Sindikat prijeti tužbom zbog kršenja prava

Odbor sindikata Elektroprivrede RS odlučio je da angažuje advokatsku kancelariju iz Novog Sada, koja je učestvovala u izradi Kolektivnog ugovora ERS-a, kako bi tužila pojedina preduzeća zbog kršenja tog ugovora. Iz Odbora sindikata ERS-a poručuju da su spremni i na radikalne poteze ukoliko im zahtjevi ne budu ispunjeni.

Republika Srpska 24.04.2020 | 16:59
Sindikat prijeti tužbom zbog kršenja prava

Tužbe će biti poslate na adrese Elektrodistribucije Pale, Hidroelektrane na Trebišnjici, Hidroelektrane Drina Višegrad i Vrbas Bočac. Razlog za tužbu je jednostrano narušavanje Kolektivnog ugovora pojedinih uprava zavisnih preduzeća. Između ostalog,došlo je do povrede radničkih prava zagarantovanih kolektivnim ugovorom kroz ukidanje naknada za prekovremeni rad i izuzetan doprinos, ali i smanjenje plata do 7 %, tvrde u Odboru sindikata ERS-a. 

 “Mi insistiramo na odredbama ugovora da se poštuju, uvažavaju i da se uvažavamo mi kao sindikat socijalni partner. Mi smo samo  rekli i ponavljamo, obucite narod, radnike, prevezite radnike, obujte ih dajte im ono što piše u kolektivnom ugovoru i normalno bavite se onim što vam je jedini posao u zavisnim preduzećima a to su tenderi,ničim drugim se oni ne bave”, kaže Zoran  Mićanović, predsjednik Odbora sindikata ERS-a.

Uprava ERS-a je krajem marta donijela niz mjera u cilju ublažavanja posljedica pandemije virusa korona, a koje obuhvataju rezove i uštede kako bi došlo do finansijske konsolidacije preduzeća.

Iz Odbora sindikata ERS-a kažu da su pojedini direktori narušili ugovor tako što su uvažili preporuke matičnog preduzeća, a koje nemaju obavezujući karakter. Svi radnici su, ako se njihovi zahtjevi ne ispune, spremni i na štrajk. 

 “Pokušavamo na neki civilizovan način da razgovaramo međutim to su sve kabadahije po zavisnim preduzećima i njih ćemo sigurno ukrotiti u nekom narednom period. Čim se sredi ova situacija ići ćemo i u najžešći oblik sindikalne borbe štrajk, jer mi u tome imamo  iskustva posebno mi iz TE Ugljevik”, ističe Mićanović.

Iako smo sva tužena preduzeća uredno kontaktirali, odgovor smo dobili samo od preduzeća Elektrodristribucija Pale.

Tvrde da su mjere donesene u cilju prevazilaženja problema koje će kriza uzrokovana virusom korona izazvati u privredi. Ističu i da su radnicima isplaćena sva zarađena primanja u martu i da njihova stečena radnička prava nisu ugrožena.

"Ne raspolažemo informacijama da je ijedan sindikat u našim preduzećima podnio prigovore za kršenja kolektivnog ugovora niti da su iznesene zamjerke za donesene mjere te smatramo da su predmet Vašeg upita isključivo insinuacije zlonamjernih pojedinaca, koji za cilj imaju urušavanje slike našeg preduzeća u javnosti", saopštili su iz Elektrodistribucije Pale. 

Iz uprave Elektroprivrede Republike Srpske ranije su poručili da se ni jednom mjerom ne pominje niti krši neki od članova Kolektivnog ugovora. Ističu da su sve mjere donesene s ciljem prevazilaženja teške ekonomske situacije i da su,zbog novonastalog stanja izazvanog virusom korona, odustali  i od stimulativnog otpuštanja radnika.

BN TV

Komentari / 24

Ostavite komentar
Name

Pamet u glavu

24.04.2020 15:21

Glasaj za SNSD budalo. Treba ti uzeti

ODGOVORITE
Name

Re

24.04.2020 15:25

Sta je sa glave

Name

Ni za frizure

24.04.2020 16:22

U ovaj vakat.

Name

Radnik

24.04.2020 17:20

A direktori milijoneri. Kako to ? Radnicima smanjuju plate a oni prave privatne firme i elektrane?

Name

Uhh

24.04.2020 18:58

Sto se bunite? Na ta radna mjesta ste dosli sa crvenim knjizicama

Name

Vidji vraga

24.04.2020 15:47

Kad procitah naslov,pomislim Ranka Misic brani neka radnicka prava. Ne bi mi milo!

ODGOVORITE
Name

Max

24.04.2020 15:53

Šta imate prijetiti tužbom, ako su prava prekršena onda tužiš i završivši naklapanja i prazne priče.

