijave porodice o neadekvatnom liječenju,

Ministarstvo treba da procijeni da li se radi u vanrednom slučaju ili ne, a ukoliko je to slučaj, ministar rješenjem imenuje eksperte za obavljanje stručnog nadzora.

Stanić pita zašto u ovom slučaju Ministarstvo nije imenovalo komisiju.

„Da li ima vanrednijeg događaja nego kad umre trudnica? Jer trudnica nije bolesnik već zdrava osoba i dijete dolazi zdravo. Pošto se ovdje radi o vanrednom događaju ministar Šeranić je trebao naložiti vanredni nadzor, gdje iz liste eksperata on formira komisiju koja će izvršiti stručni nadzor nad radom Kliničkog centra“, ističe bivši ministar zdravlja RS.

Iz Ministarstva zdravlja na pitanje zbog čega nije pokrenut proces vanrednog nadzora, odgovaraju da Ministarstvo nije dobilo zahtjev nijedne institucije ili pojedinca za pokretanje vanrednog stručnog nadzora. Dodaju da je utvrđivanje okolnosti u pružanju ljekarske usluge u nadležnosti pravosudnih organa.

Sumnjivu smrt trudnice, prijavio je njen suprug, koji se obratio MUP-u RS, koji je izuzeo i dostavio dokumentaciju Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka. Po naredbi Tužilaštva 20. aprila izvršena je obdukcija beživotnog tijela trudnice.

„Nalaz obdukcije još uvijek nismo primili, a njime će biti utvrđen tačan uzrok smrti trudnice i Tužilaštvo će na osnovu toga utvrditi postoje li u konkretnom slučaju propusti i odgovornosti ljekara ili ne postoje, te u skladu sa tim će tada odlučiti da lie će formalno-pravno otvoriti istragu ili ne.

Navedenom predmetu dali smo apsolutni prioritet u radu i pored toga što Tužilaštvo radi sa smanjenim kapacitetom, zbog pandemije virusa korona.“, navode iz banjalučkog Okružnog tužilaštva.

Podsjećamo, trudnica iz Banjaluke preminula je tokom proteklog vikenda u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u Banjaluci.

Ona je primljena na UKC RS 17. aprila u večernjim časovima, a preminula je u jutro 18. aprila. Pojedini mediji objavili su kako je uzrok smrti pacijentkinje sepsa, koja je uslijedila nakon jednog od pregleda.

BN TV 

Komentari / 22

Ostavite komentar
Name

Aco banjaluka

24.04.2020 18:19

Nomalno da svi sute za smrt 2 zivota citav SNSD zato sto nije to djete od politicara SNSD R.S a da je ste cajic direktor paprikovca i taj citav tim sto je poradjao tu trudnicu bili bih na tunjicama pa neka glasaju gradjani r.s ponovo za taj sljam od SNSD

ODGOVORITE
Name

BANJA LUKA

24.04.2020 18:34

BEZ IKAKVE DILEME, OVO JE DVOSTRUKO UBISTVO KOJE SE, U NIZU NERASVJETLJENIH UBISTAVA U B. LUCI I REPUBLICI SRPSKOJ, ŽELI PRIKRITI I ZATAŠKATI. AUTOR TEKSTA NAVODI I ČLANOVE ZAKONA KOJI SU OBAVEZNI ZA POSTUPANJE SVIH PA I NAŠIH INSTITUCIJA.... SVI KOJI NE POSTUPAJU U SKLADU SA TIM SU SAUČESNICI U UBISTVIMA... DOČIĆE I VRIJEME ZA PRRAVDU.....

ODGOVORITE
Name

Sepsa

24.04.2020 18:44

Samo u ex Yu bolnicama se umire od sepse! ZAŠTO?!!!! Sada su doktori glavne medijske TV zvijezde. Pravo vrijeme za ovo pitanje u javnosti.

