Nikoga nije zarazio, a bio u kontaktu sa 172 osobe

Devetogodišnji dječak koji se zarazio korona virusom nije prenio virus ni na jednu osobu s kojom je bio u kontaktu, a bio je u kontaktu s više od 170 ljudi, pokazuje to istraživanje koje je proučavalo mogu li djeca biti širitelji virusa.

Svijet 22.04.2020 | 07:46
Nikoga nije zarazio, a bio u kontaktu sa 172 osobe

Dječak je bio među ljudima koji su zaraženi u krugu poduzetnika Stevea Walsha, koji se zarazio tokom sastanka u Singapuru. Nakon toga je s još desetak Britanaca bio u francuskom skijaškom resortu Contamines-Montjoie, nakon čega je odletio u London.

Većina gostiju francuskog skijališta je zaražena, no istraga francuskih javnozdravstvenih vlasti pokazala je da devetogodišnjak koji je dobio virus nije nikome prenio zarazu, iako je bio u kontaktu s najmanje 172 osobe.

Dječak je pokazivao respiratorne simptome, kao i njegovi roditelji, ali kod njih nije potvrđena zaraza.

Istraživanje je otkrilo kako su kod dječaka otkriveni korona virus, ali i gripa i prehlada. Svoju braću zarazio je gripom.

"Dječak, koji je imao i simptome drugih respiratornih bolesti, pohađao je tri škole skijanja, ali nije djelovanje u transmisiji virusa. Čini se kako to svjedoči o potencijalno drugačijoj dinamici širenja među djecom", rekao je francuski epidemiolog Kostas Danis.

Dječak je imao samo blage simptome i kada je testiran, otkriveni su mu samo tragovi virusa, za što naučnici smatraju da je odgovor na pitanje zašto nije prenio virus na sve svoje kontakte, ili barem na neke od njih. Vjeruje se da je dječji imunološki sistem snažniji od onog kod odraslih te se lakše mogu riješiti virusa. 

(Radiosarajevo)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

То све говори

22.04.2020 11:25

Вирус није вирус. Дунђер Душан, на јут јубу. Потражите.

ODGOVORITE