Džulijan Asanž dobio dvoje djece sa advokaticom

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž rekao je da je dobio dvoje dece sa advokaticom iz tima njegovih branilaca, dok je bio sklonjen u ambasadi Ekvadora u Londonu.

Svijet 12.04.2020 | 21:16
Džulijan Asanž dobio dvoje djece sa advokaticom

Australijanac, kome SAD žele da sude zbog špijunaže, otac je dvojice dečaka od dvije odnosno jedne godine koje je ima sa 37-ogodišnjom Stelom Moris, njegovom advokaticom porijeklom iz Južne Afrike.

Britanski dnevnik Mejl on Sandej danas objavljuje na svom vebsajtu slike Asanža i njegovih sinova kao i razgovor sa Stelom Moris koja govori da se zaljubila u Asanža prije pet godina i kako planiraju da se vjenčaju.

Ona je odlučila da otkrije postojanje djece Gabrijela i Maksa zato što strahuje da je Asanžov život u opasnost ako ostane u londonskom zatvoru Belmarš gde se sada nalazi, zbog pandemije novog korona virusa.

Britanski sud odbio je krajem marta da uslovno oslobodi 48-ogodišnjeg Asanža koji strahuje da se ne zarazi koronavirusom. Sud je procijenio da postoje ozbiljni razlozi da se vjeruje da se on ne bi pojavio na budućim ročištima.

Preko Tvitera Vikiliks je prenio da Asanžova partnerka, majka dvoje male djece, moli britansku vladu da oslobodi njega, kao i druge osjetljive bolesnike u vrijeme kada korona virus hara u zatvorima.

Prisustvovao rođenju putem video-linka

Asanž i njegova pravna zastupnica počeli su vezu 2015. godine. Asanž je prisustvovao rođenju dvoje dece u Londonu preko video linka a starijeg Gabrijela je vidio u ambasadi gdje mu je doveden. Djeca su britanski državljani prema listu Mejl on Sandej, i posjetili su oca u zatvoru.

Britanski sud je odložio do 18. maja raspravu o zahtjevu za izručenje osnivača Vikiliksa Americi, gdje je protiv njega podignuta optužniza zbog toga što je 2010. otkrio više od 700.000 tajnih dokumenata o američkim vojnim i diplomatskim aktivnostima, posebno u Iraku i u Avganistanu.

SAD mu stavljaju na teret da je stavio u opasnost izvore američkih službi. Asanžovi advokati osuđuju političku proceduru zasnovanu na lažima.

Asanž je uhapšen u aprilu 2019. pošto je proveo sedam godina skriven u ambasadi Ekvadora u Londonu.

(Agencije)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Zanzibar

12.04.2020 20:56

Dobra vijest da jedan pametan covjek ostavi iza sebe potomstvo!

ODGOVORITE
Name

Bas tako

13.04.2020 08:14

Ziv i zdravi bio sa svojom porodicom i ako su mu dusmani za vratom.

Name

inicijator

13.04.2020 07:45

U pogrešno vrijeme i na pogrešnom mjestu.Samo mu fali da je neki naš balkanac.

ODGOVORITE
Name

Dragan Ulm

13.04.2020 12:52

Nema on pojma,Stela jeto odradila,moraju nekome pare ostati

ODGOVORITE