Dugovi Elektroprivrede RS i Trebinja su za Hercegovce mnogo opasniji od virusa korona!

Rodoljub Drašković, predsjednik koncerna ”Swisslion”, u intervjuu sa novinarom Nebojšom Kolakom, između ostalog, govorio je i o tome da li očekuje da se i drugi privredni faktori, a pogotovo Elektroprivreda Republike Srpske, čije je sjedište u Trebinju, uključe u pomoć onima koje je trenutna situacija vezana za pandemiju korona virusa najviše pogodila, kao što je učinio on lično.

Republika Srpska 19.04.2020 | 23:57
Dugovi Elektroprivrede RS i Trebinja su za Hercegovce mnogo opasniji od virusa korona!

”Realno ne računam. Elektroprivreda Republike Srpske je po završnim računima za 2019. godinu u velikim gubicima. Elektroprivreda zajedno sa budžetom Grada Trebinja je kreditno zadužena preko 150 miliona konvertibilnih maraka. To je daleko opasniji virus za Hercegovinu od pandemije korona virusa. Najavljuju tehnološke viškove, otpuštanje radnika, smanjivanje plata. Lično ću se suprotstaviti tim mjerama, a očekujem od zaposlenih u Elektroprivredi RS da će me podržati.

U ovom vremenu, kada nas čekaju teška ekonomska kriza, da se sankcionišu zaposleni, da se ugrožava socijalni status porodica, to dozvoliti neću. Elektroprivreda je u vlasništvu naroda Hercegovine, to je naslijeđe od Jugoslavije, to je nacionalno dobro naroda Hercegovine, i žalim što narod Hercegovine toga nije svjestan. Lokalne samoupravo nisu blagovremeno pratile stanje nje (ERS).

Nisam zadovoljan saradnjom sa Gradskom upravom u Trebinju

Govoreći o saradnji sa lokalnim samoupravama istočne Hercegovine, a ovom prilikom konkretno sa Trebinjem, Drašković kaže:

”Nisam zadovoljan. Uvjeren sam da u organima Gradske uprave, u stručnim službama, ima sposobnih, ali im nije dozvoljeno da profesionalno odrađuju svoj posao. Ti kadrovi o kojima govorim su sposobni da sarađuju, kako sa građanima, tako i sa privredom, da pomažu u ostvarivanju njihovih zakonskih prava. Kriv je politički sistem koji se mora mijenjati. Sadašnji sistem ja zasnovan na temeljima otuđenih centara moći.

Dakle, sve te institucije, koje bi trebale biti profesionalne, imaju nalogodovca kako će se odnositi prema određenim partijama, privrednim subjektima, tako i građanima.

Ono što očekujem od lokalne zajednice je daleko od stvarnosti. Konkretno u IAT imam velike probleme – naslijeđene dugove, skoro cijela imovina IAT je pod hipotekom. Podnosimo zahtjeve na osnovu zastarjelosti da se otpisuju ta stara potraživanja, stručne službe u Trebinju su sposobne za tako nešto, ali imaju svog nalogodavca. Ja ću sigurno ostvariti svoja prava, pa makar na međunarodnom sudu.

Na pitanje šta ako se dogodi blokada računa i prinudna naplata spornih potraživanja, Drašković odgovara kontrapitanjem:

“A šta ako se u Hercegovini dogodi buna protiv dahija?!”, zapitao se Drašković.

Izgleda da su Hercegovci svugdje uspješniji nego u Hercegovini

O viziji razvoja istočnohercegovačkog kraja, kao i o tome šta narod Hercegovine treba da učini da bi se ta vizija ostvarila, Drašković kaže da je zadovoljan ”svojim hercegovačkim narodom”, ali…

”Prije svega, ja sam zadovoljan hercegovačkim narodom, svojim hercegovačkim narodom. Kao u svakom narodu, tako i ovdje ima kukolja, ali to je vrijedan narod, pametan narod, uspješan narod, ali izgleda da su Hercegovci uspješniji svugdje nego u Hercegovini.

