Zaražena patronažna sestra iz Doma zdravlja u Konjicu

Novi slučaj korona virusa u Konjicu koji je potvrđen sinoć, registrovan kod medicinske sestre iz Doma zdravlja koja je bila zadužena za patronažne posjete hroničnih i nepokretnih bolesnika na kućnom liječenju.

Bosna i Hercegovina 21.04.2020 | 12:17
Zaražena patronažna sestra iz Doma zdravlja u Konjicu

Ovo je za Klix.ba potvrdila direktorica Doma zdravlja u Konjicu Jasminka Brkan Hrvačić.

"Ona nije imala nikakve simptome, a Covid-19 joj je potvrđen nakon testiranja zdravstvenih radnika u Domu zdravlja", kaže Brkan Hrvačić.

Ističe da su tehničari koji su s njom radili i ostali zdravstveni radnicu negativni i da epidemiolozi poduzimaju sve potrebne radnje po pitanju istraživanja kontakata i dezinfekcije koja je potrebna.

Kako je medicinska sestra radila patronažu te obilazila nepokretne pacijente i hronične bolesnike, te neke pacijente kojima je u njihovim domovima djela terapiju, veliki je broj kontakata ostvarila i sve njih treba testirati.

Brkan Hrvačić ističe da radnici Doma zdravlja koriste zaštitnu opremu i da je nova situacija zabrinula sve, te da se poduzimaju sve potrebne radnje da bi se otkrilo kako je došlo do zaraze.

"Ovaj slučaj nije povezan sa dosadašnjim klasterom u Konjicu, radi se o nečem sasvim novom i sada treba ustanoviti od kuda je", kazala nam je Brkan Hrvačić.

Naglašava da se provodi testiranje osoba koje su s njom bile u kontakt i da se preduzimaju sve potrebne mjere koje stručne službe nalažu.

Kako neslužbeno saznajemo patronažna sestra je proteklih dana boravila u Mostaru, što bi dodatno moglo usložniti situaciju.

(Klix)

Komentari / 0

Ostavite komentar