Džo Bajden optužen za seksualno uznemiravanje

Tara Reade koja je devedesetih godina radila kao pomoćnica bivšeg potpredsjednika SAD-a Joa Bidena, sada optužuje budućeg predsjedničkog kandidata Demokratske stranke za seksualno uznemiravnje.

Svijet 13.04.2020 | 13:16
Džo Bajden optužen za seksualno uznemiravanje

Kako piše NBC News ona je prošlog mjeseca prvi put optužila Bajdena kazavši kako joj je tadašnji senator iz Delawarea zavukao ruku pod suknju kad mu je 1993. godine u proljeće donijela sportsku torbu u teretanu. Ona je u to vrijeme bila asistentica u njegovom uredu na Capitol Hillu.

NBC News je nakon optužbi iznešenih 25. marta razgovarao s pet osoba za koje je Read navela da se sjećaju detalja pomenutih napada. Troje je kazalo kako se ne sjećaju takvog razgovora, a četvrta je, anonimno, potvrdila da ju je Tara Reade upoznala s tim napadom.

Osoba koja je tražila da joj televizija ne saopšti ime iz straha da bi to moglo negativno uticati na njen posao, kazala je da se sjeća da joj je Reade pričala o uznemiravanju, ali ne i napadu. Sjetila se i kako joj je Reade kazala da je tada podnijela službenu žalbu uredu za ljudske resurse Senata.

Peta osoba, koja je takođe anonimno razgovarala s ovom TV kućom, podsjetila je da joj je Reade sredinom 2000-ih ispričala kako je Biden bio neprimjeren te da ju je dodirnuo dok je radila u njegovom uredu, ali da nije detaljno objašnjavala napad.

Bivši Bajdenovi saradnici, uključujući njegovog bivšeg šefa kabineta Teda Kaufmana i njegovu dugogodišnju izvršnu pomoćnicu Marianne Baker, sjetili su se Reade te kazali kako su u to vrijeme obavješteni o uznemiravanju, ali su oboje izjavili kako se ne sjećaju zahtjeva.

Odgovorni iz aktuelnog Bajdenova štaba kazali su kako se navodni napad "apsolutno nije dogodio".

U četvrtak naveče Reade je policiji u Vašingtonu podnijela službenu prijavu zbog dešavanja između 1. marta i 31. maja 1993. godine. Kazala je kako rekla da je u vrijeme incidenta podnijela službenu žalbu putem ureda za osoblje Senata. U njoj se požalila na uznemiravanje, ali Bajdena nije optužila za napad.

Zanimljivo je kako je prije nešto više od godinu dana, bivša zastupnica iz Nevade, Lucy Flores, kazala kako ju je Bajden neprimjereno dodirivao i ljubio bez prestanka.

Bajden je tada priznao da se "društvene norme mijenjaju" i da su "granice zaštite ličnog prostora smanjene" te je kazao "mnogo više paziti" na vlastito ponašanje.

(BN/Klix)                                                                                 

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Ha ha

13.04.2020 12:40

Koga ce on seksualno napadat stari djed

ODGOVORITE
Name

Re

13.04.2020 13:43

Prije 20 nije bio toliko star, a ni sada se ne osjeća. Misli da može biti predsjednik USA.

Name

Nole

13.04.2020 13:58

Ma da kuja ne mane repom ne bi joj pas ni prišao...

ODGOVORITE
Name

drndoje

13.04.2020 19:37

Sta li Trampima sa ovim?

ODGOVORITE
Name

Robin hud

14.04.2020 06:34

Sad se sjetila

ODGOVORITE
Name

Romale

14.04.2020 11:12

Amerikanci kao narod nisu baš konzervativni po pitanju seksa pa ni većina njihovih predsjednika kao ni sekretarica itd. Tako da čim se njihov "napasnik" kandiduje za visoku državnu funkciju protivkandidat ponudi "gospođi" izvjesnu sumu dolara da ga ocrni što više može. To je razlog sporog napada po "silovatelju".

ODGOVORITE