Nivo društvene izgrađenosti i političke demokratije nisu riješeni u Hercegovini, prije svega, narod mora da se oslobodi od političkog virusa koji traje skoro punih 30 godina. Treba da se prihvate posla, a posla ima, samo na ovim projektima o kojima sam maloprije govorio, poljoprivrednim poslovima, poslovima u turizmu, industrija jeste u zaostatku ali i tu vidim budućnost da se mnogi proizvodni kapaciteti u Hercegovini mogu podići, prije svega za proizvodnju organske hrane.

Treba razmišljati o slozi, solidarnosti, jedinstvu, o vraćanju mladih, jer Hercegovci moraju razmišljati o tome da svoju djecu vraćaju, da tu rade i stiču iskustva. Posla u Hercegovini ima i biće ga! Samo pod tim uslovima, Hercegovina može dostići nivo standarda i ekonomske razvijenosti kneževine Monako”, zaključuje na kraju razgovora Drašković.

(Moja Hercegovina)

Komentari / 69

Ostavite komentar
Name

Joe

19.04.2020 22:34

Sve sto je rekao je tacno,samo nisam siguran u iskrenost njegovih motiva.Iz svih njegovih izjava,izmedju redova,izviruju politicke ambicije,uskoro cemo vidjeti na koji nacin ce uci u politiku,i jedno je sigurno-sa Bajom su odnosi zategnuti.Da li.on ovakvim izjavama zeli da Baju prisili na odredjene ustupke (otpis poreza) ili je naslutio njegov skori pad,saznat cemo vrlo brzo.

ODGOVORITE
Name

re joe

19.04.2020 23:16

"...ili je naslutio njegov skori pad,saznat cemo vrlo brzo." Ako je ovo u pitanju, mi svi na trgove gradova sirom RS da proslavimo oslobodjenje, a on, pola Vlade, kumovi i pojedini clanovi porodice i rodbine na sud pa u zatvor. Od onog sto su pokrali lijepo cemo budzet napuniti. Da nas vode skolovani, strucni i posteni ! Vrijeme je da pocnemo zivjeti kao ljudi.

Name

Ivona

20.04.2020 02:33

Sve je sada pripalo Luka je opljačkao EPRS sa svojim sirom Ilijom

Name

Nino

20.04.2020 02:36

Sva Hercegovina Istočna je opljačkana Luka i Dođu su uzeli novac Luka ima pet kuća i više stanova Beograd Zlatibor

Name

Jovo

20.04.2020 03:05

Dodik je opljačkao čitavu Republiku Srpsku i firme i banke pa vidite Šta je sa EPRS sva je opljckana

Name

!!!!

20.04.2020 04:17

Tako jeeee!!! Svi lopovi i kriminalci u hapsss!!!

Name

Posteno

20.04.2020 05:10

Nama ne treba vlast i političari nama treba zakon i red, i moramo ici napred nema ovaj izgubio ovaj pobjedio ovaj hoce on nece,,, e kad budemo imali zakon i red onda ce biti drzava a kako je lepo uzimati drzavne pare ko god dodje na vlast omasti se, tako da nemoj ocekivati ako je mlacno swisslaon 15 miliona da nece jos 35 ide to pogodi te moc i ode ti... Hahaha

Name

Goran

20.04.2020 05:29

Draskovica je doveo vladika Grigorije da kupi IAT,koja je imala dug 19 miliona km prije nego je kupio.To je jedina fabrika koja je ostala da radi u cjeloj Hercegovini.Sve druge su srusene i napravljene zgrade.

Name

Goran

20.04.2020 05:36

Draskovic je digao Trebinje na noge ,sve sto je obecao toje uradio.Napravio je grad sunca ,u ljutom krsu,pravi zgradu gimnazije ,da je u sred Pariza ne bi se postidio i poklanjaje gradu Trebinju.

Name

re re

20.04.2020 06:00

A bi bila fešta da sekta padne.Mnogo veća sreća nego da prođe korona.

