Много нејасноћа у истрази о смрти труднице на УКЦ-у?

Смрт труднице Илијане Манојловић из Бањалуке, подигла је много прашине око рада на Универзитетском клиничком центру Републике Српске. Да ли су надлежни урадили све по закону када је у питању истрага о смрти 39-годишње жене?

Република Српска 24.04.2020 | 19:30
Много нејасноћа у истрази о смрти труднице на УКЦ-у?

Смрт жене из Бањалуке, која је била у четвртом мјесецу трудноће и даље је под велом тајне. Званичних детаља из Универзитетског клиничког центра РС нема, осим информације да је формиран Стручни тим за утврђивање околности смрти, који чине љекари са неколико Клиника УКЦ-а.

Управо је спорно именовање комисије, јер како ствари стоје, њу је именовао Универзитетски клинички центар, што није у складу са законом. У члану 32. Закона о здравственој заштити РС, у ставу 1. пише да у случају када се сумња да је пацијент због грешке љекара, претприо штету по здравље, исти има право на накнаду штете коју утврђује надлежна здравствена комора.

Члан 32. Закона о здравственој заштити Републике Српске каже:

2. Надлежна здравствена комора ће, на захтјев директора здравствене установе именовати комисију од пет чланова за утврђивање стручне грешке из става 1. овог члана.

3. Надлежна здравствена комора доставља налаз и мишљење из става 2. овог члана Министарству и подносиоцу захтјева, ради остваривања права из става 1. овог члана.

Из УКЦ РС на питање да ли је комисију за утврђивање свих околности именовао УКЦ РС или надлежна здравтвена комора, одговарају да директор УКЦ РС у конкретном случају нема обавезу да покреће поступак пред надлежном здравственом комором, јер нису испуњене све законске престпоставке.

Међутим, бивши министар здравља, Слободан Станић, не мисли тако.

„Нелогично је да су унутар Комисије коју је формирао Клинички центар запосленици Клиничног центра. Поготово начелници клиника које су учествовале у лијечењу пацијента гдје је наступио проблем“, каже Станић.

Министар Ален Шеранић рекао је да је обавијештен о активностима које је предузео Клинички центар РС и да чекају извјештај Стручног тима.

Међутим, у оваквим случајевима, Министарство здравља РС требало би да вуче све конце истраге, јер у Закону о здравственој заштити РС у члану 130. пише да након пријаве породице о неадекватном лијечењу,

Министарство треба да процијени да ли се ради у ванредном случају или не, а уколико је то случај, министар рјешењем именује експерте за обављање стручног надзора.

Станић пита зашто у овом случају Министарство није именовало комисију.

„Да ли има ванреднијег догађаја него кад умре трудница? Јер трудница није болесник већ здрава особа и дијете долази здраво. Пошто се овдје ради о ванредном догађају министар Шеранић је требао наложити ванредни надзор, гдје из листе експерата он формира комисију која ће извршити стручни надзор над радом Клиничког центра“, истиче бивши министар здравља РС.

Из Министарства здравља на питање због чега није покренут процес ванредног надзора, одговарају да Министарство није добило захтјев ниједне институције или појединца за покретање ванредног стручног надзора. Додају да је утврђивање околности у пружању љекарске услуге у надлежности правосудних органа.

Сумњиву смрт труднице, пријавио је њен супруг, који се обратио МУП-у РС, који је изузео и доставио документацију Окружном јавном тужилаштву Бањалука. По наредби Тужилаштва 20. априла извршена је обдукција беживотног тијела труднице.

„Налаз обдукције још увијек нисмо примили, а њиме ће бити утврђен тачан узрок смрти труднице и Тужилаштво ће на основу тога утврдити постоје ли у конкретном случају пропусти и одговорности љекара или не постоје, те у складу са тим ће тада одлучити да лие ће формално-правно отворити истрагу или не.

Наведеном предмету дали смо апсолутни приоритет у раду и поред тога што Тужилаштво ради са смањеним капацитетом, због пандемије вируса корона.“, наводе из бањалучког Окружног тужилаштва.

Подсјећамо, трудница из Бањалуке преминула је током протеклог викенда у Универзитетском клиничком центру Републике Српске у Бањалуци.

Она је примљена на УКЦ РС 17. априла у вечерњим часовима, а преминула је у јутро 18. априла. Поједини медији објавили су како је узрок смрти пацијенткиње сепса, која је услиједила након једног од прегледа.

