"Povećati plate medicinarima nakon vanrednog stanja"

Odluka Vlade Republike Srpske o isplati jednokratne pomoći od po 1.000 KM zdravstvenim radnicima u Srpskoj koji se bore protiv virusa korona predstavlja priznanje za njihov trud i potvrdu da je nakon ukidanja vanrednog stanja potrebno intenzivirati pregovore sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite o povećanju plata zaposlenima u ovom sektoru, saopšteno je iz republičkog Sindikata zdravstva i socijalne zaštite.

Republika Srpska 23.04.2020 | 13:12
"Povećati plate medicinarima nakon vanrednog stanja"

Iz ovog sindikata navode da, uz podršku republičkog Saveza sindikata, čine sve da se očuvaju zdravlje zaposlenih i zdravstveni sistem, te obezbijede bolji uslovi rada i sigurnija egzistencija radnika i njihovih porodica.

"U ovom trenutku zdravstveni radnici su heroji u borbi za zdravlje i živote građana Srpske, a svojim nesebičnim zalaganjem pokazali su koliko je za svaku državu, pa i za Republiku Srpsku, važan sektor zdravstva", ističe se u saopštenju.

Iz Sindikata zdravstva i socijalne zaštite napominju da se ne smije zaboraviti da zaposleni u zdravstvu Srpske, kao i svi građani Republike, zaslužuju stabilan, dobro organizovan sistem zdravstvene zaštite sa dobro plaćenim radnicima.

"To znači da je na dnevni red neophodno urgentno staviti upravo pitanja koja već duži period javno i argumentovano iznosimo", navode iz ovog sindikata.

(Srna)

Komentari / 30

Ostavite komentar
Name

Lud zbunjen

23.04.2020 11:24

Povecat ce Milorad Dodik nemoj da brinete. Skrbic ce podrzati kako je tesko medicinarima upucen je bio je ministar zdravlja. Sretno bez NJEMACKE

ODGOVORITE
Name

Aha

23.04.2020 15:34

Samo im povećavajte plate, pa dok mi umiremo u bolovima u bolnici, oni nek spavaju čvrstim snom u svojim kabinetima!

Name

Maxo

23.04.2020 11:27

Super ideja samo ti sto predlazu neka objasne odakle ce da dodju Pare? A da nije MMF

ODGOVORITE
Name

Gdje vi živite?

23.04.2020 11:38

Država propala, a ovi pričaju o povećanju plate. Koja je ovo smijurija od ljudi, zato nam je ovako. Podržavaliste ovu vlast, bilo vam je bitno da vi imate, nije vas bilo briga za druge i šta vlast radi, zato će te uskro na narodnu kuhinju, to je vaša budućnost, a to ste u neku ruku i zaslužili, ne samo vi nego većina.

ODGOVORITE
Name

Drago

23.04.2020 11:55

Nije budzet njihova cacevina budzet pune svi gradjani republike srpske a ne samo zdravstveni radnici a u ostalom zdravstveni radnici su i u privatnim poliklinikama (domovima zdravlja) gdje rade porodicni ljekari i gdje mnogi pacijenti imaju zdravstvene kartone gdje takodje ordiniraju i ljekari drugih specijalnosti i td. sto i oni nedobiju po hiljadu km njima pripada budzet isto kao i ovim takozvanim drzavnim domovima zdravlja i oni su pod upravom i oontrolom ministarstva zdravlia jedina razlika je sto kod njih partija ne postavlja direktora i neprima podobne radnike nego strucne i sposobne i sto oni moraju na vrijeme izvrsavati obaveze prema drzavi i ispunjavati zakonom predvidjene tehnicke uslove opremljenosti prostora i radnog vremena ,a da nepricam da ti medicinski radnici kao prvo skolovani su za taj posao i zato primaju platu i ako nista u nevolji trebalo je njima skinuti barem 50% od plate i podijeliti onim radnicima kojima je zabranjen rad a koji u normalnim uslovima rade i pune budzet da bi medicinari uopste dobili platu ili su oni mozda nepotrebni ili su svi drugi gradjani drugog reda.Ako je tako onda treba ovi gradjani drugog reda da se dobro zamisle i da razmisle.