ODGOVORITE
Name

AKTIVISTA

24.04.2020 16:04

Neznam u šta se uzdate. Svi znate kakvi su poltroni sindikalni lideri. A na vrhu sindikalne piramide koja sve radi na štetu radnika, su sindikat RS, i korporacije. Prvo nji posmjenjivati i izabrati čestite i nepotkupljive, radne, pa onda dalje u borbu za naša radnička prava. Zakon o radu koi je na snazi je naj gori u radničkoj sindikalnoj istoriji. Eto sindikalne vođe uđošte u istoriju nečovječanstva.

ODGOVORITE
Name

dana

25.04.2020 01:05

Gdje je novac iz kredita za stimulativne otpremnine?

Name

?

24.04.2020 16:51

a krse li se radnicka prava kada ti bez dozvole otmu godisnji odmor i pisu ga u vanrednom stanju? vanredno stanje-odmor?ko je lud ovde?

ODGOVORITE
Name

e moj druze

24.04.2020 17:33

e druze ovi nasi politicar i ovo nase rukovodstvo oni bih radniku i kozu skinuli kadbih mogli mi njima trebamo samo kad je glasat i ratovat,,i vise nikad zapamti za vijek vijekova..amin

Name

drina

24.04.2020 17:48

ove godine ce cijena glasa bit 15KM.

ODGOVORITE
Name

Elektromoter

24.04.2020 18:34

U Elektrodistbuciji Pale radnici su na dobrovoljnoj bazi davali pet do deset posto od plate za fond solidarnosti a ima radnika koji to nisu učinili i zbog toga nisu imali nikakav problem

ODGOVORITE
Name

Lažeš majstore!

24.04.2020 19:15

Pitaj one koji se nisu odrekli dijela plate, šta im je se desilo nakon isplate plate. Na RiTE Ugljevik smo davali novac u kešu nakon isplate plate. Zabranen je rad rudnika na praznike (Veliki petak i drugi Vaskrs), da bi nas kaznili zato što se nismo odrekli 10 % plate za Fond solidarnosti.

Name

Re

24.04.2020 20:19

Ugljevik i Pale nisu isto.

Name

Ne zna se sta je gore

24.04.2020 21:21

Ali iskreno.

Name

Mala

24.04.2020 22:24

E ti sad baš ovo izmisli.Izvini a ko nas je pitao išta.Samo došlo da potpišemo

Name

B. LUKA

24.04.2020 18:36

BRAVO ZA ZORANA MIČANOVIĆA

ODGOVORITE
Name

Veliki manipulator

24.04.2020 19:07

Neće on nikoga tužiti, možda zaposli još koga člana svoje porodice u elektroprivredi, a za radnike boli ga ona stvar.

Name

I Sarajevo

24.04.2020 18:51

Koga ce tužiti konobari, frizeri, auto mehanicari itd...

ODGOVORITE
Name

Papke

24.04.2020 21:23

I bahatu vlast. Izbori, pa presudite bez tuzbe....

Name

Radnici=gamad

24.04.2020 18:55

Zar su radnici stvarno očekivali da ih zaštiti sindikat koji je izabrao SNSD? Na sindikalnim izborima su cijeli sindikalni odbori izabrani po diktatu SNSD-a. A radnici su prodane duše, koje su glasali za svoje sindikalne predstavnike koje im je "preporučila" uprava, tj. stranka. SNSD postavlja uprave zavisnih preduzeća i rukovodstvo sindikata. Njihov rad je sinhronizovan iz stranke, zajednički rade na štetu radnika. Sada im stranka ukida sva prava iz kolektivnog ugovora (topli obrok, radni učinak, poseban doprinos, prekovremeni rad, noćni rad, rad na državne praznike, interventni rad, prevoz na posao,... i još treba da se dobrovoljno odreknu dijela plate na ime solidarnosti). Radnicima tako i treba kada su obični praznoglavci, na izborima za sindikat glasaju kako im kažu rukovodioci, a ne kako misle da trebaju. Radnici su obični beskičmenjaci, bez ikakvih moralnih normi. Bitno im se uvući rukovodiocima u dupe, iako će to kasnije sami platiti.

ODGOVORITE
Name

E to mi je

24.04.2020 21:25

Najcudnije. Pa to vam je hobotnica, sve umrezeno, shvatite vec jednom.....

Name

Mala

24.04.2020 22:22

Pa Luka Petrović izjavio da nikad bolje nisu poslovali ko prošle godine.A radnici već dvije godine nisu dobili radna odijela obuću.Ne plaćaju prekovremeni rad nego šalju kući na naradjene dane.Kad god potpišu novi kolektivni ugovor plata svaki put poslije toga manja pa ko je ovde lud.Nisu više u stanju da daju radnicima za Vaskrs po školjku jaja što svaki privatnik koji ima po jednu prodavnica da svom radniku.A eto Luka Petrović kako priča firma nikad bolje nije zaradjivala

ODGOVORITE