БН ТВ 

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

Ацо бањалука

24.04.2020 18:19

Номално да сви суте за смрт 2 зивота цитав СНСД зато сто није то дјете од политицара СНСД Р.С а да је сте цајиц директор паприковца и тај цитав тим сто је порадјао ту трудницу били бих на туњицама па нека гласају градјани р.с поново за тај сљам од СНСД

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЊА ЛУКА

24.04.2020 18:34

БЕЗ ИКАКВЕ ДИЛЕМЕ, ОВО ЈЕ ДВОСТРУКО УБИСТВО КОЈЕ СЕ, У НИЗУ НЕРАСВЈЕТЉЕНИХ УБИСТАВА У Б. ЛУЦИ И РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ, ЖЕЛИ ПРИКРИТИ И ЗАТАШКАТИ. АУТОР ТЕКСТА НАВОДИ И ЧЛАНОВЕ ЗАКОНА КОЈИ СУ ОБАВЕЗНИ ЗА ПОСТУПАЊЕ СВИХ ПА И НАШИХ ИНСТИТУЦИЈА.... СВИ КОЈИ НЕ ПОСТУПАЈУ У СКЛАДУ СА ТИМ СУ САУЧЕСНИЦИ У УБИСТВИМА... ДОЧИЋЕ И ВРИЈЕМЕ ЗА ПРРАВДУ.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сепса

24.04.2020 18:44

Само у еx Yу болницама се умире од сепсе! ЗАШТО?!!!! Сада су доктори главне медијске ТВ звијезде. Право вријеме за ово питање у јавности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

не браним никога и

24.04.2020 19:19

Искрено желим да се разјасни овај трагичан догађај али молим вас не износите мишљење која нема везе са стварним податцима о учесталошћу сепсе и смртним исходом септићних стања у свијету па и на подручју ЕX Yу

Name

Ре

24.04.2020 19:50

Да, прво су сви одреда били политицари, а сада глуме супер стар по резимским медијима. Залибозе улозених пара у њихово сколовање

Name

Ја сам

24.04.2020 20:46

СЕПСИС=напад на имуну моц организма имозе да буде изазвана свим могуцим бактеријама и долази до брзог тровања! У Интенету добрих описа има само на њемацком и енглеском језику.

Name

24.04.2020 18:45

Министар не мозе против своји партијски другова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Министар!?...уозбиљи се

24.04.2020 20:40

Какав министар!?Он није ни постављен ту да нешто ради.Снсд је пронашао лојалног бошњака на то мјесто због националног кључа.Он нема право да реагује ни у једном случају док не добије наређење од оног ко га је поставио,зато не треба очекивати да ће се овај случај икада рјешити него ће ићи по уобичајеној шеми као и сви случајеви које је забрањено рјешити

Name

Ре Министар

25.04.2020 05:04

Па шта би он могао и да направи ту, међу овим хијенама??? Ем је друге вјере, ем се по њему види да је фин и миран човјек, ненавикао на скандале! Па није он Ранко Шкрбић, рођени лопов и манипулатор!

Name

ТЕШКО НАМА

25.04.2020 11:26

Био је Станић министар па је смјењен а да није ни знао да је смјењен. Зато што није слушао како треба радити.

Name

ДМ

24.04.2020 19:23

Они су само за сликање на ТВ_у.Нема сада ни Дјајица ни Стевандица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вео

24.04.2020 19:37

Све сто се тице СНСД је под велом тајне. Истина је сакривена испод много слојева корупције и криминала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

брецало

24.04.2020 19:42

Написао сам ја ал нико није сконто вазно је да се сакрију кривци и све на мјесту лосе скроз лосе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ребо

24.04.2020 19:48

А обдукцију уради Каран. И ништа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја сам

24.04.2020 22:16

Нема везе ко ради али он це да потписе!

Name

моја тетка

24.04.2020 21:31

инструменти којима је вршен преглед покојнице нису адекватно стерилисани па то и врапци на грани знају...... у доба короне неадекватна стерилизација .....недопустиво, а ко је одговоран за стерилизацију у затвор и на дуготрајну робију коме није јасно па то и врапци на грани знају

ОДГОВОРИТЕ
Name

Министре

25.04.2020 05:04

Да ли ми сви градјани треба да знамо да имамо право да тразимо вандредни надзор???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дада

25.04.2020 07:01

Зато се Додикова снајка породила у Београду, ето колико вјерује "докторима" у УКЦ Бања Лука

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:Ре

25.04.2020 07:31

Свако се порађа у својој држави.

Name

Ја сам

25.04.2020 07:57

Она се стиди у СР,

Name

Комсија

25.04.2020 08:00

Пунац и отац скупе паре за испите и то све казе колико су способни.

Name

X

25.04.2020 08:30

Чуј УКЦ формирао комисију, вјероватно Џајић предсједник, а могли би као чланове укључити у комисију и ону алаву Мајкићку и инг. Радојичића. Срам да их буде да је неко од родбине главоња, одговорни би добио доживотну.

ОДГОВОРИТЕ