ODGOVORITE
Name

Re gdje vi zivite

23.04.2020 13:11

Druze ili drugarice ..imam ja toliko keša da živim 200 godina necu na kazan tj.narodnu kuhinju.. Hirurg UKC RS Banja Luka

Name

Rale

23.04.2020 11:58

Doktoru, sudiji i policajcu se ne ide praznih ruku, i sad im dj i povecanje plate. Narod za leba nema, a ovo odobrava.

ODGOVORITE
Name

Penzioner

23.04.2020 12:09

Misli li neko o nama penzionerima, ovako ne možemo da živimo, sa bednim penzijama, Rakulj, oglasi se!

Name

re

23.04.2020 12:58

A carinici ??

Name

grunf

23.04.2020 15:14

Jos da se malo zna šta je to novac, kako se stvara, šta predstavljaju oni papirici koje kolokvijalno zovemo cash, znali bi da je i da je u istoriji puno prije nastala kafana no ambulanta. Ali nismo svi bili trube iz matematike da studiramo medicinu. Malo pristojnosti od strane pojedinih medicinskih genija ne bi bilo naodmet.

Name

MD

23.04.2020 15:33

Veži pojas, upali svjetlo, ne divljaj i ne pij alkhol i policajac te može povući za nešto. Ali ako hoćete da se k... te, pa plaćajte šišanje.

Name

Re

24.04.2020 08:11

Pa da im još koja trudnica umre jer se boje korone pa neće da imaju kontakt sa pacijentima

Name

Čupavko

23.04.2020 12:12

hoće hoće ko i penzije 2,5%

ODGOVORITE
Name

mile

23.04.2020 12:12

Samo navalite glodavci, bice za sve sadake

ODGOVORITE
Name

DM

23.04.2020 12:12

Pitam se kako sindikat zdravstva i zdravstvene radnike nije sramota traziti povećanje plate, primiti jednokratnu novčanu pomoć od 1000 KM, kad zdravstveni radnici ništa ne rade, a veći dio njih ništa i ne zna o medicini, sistem se raspao i bilo šta da vam se desi nećete dobiti adekvatnu uslugu. U većini slučajeva, nakon dugotrajne procedure, gubitka živaca i neljubaznog osoblja će vam utvrditi pogrešnu dijagnozu, dati pogrešnu terapiju što će za posledicu imati pogoršanje vašeg zdravstvenog stanja. Većini građana RS je ovo poznato a onima, kojima nije, neka se upoznaju, imat će šta da vide. Ovakav sistem zdravstva ne treba nikome i hitno ga treba transformisati. Ovakav služi samo za sakupljanje glasova vladajućoj partiji bez obzira koja je na vlasti. A mi radnici na mjesečnoj osnovi izdvajamo od plate ogromna sredstva za zdravstveno osiguranje a zauzvrat ništa ne možemo dobiti ukoliko se nađemo u situaciji da nam treba ljekarska pomoć.

ODGOVORITE
Name

Milica

23.04.2020 12:48

I zdravstveni radnici izdvajaju sredstva za zdravstvenu zastitu.Idite kod privatnih doktora pa da vidimo koliko ce vas kostati lijecenje.Za jednu ozbiljniju bolest potrosi se onoliko para koliko ste izdvajali od svojih plata za deceniju rada.

Name

Zeljka

23.04.2020 13:04

E blago tebi kad tako sve znas o tudjem znanju da ocjenjujes i procjenjujes...pa kad si tako pametna sto i ti ne zavrsi kakvu bolju skolu?