Name

Mile

20.04.2020 06:07

Ako G.Draškovic kaze da je elektrohercegovina u dubokoj dubijozi mozda dodig i petrovic ptave podzemni aerodrom pa troše narodne pare kao tito što je u Konjicu pravio sklonište za svoje a govorijo da se pravi tvornica margarina žalost nije ništa dobro isti nas vode i vlasti

Name

Mihajlo

20.04.2020 06:26

Ovo nas malo gradjana sto osta u RS, moglo je zivjeti kao bubreg u loju, da ova sekta nije sve pokrala i unistila.

Name

Republika papaka

20.04.2020 06:26

Samo da nadje jos jednog i osnuju partiju kao u onom vicu,

Name

Re

20.04.2020 06:46

Sve u redu samo prvo plati porez pa budi primjer a ne da stvaras podlogu za politicke ambicije u cilju amnestije dugova. Mnogi ce svasta stvoriti ako ne placaju obaveze drzavi.

Name

Neka ti plate kumovi

20.04.2020 09:38

Po BL,a i za struju sto ne placaju....

Name

Tako je Mihajlo

20.04.2020 10:16

Zlatnom kasikom i ne samo u RS, nego cijeloj BiH. To je jedan malo veci grad.... Sve imamo, bas sve.... i zitna polja i cvijetne livade i more i planine i rude i SVE vode i SVE sume i za privredu i za poljoprivrwdu i za stocarstvo ... ali imamo kriminalce decenijama na vlasti bez ikakve odgovornosti,da smo najbjedniji u Evropi u svakom smislu....

Name

Re

20.04.2020 13:10

Šarlatan...

Name

kmet

20.04.2020 14:25

prvo kazniti papke, pa ministre i direktore, a na kraju GLAVNOG, da gleda.

Name

?

19.04.2020 22:40

Istina je da je dug EP RS i lokalnih administracija zlo od sektaške uprave nad RS od strane satanske sekte SNSD i satrapa oko njih. Sumnju stvara što Drašković nekada kritikuje, pa se za kratko vrijeme grli sa Dodikom. Ovo je i pored korone i neusvajanja budžeta BiH ipak izborna godina za lokalne izbore. Ako Drašković misli da povede narod u Hercegovini ka slobodi mora biti ubjedljiviji i otkloni svaku sumnju da će ponovo grliti sa Dodikom i Petrovićem. Neka se javno distancira od vlasti i ne okoliša i kaže ko su ti koji su to koji pljačkaju, zadužuju, uništavaju, dijele narod.

ODGOVORITE
Name

Buna

20.04.2020 01:47

Za 150 miliona markica???Hahahahahaha

ODGOVORITE
Name

Istina

20.04.2020 04:19

Moguć je takav scenario samo ako ga ameri dovedu na vlast i daju mu tovar dolara gracis. On to dobro zna kako se radi na osnovu iskustva njegovog brata Vuka, koji je prodao vjeru za šaku dolara. Upravo od tih dolara je ovaj tip započeo svoj privatni biznis. Jadna Hercegovine kakvog kneza imaš!

ODGOVORITE
Name

Dali su

20.04.2020 09:27

I laktasenku ali iz nasih djepova, pa smo stigli do ponora....

Name

Konačno

20.04.2020 04:23

Konačno neko da kaže buna , došlo izgleda vrijeme da narod ustane i kaže svoje , Bravo Draškoviću , neka narod malo progleda i razmisli svojom glavom , a ne da za 50 maraka proda obraz , to isto će uraditi u Bijeljini Mladen Krstajic a Banjaluka koliko se vidi već digla bunu protiv Dodika , Željke i Radojičića , izgleda da dolazi vrijeme kad se školovani i pametni bude .....

ODGOVORITE
Name

Re

20.04.2020 08:00

A ti zaboravio ko su Draskovici jadnice

Name

Boki

20.04.2020 04:32

Oce i on u politiku idu izbori pa oce da se kandiduje za gradonacelnika

ODGOVORITE
Name

Re

20.04.2020 08:00

Mora da bi kako odpiso dugove

Name

Sto da ne

20.04.2020 09:32

Ako voli svoju Hercegovinu i hercegovce, PRAVI JE. Nije ljigavac koji samo trpa u svoj i djep kriminalne sekte sirom RS....