ODGOVORITE
Name

ne branim nikoga i

24.04.2020 19:19

Iskreno želim da se razjasni ovaj tragičan događaj ali molim vas ne iznosite mišljenje koja nema veze sa stvarnim podatcima o učestalošću sepse i smrtnim ishodom septićnih stanja u svijetu pa i na području EX Yu

Name

Re

24.04.2020 19:50

Da, prvo su svi odreda bili politicari, a sada glume super star po rezimskim medijima. Zaliboze ulozenih para u njihovo skolovanje

Name

Ja sam

24.04.2020 20:46

SEPSIS=napad na imunu moc organizma imoze da bude izazvana svim mogucim bakterijama i dolazi do brzog trovanja! U Intenetu dobrih opisa ima samo na njemackom i engleskom jeziku.

Name

Xl

24.04.2020 18:45

Ministar ne moze protiv svoji partijski drugova.

ODGOVORITE
Name

Ministar!?...uozbilji se

24.04.2020 20:40

Kakav ministar!?On nije ni postavljen tu da nešto radi.Snsd je pronašao lojalnog bošnjaka na to mjesto zbog nacionalnog ključa.On nema pravo da reaguje ni u jednom slučaju dok ne dobije naređenje od onog ko ga je postavio,zato ne treba očekivati da će se ovaj slučaj ikada rješiti nego će ići po uobičajenoj šemi kao i svi slučajevi koje je zabranjeno rješiti

Name

Re Ministar

25.04.2020 05:04

Pa šta bi on mogao i da napravi tu, među ovim hijenama??? Em je druge vjere, em se po njemu vidi da je fin i miran čovjek, nenavikao na skandale! Pa nije on Ranko Škrbić, rođeni lopov i manipulator!

Name

TEŠKO NAMA

25.04.2020 11:26

Bio je Stanić ministar pa je smjenjen a da nije ni znao da je smjenjen. Zato što nije slušao kako treba raditi.

Name

DM

24.04.2020 19:23

Oni su samo za slikanje na TV_u.Nema sada ni Djajica ni Stevandica.

ODGOVORITE
Name

Veo

24.04.2020 19:37

Sve sto se tice SNSD je pod velom tajne. Istina je sakrivena ispod mnogo slojeva korupcije i kriminala.

ODGOVORITE
Name

brecalo

24.04.2020 19:42

Napisao sam ja al niko nije skonto vazno je da se sakriju krivci i sve na mjestu lose skroz lose

ODGOVORITE
Name

Rebo

24.04.2020 19:48

A obdukciju uradi Karan. I ništa.

ODGOVORITE
Name

Ja sam

24.04.2020 22:16

Nema veze ko radi ali on ce da potpise!

Name

moja tetka

24.04.2020 21:31

instrumenti kojima je vršen pregled pokojnice nisu adekvatno sterilisani pa to i vrapci na grani znaju...... u doba korone neadekvatna sterilizacija .....nedopustivo, a ko je odgovoran za sterilizaciju u zatvor i na dugotrajnu robiju kome nije jasno pa to i vrapci na grani znaju

ODGOVORITE
Name

Ministre

25.04.2020 05:04

Da li mi svi gradjani treba da znamo da imamo pravo da trazimo vandredni nadzor???

ODGOVORITE
Name

Dada

25.04.2020 07:01

Zato se Dodikova snajka porodila u Beogradu, eto koliko vjeruje "doktorima" u UKC Banja Luka

ODGOVORITE
Name

Re:Re

25.04.2020 07:31

Svako se porađa u svojoj državi.

Name

Ja sam

25.04.2020 07:57

Ona se stidi u SR,

Name

Komsija

25.04.2020 08:00

Punac i otac skupe pare za ispite i to sve kaze koliko su sposobni.

Name

X

25.04.2020 08:30

Čuj UKC formirao komisiju, vjerovatno Džajić predsjednik, a mogli bi kao članove uključiti u komisiju i onu alavu Majkićku i ing. Radojičića. Sram da ih bude da je neko od rodbine glavonja, odgovorni bi dobio doživotnu.

ODGOVORITE