Name

ReDM

23.04.2020 13:57

Tebi DM je jedino ostalo da završiš medicinu, pa specijaliziraš i da na kraju sam sebe liječiš , uspostavljaš ispravne dijagnoze, po potrebi sam sebe i operišeš i tako sve po potrebi. Tebi ništa ne valja pa stoga ne čekaj, završavaj ove škole da ne zavisiš od zdravstva.

Name

Chris

23.04.2020 15:28

Ja znam i prihvatam miljenja obe strane, ono sto ima doktora treba koliko toliko platiti jer oni rade, ali masa medicinskih sestara prekvalifikovanih mehanicara radi u UKC, a doktori, pa doktori sami sebi prave pacijente, i to je misljenje doktora isto. Doktori ubijaju ljude svojim nezainteresovanjem, doktori ne znaju vecinu, jedino neko mladji ko za sebe nesto procita i interesuje se pa zna nesto novo, sve ostalo je vecinom staro i zastarjelo, nije u anatomiji sve, imaju nova istrazivanja i lijecenja. No zasto ne prijave ti isti doktori onih 100 eura koje dobiju po krevetu na Paprikovcu ??? Sto tu cute

Name

Dva crna gavrana

23.04.2020 12:13

Smanjite korupciju i pljačku u zdravstvu pa ćete imati za duple plate i ostala lična primanja. Izađite sa podacima o dosadašnjim horor primjerima neviđene pljačke. Rasturite bandu u zdravstvu. Ne zaboravite ni dosadašnje korifeje. Koji se kao hrčci ušutiše negdje po ćoškovima i rupama svojim..

ODGOVORITE
Name

bez veze

23.04.2020 12:25

pojedini doktori skoro nista ne rade od kada je korona

ODGOVORITE
Name

Chris

23.04.2020 15:42

Ja zivim u Svedskoj, i ti meni kazes doktori nece nista da rade POJEDINI. Ama nazovi mog porodicnog a ima ih najmanje 12 koji rade u toj mini klini i nema sanse da dobijes vrijeme, nema nikog kad dodjes na vrata, mozes jedino zakazati telefonski poziv, i to je na kraju upitno, na telefon se ne javljaju, dodi na vrata, zakljucana su, ima crvena linijea 2m od vrata i kad dodje sesra mase da se odmaknes i ovori 5 cm i pita sta hoces, ja trebao predati papire doktoru, jer su toliko zaostali da nemaju javni email gdje digitalno mozes dostavit dokumente, vec samo tekst prihvataju. Telefon max za 20 pacienatsa njih 12 doktora, nece da rade, nece da rizikuju virus, vrata su zakljucana ako imas problem idi u hitnu, a kad dodjes u hitnu ujutro u 10 cekas, pitaju te jesi imao groznicu, temperaturu, probleme sa disanjem, zasto dolazis i onda ako kazes da imas kamen u bubregu kazu ok, mozes uci, oko 11 dodje sestra i kaze dodjite da vam izmerimo pritisak, oksidaciju, i da uzmemo osnovni nalaz krvi koji ide u ketridz koji ocita to u roku od 60 sekundi. Onda vam zalijepe plavu traku oko ruke sa imenom i JMBG i posalju u cekaonu, tamo sjedite do 14, jer placo znaci da neces direktno skapat od zdravtsvenog stanja, bol nije vazna, onda pitate pa sta se desava, kazu vam dosli hitniji slucajevi, sjedite do 17 sati, onda dodje sestra i prozove vas, to je 7 h nakon dolaska, kaze da udjete, lezite u jednu od 30 soba u hitnoj, doktor ce doci cim stigne sto je za 1,5h do 2, onda doktor vas pregleda urin test uradi i kaze da bi trebalo to uslikati pa ce vam dati vrijeme za mjesec dana da se uslika ako kamen ne izadje, ne vidi zasad nikakvu obstrujciju, da va cepice morfijuma i voltarena, nesto za sirenje kanala i posalje vas kuci. taman negdje oko 12 nocu ste kuci, nadrogirani, nesvjesni, u bolovima, E TAKO RADE ZADNJIH GODINA, Univerzitetska bonica Sahlgrenska, Ulica Medicinara, Hitna, Geteborg, Svedska... A vi pricajte sta hocete!!!