Name

Malko providno

20.04.2020 04:33

Preposteni Rodoljub.

ODGOVORITE
Name

Danijela

20.04.2020 04:42

Milorad Dodik je upropastio Srpsku,vrijeme mu je da ide. Stranci vec imaju zamjenu,ugledni politicar iz SDS-a.

ODGOVORITE
Name

BANDA SNSD,VLADA

20.04.2020 04:54

Uz pomoć,BANDITA PODANIKA,I DOŠLO VREME DA PODANICI PROMENE,BANDU NA VLASTI JER DUGOVANJA DRŽAVI I NARODU POSTAŠE,PREVELIKA!

ODGOVORITE
Name

Uhh

20.04.2020 05:27

Dal ce ovo da objavi atv i rtrs?

ODGOVORITE
Name

Miso

20.04.2020 05:29

Sve jasno znaci ako bude prinudna naplata duga prema drzavi koju ima on bi da dize narod da ga brani to je teska lopina

ODGOVORITE
Name

Re Mišo

20.04.2020 06:52

Ako je dužan državi i neka je jer taj novac ne bi bio narodu od koristi već bi otišao malim Igoru i za helikoptete. Ovako je Trebinjcima na raspolaganju.

Name

Arizona

20.04.2020 05:54

Dali kupuju jos uvijek skupocijena pica

ODGOVORITE
Name

Trtmrt

20.04.2020 05:56

Sve tačno ali prvo plati poreze koje dugujes

ODGOVORITE
Name

Kome platiti dugove

20.04.2020 09:55

Beskrupuloznoj sekti koja ih je i stvorila, pa misli da se i to prodaje....

Name

Viskovic

20.04.2020 06:15

Da li je Draskovic iskren ?Mislim da jest iskren ! Da li je patriota ? Veci od drugih bogatasa ! Da li je privrednik ?Valjda je dokazao ! Mozemo misliti sta god hocemo o bilo kome,ali onaj ko zaposljava domacu radnu snagu,isplacuje place,placa doprinose, taj je patriota.Dodikovci odnesose sve iz R.Srpske u bijeli svijet.Kamo srece da je vise Draskovica da otvaraju fabrike u svome kraju ! Da li su place male ? Da jesu ali harac na place je duplo veci nego u ZAPADNOJ EVROPI.Privrednik sam i zato znam.Pametni HERCEGOVCI ce podrzati svoga covjeka jer samo onaj ko razumije mentalitet svoga naroda ,zna sta ga muci i sta zeli !

ODGOVORITE
Name

hercegovac

20.04.2020 06:31

Jasno ko dan da nešto ne štima na relaciji Drašković/ SNSD i da je lične prirode. Ništa sporno jer večina je nezadovoljna i misli isto što i Drašković. Ako je njegov cilj da se nešto mjenja u koprist naroda svakako ima podršku ali ako je u pitanju lični interes u smislu neke koristi samo za njegovo preduzeće onda smo u još većem problemu. Interesantna je njegova izjava gdje proziva vlast za novac vezano za izgradnju Gimnazije!? Ko je i čijim novcem trebao da gradi istu? Izgleda Rodoljub sa narodnim novcem!? Rodoljkube ima Hercegovina Gimnazija ali nema đaka i radnih mjesta!

