Lažiraju potvrde da su pozitivni na virus korona

FBI je poslao obaveštenje kompanijama širom SAD upozoravajući iz na lažne lekarske izveštaje i falsifikovanu dokumentaciju zaposlenih koji tvrde da su imali pozitivne rezultate testa na Kovid-19.

Svijet 15.04.2020 | 20:57
Lažiraju potvrde da su pozitivni na virus korona

U izveštaju Biro upozorava da koraci koje kompanija mora preduzeti kako bi zaustavila poslovanje i sanirala radne prostore mogu dovesti do značajnih finansijskih gubitaka, prenosi CNN.

Kao jedan od primera u izveštaju FBI opisan je incident koji se dogodio u martu kada je zaposleni koji je radio za neidentifikovanu kompaniju rekao šefovima da je bio pozitivan na testu na Kovid-19 prilažući navodnu dokumentaciju medicinske ustanove.

"Kompanija je zbog toga zatvorila proizvodni pogon radi dezinfekcije lokacije, obustavljajučhi proizvodnju i zaustavljajučhi isporuku potrebnih materijala u postrojenje", navodi se u izveštaju FBI.

Posle naknadnog pažljivog pregleda medicinske dokumentacije zaposlenog utvrđeno je da se radi o falsifikatu. 

FBI procenjuje da je kompanija izgubila oko 175.000 dolara zbog navodne prevare.

Jedan saradnik navodnog prevaranta, verujući da je bio izložen virusu, takođe se suočio sa ličnim finansijskim gubicima nakon što je odlučio da iznajmi nekretninu u kojoj je bio u karantinu kako ne bi ugrozio članove svoje porodice, navodi se u saopštenju..

Biro kao meru opreza preporučuje poslodavcima da se obrate medicinskim službenicima koji su navedeni na lekarski izveštajima kako bi potvrdili njihovu istinitost.

(Kurir.rs/Tanjug)

Komentari / 0

Ostavite komentar