Name

NE pominjite rijec "HEROJ"

23.04.2020 12:25

Molim vas da vise ne pominjete tu rijec "heroj",pa znate li uopste ko je heroj,sta su uradili istinski heroji!!Heroji su oni koji su izginuli u svim ratovima za slobodu,bez plata bez naknada,heroji su mnogi drugi koji su nesto uradili za ljude,za drustvo a da nisu debelo placeni kao vi,I opet vam malo!VI sebe zastitili po domovima zdravlja,bolnicama,jedni kuci leze plata ide I opet samo cast izuzecima nek mi oproste koji istinski I casno obavljaju svoj posao zdrastvenog radnika!Heroj je preminuli dr Lazic!!!Pa vi ste birali to zanimanje,drzava je ulozila u vase skolovanje I svi mi...I sta sad,da vam se zahvaljujemo,klanjamo a vi samo radite svoj posao I primate plate!Jeste li to vise bitni od mnogih drugih koji rade svoj posao,za znatno manje pare I vise su izlozeni virusu nego mnoge vase kolege!Primjer je samo vozaca,koji su I dan I noc na tockovima,da prevezu robu koja je potrebna svima,koji imaju znatno manje plate,koji oboljevaju zbog napornog rada,koji su izlizeni virusu....ali oni skromno kazu ,pa samo radimo svoj posao!I dosta vise sa ovom idiotskom pricom!Ili ste vi mozda neka visa rasa od obicnih smrtnika!!

ODGOVORITE
Name

HEROJ

23.04.2020 15:38

Je onaj koji se za dobrobit svih istura u situaciju gdje mu može indirektno ili direktno biti ugrožen život. Ne kažem ima zdrastvenih radnika koji nisu direktno bili izloženi pozitivnim na koronu, a oni koji jesu i bez pogovora su išli gdje je najgore samo da pomognu ljudima, oni jesu HEROJI. Vozači nisu heroji jer oni ne dolaze u direktan kontakt sa pozitivnima.

Name

Paja

23.04.2020 13:19

Kako vratiti nas sto smo OTKAZ DOBILI..MARKETI PUNI pogotovo Tropik niki zastitni mjera a nas sitne koji mozemo raditi s mjerama zatvore a poslodavac uruci knjizicu.....A MILE RISE LI RISE I RADOVAN NEJAKI....

ODGOVORITE
Name

Ranka

23.04.2020 13:43

Ako će Ranka Mišić i Milenko Granulić pregovarati o povišici plate ne želim tu povišicu. Ranka se sad povampirila. Nigdje je nije bilo od početka epidemije.

ODGOVORITE
Name

neso bl

23.04.2020 13:49

Naravno da treba povecati plate med.radnicima,ali sad traziti poslije ovakve situacije povecanje,licemjerno je,podsjeticu vas da je za vrijeme vladavine sds i pdp,kad su med.radnici strajkovali i dovezli bicikl tadasnjem premijeru Mikerevicu da se vozi,a tadasnji min.prosvjete Savanovic sebi kupio auto od 210.000 km,a i radnicima u prosvjeti su kasnile plate, plate med.sestre bila 300 km i to u 3 mjeseca a sada je min.800 km!!

ODGOVORITE
Name

re

23.04.2020 14:34

Al se nekad dobro jelo,ali u panjevima.

Name

NEzaposlenim licima

23.04.2020 15:34

SA BIROA su najugrozeniji.Uskladiti pomoc kao u EU.

ODGOVORITE
Name

Cc

23.04.2020 16:12

Nemojte da zaboravite i policiji povecati plate oni su najvise najebali

ODGOVORITE