ODGOVORITE
Name

Luka naivni

20.04.2020 06:39

Pa šta je 150 miliona puno je to više..Gdje se Gvido i njegovi kadrovi direktorčići bez ikakvog prethodnog iskustva dočepaju tu trava više ne raste.Stave se tašnice oko vrata i uzme službeno auto za izmešljeni sužbeni put sa nekom od dvorskih SNSD dama..O nabavkama i tenderima suviško je više i govoriti..Luka nije samo dir ERS on je i gradonačelnik TB jer nesretni Miko a dobar je čovjek nije gladan kao Luka ne pita se apsolutno ništa.On samo figurira i sluša šta mu se kaže .Ima završen fakultet u Avtovcu selu pored Gacka..Bilo što bilo narod je ogorčen ,svaki dan je sve teže a oni sve bahatiji.Moglo bi im se to o glavu razbiti, kakav god da je narod trenutno jedino Kneza vidi kao spasioca..Luka je uzeo milone, marke nije donirao šta reći

ODGOVORITE
Name

PLATE U ERS

20.04.2020 06:55

Onakav gigant je uništen a plate Luke i njegovih izvršnih direktora su najveće u regionu.Jedino ERS nije TI dostavio spisak plata a što je dužan po zakanu.Evo malog zadatka za istraživačko novinarstvo kad saznate šokiraće te se ,plus razni dodaci ,upravni i nadzorni odbori.U ovo teško vrijeme i kad imaju višak radnika oni samo sebi dižu.Njihova glad nema granica,stara poslovica kad se fukara i jado obogati i dočepa funkcije..

ODGOVORITE
Name

Višegrad

20.04.2020 06:58

Gdje je 100 miliona KM koje je u prethodnom periodu ostvarila HE Višegrad, gdje je zavrsio taj novac. Mnogo je dilema i nepoznanica povodom ove teme.

ODGOVORITE
Name

Aleksandar

20.04.2020 07:13

Daj jim ti malo para one koji si pokrao pa sad imamo milijone aa

ODGOVORITE
Name

On daje narodu

20.04.2020 09:35

I nije pokrao.

Name

Goran

20.04.2020 09:51

Ako je i ukrao ulaze u svoj grad, a ova banda stanove po Becu,Londonu ...itd

Name

Space Lord

20.04.2020 07:18

Podrška Draškoviću!

ODGOVORITE
Name

Luka

20.04.2020 07:25

Čitam komentare u kojima se svi pozivaju na poštenje,pa baklanski narodi kritikuju sve što je dobro i loše a kad se domognu vlasti,odnosno dođu u situaciju da isprobaju svoje poštenje,99% ljudi počnu krasti isto kao ovi na vlasti,nazalost takvi su nam geni,zato nijedna država na Baklanu nije stabilna jer je korupcija svakodnevnica u kojoj kako oni na vlasti tako i građani redovno učestvuju.

ODGOVORITE
Name

demobilisani borac

20.04.2020 07:37

hercegovci Banjaluka je uz Vas

ODGOVORITE
Name

Miki

20.04.2020 07:43

Ovo je primjer da vlast kao domacin kuce pljacka vlastitu kucu. Pri tom u to domacinstvo primaju ljude koji samo jedu, nista ne privredjuju osim sto rade na hvalospjevima domacinu. Takvo domacinstvo ce kad tad propasti i u njemu na zalost niko nece ostati. Postace bezvrijedno i omrznuto, ostavljeno kao da nije nicije bilo.

ODGOVORITE
Name

Trutovi

20.04.2020 09:24

Svi kriminalci sekte....

Name

Boro

20.04.2020 08:09

I brat ti probao pa gdje sada.Draskovicu sta je sa Nevesinjem. Ostalo ti je samo pod ruku sa Vujanovićem ikukajte izglasa ali vam je slab megafon.

ODGOVORITE
Name

re boro

20.04.2020 08:32

A ti pjevaj sa Dodikom jado.

Name

Gacko

20.04.2020 08:31

Pa što podrža šanera Ćurića za gradonačelnika.

ODGOVORITE
Name

Dao svima priliku

20.04.2020 09:40

Da ucine nesto, a ne da poharaju Hwrcegovinu....

Name

Don Kihot

20.04.2020 08:33

Rodoljubu ne vjerujem pretjerano jer je i on u tzv. tranziciji omastio brkove. Međutim kakav god da je, bolji je od sekte. Rodoljub je dio masti uložio u Hercegovinu, a sektaši po Moskvi, Beču, Monaku.....Rodoljubove firme posluju koliko toliko na tržišnim principima, dok sektaški kumovi, rođaci, kumovi rođaka, kumovi rođaci posluju na burazersko-tenderko-mafijaškim principima, tačnije koza nostre. I tako će biti sve dok narod ne shvati da 30-50 KM na dan izbora nije rješenje.

