Gerontološki centar: Jedna osoba zaražena

Melisa Alibašić-Hadžić, direktorica Gerontološkog centra Sarajevo potvrdila je da je jedna korisnica ovog centra pozitivna na virus korona.

Bosna i Hercegovina 19.04.2020 | 18:19
Gerontološki centar: Jedna osoba zaražena

"Jutros smo dobili informaciju da je jedna naša korisnica pozitivna. Obratili smo se svim nadležnim po protokolu, dežurnom epidemiologu. Rekao je da zbog činjenice da ona nema teže simptome neće biti primljena na bolničko liječenje odnosno na KCUS", kazala je Alibašić-Hadžić.

Alibašić-Hadžić podsjeća da od 10.04. pozivaju nadležne da testiraju uposlenike ovog centra, obzirom da se u centru nalaze korisnici najrizičnije starosne dobi.

"Obzirom da gerontolški centar nije zdravstvena ustanova, nije ovlašten da pruža neki vid liječenja, mi smo primorani da ovu osobu ostavimo u našem centru. Uzimajući u obzir da ovoj korisnici pružamo i dalje usluge, to potencijalno predstavlja rizik da se bolest može dalje prosiriti na naše uposlene i druge korisnike", istakla je Alibašić-Hadžić.

Ova ustanova prema preporukama napravila je karantin, gerontološki centar Sarajevo ima više od 350 korisnika.

Doktorica Anisa Bajramović, dežurna epidemiologinja, za N1 je potvrdila da će 40 uposlenika, zdravstvenih radnika Gerontološkog centra u Sarajevu biti testirano sutra.

"Sutra ujutro u 10:30 će biti testirano 40 zdravstvenih radnika, uposlenika Gerontološkog centra Sarajevo - medicinske sestre, doktori, njegovateljice i oni koji su bili u bliskom kontaktu sa korisnicima. Još uvijek se postupa sa indikacijama za testiranje i slučajevima bliskog kontakta, što nije bio slučaj u Gerontološkom centru. Od momenta kad smo saznali da postoji eventualno zaražena osoba, odmah smo izašli na teren, dali sve preporuke i napravili tehničke procedure da se testiranje izvrši u ponedjeljak", kazala je dr. Bajramović".

(N1)

Komentari / 0

Ostavite komentar