Nastavak putničkih letova uz fizičku distancu

Evropska komisija predstaviće u maju niz pravila za bezbjedan nastavak putničkih letova nakon ukidanja vanrednih mjera, uključujući fizičko distanciranje na aerodromima i u avionima, saopštila je evropski komesar za transport Adina Valean.

Svijet 22.04.2020 | 18:01
Nastavak putničkih letova uz fizičku distancu

Ona je na "Tviteru" napisala da će se morati poštovati pojedina pravila socijalnog distanciranja na aerodromima i u avionima, kako bi se garantovala bezbjednost putnika.

Valeanova je istakla da će među mjerama koje će biti predmet rasprave biti i nošenje zaštitnih maski i dezinfekcija aviona i aerodroma.

"Sve to bi trebalo da bude dio uputstava i vjerovatno sredinom maja možemo da predstavimo ovu strategiju na kojoj radimo", naglasila je Valeanova.

Avio-prevoznici su izrazili zabrinutost da bi takve mjere usporavanja širenja pandemije mogle da ugroze isplativost na duže vrijeme nakon prestanka ograničenja putovanja.

Međunarodna asocijacija za vazdušni prevoz /IATA/ procijenila je da bi kriza mogla da košta avio-prevoznike ukupno 314 milijardi dolara.

Valeanova je napomenula da očekuje da će socijalno distanciranje biti potrebno sve dok se ne pronađe lijek ili vakcina za Kovid-19.

"Očekujemo da kriza i virus ostanu sa nama", upozorila je Valeanova.

Generalni direktor Asocijacije Aleksanar de Žuniak izjavio je za Rojters 14. aprila da će među uslovima za nastavak putničkih letova vjerovatno biti nephodno da srednje sjedište ostaje prazno.

Takva mjera mogla bi da pomogne u sprečavanju potencijalnog rata cijenama usljed napora avio-prevoznika da nadoknade tržišni udio tokom izlaska iz krize.

Valeanova je naglasila da još nije moguće reći kada će industrija nastaviti sa radom.

"Trenutno ne mogu reći kada će se to dogoditi, jer moramo da poslušamo savjete zdravstvenih stručnjaka", dodala je Valeanova.

(Srna)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Gardista

22.04.2020 16:23

Pa neminovno je da cene moraju skociti,ne samo u avio saobracaju,nego u bilo kojoj bransi.Jer ako je neko kao vlasnik,npr,imao mesecni promet 30.000,i dok plati radnike,drzavu,dobavljace,rezije,itd...njemu ostane 3.000km,npr.I on se tu uklapao,takvu je imao racunicu.Sad kad ga puste da radi,njegov mesecni promet nece biti 30.000km,vec ce biti 15.000 km...i kako on da namiri to sve sa duplo manjim prometom.Ili otkazom radnicima,ili podizanjem cena.Pa nije nam valjda cilj otpustanje radnika???

ODGOVORITE
Name

Re

22.04.2020 17:28

Neću da se guram u polu praznom avionu a da platim duplo više...nije fer...hahahahahahah

Name

Biće Čupavo

22.04.2020 17:29

Gorivo samo sto nije dzaba,bice smanjena potraznja jer se ljudi nece usudjivati da putuju a i mnogi su bez punih primanja.

Name

Olla

22.04.2020 16:46

SUPER DOBRA VIJEST ❤??????

ODGOVORITE
Name

Skorojevići

22.04.2020 20:33

Koja Evropska komisija? Za koga, za čega? Ili sve kusamo šta god ima prefiks evropsko, svjetsko...