ODGOVORITE
Name

Tako je

20.04.2020 09:34

Zamislite da nije, na sto bi tek licila Hercegovina?! Strasno i pomisliti....

Name

Деки

20.04.2020 08:34

Ова појава ми није довољно јасна, шта се ту дешава , је ли он брат Дршковића Вука?...

ODGOVORITE
Name

Max

20.04.2020 08:41

Mora doci do ogromnih problema u Elektroprivredi RS, kad se precutno prelazi preko kradja struje u iznosima preko 40000 km otkrivenim u Banja Luci, Prnjavoru, Doboju, ko zna iz kojih razloga. Na drugoj strani zbog ne placena 2 racuna obicnom covjeku pun kombi radnika elektro distribucije dolazi iskljuciti struju... Jbg...

ODGOVORITE
Name

Banja Luka

20.04.2020 09:34

U BL vladaju i kriju se ratni gospodari zivota i smrti, Dok god to postoji nema nam pomoći jedino Sablja kao u srbiji, da bi se do temelja iskorijenila hobotnica (sprega) kriminala i vlastodrzaca, ali mislim da je kasno, sta nam preostaje, a onima koji misle glavom paljba u inostranstvo ili cekati da bitange umru prirodnom smrcu, Kako bi dosli mladi .

ODGOVORITE
Name

Milan

20.04.2020 09:38

Vidi mu se na faci koliko mu je žao za sudbinu Trebinja.

ODGOVORITE
Name

Jasno

20.04.2020 09:44

Mulane, samo dobro kontroverzni spadaju u tvoje prijatelje....

Name

Hu

20.04.2020 09:51

Vidi ga nasta lici krimos ko

ODGOVORITE
Name

Na svijetskog

20.04.2020 10:04

Covjeka.

Name

Samo je bilo pitanje vremena

20.04.2020 10:03

Kada ce se pojaviti jos neki razumni hercegovci i upaliti lampicu za beskrupulozno unistavanje od strane raskalasene kriminalne sekte.....

ODGOVORITE
Name

Hercegovac

20.04.2020 10:42

Gospodine kad ste toliki patrijota sto zatvoriste fabriku u Nevesiju i ostaviste sedest familija na ulici gdje vam je tada bila solidarnost sa narodom

ODGOVORITE
Name

Dejan

20.04.2020 10:59

Treba pod hitno zabraniti penzioneri ma da rsde: babi Majkic Vidovicki Radmanovicu Cumbri

Name

Miljan Djerić

20.04.2020 11:01

Elektro privreda i elektro sektor je u dubiozi iz niz razloga, ne domaćinski odnos, prekomjerno i narucito stranacko zaposljavanje, odnosno kupovina indirektna glasova (vidite samo koliko je taj sektor dao poslanika i odbornika, cista zloupotreba tog naseg resursa za privatne kampanje, cisti sukob interesa) lose investicije, i umjesto da bude nosilac razvoja i motor privrede kao najprofitabilni, kod nas obrnuto, ogromni krediti i dugovi po dubini, slicno je i sa ostalim drzavnim profitabilnim firmama, nazalost.

ODGOVORITE
Name

Micko

20.04.2020 14:24

Bravo Rodoljube napokon jedan pametan i karakteran covjek imas podrsku od radnika ERS

ODGOVORITE
Name

Spaso

20.04.2020 14:25

Ukopali su nas pravo. Daj boze da se izvucemo. A ako se izvucemo u Hercegovini ce biti samo starci!!!

ODGOVORITE
Name

Đone

20.04.2020 16:29

Dok bude politika postavljala direktore u javnim preduzećima nikada neće biti dobro. Kad budu direktori dolazili putem konkursa tek tad se možemo nadati boljitku... Narode, mjenjaj sistem...

ODGOVORITE