Nacrt odluke o raspodjeli 52,5 miliona KM: RS i FBiH ne pitaju za projekte

Od sredstava prikupljenih po osnovu dozvola za mobilne operatere, u narednih pet godina za projekte u BiH biće dodijeljeno 52,5 miliona KM, međutim za razliku od ranije, došlo je do radikalnog omjera raspodjele sredstava među sektorima, tako da će ubuduće 70 odsto ovih sredstava otići za razvoj sektora komunikacija, dok će tek 30 odsto otići na sektor transporta.

Bosna i Hercegovina 06.04.2020 | 07:57
Nacrt odluke o raspodjeli 52,5 miliona KM: RS i FBiH ne pitaju za projekte

Ovaj omjer definisan je Nacrtom odluke o načinu raspodjele sredstava uplaćenih od dozvola za korištenje radio-frekventnog spektra za pružanje usluga putem mobilnih pristupnih sistema, a koja bi uskoro trebalo da bude pred ministrima u Savjetu ministara BiH.

"Odluka je bez jasnih i sveobuhvatnih obrazloženja omjera raspodjele. Vidljive su i manjkavosti vezane za sam način odabira projekata, jer se ne definiše način odabira projekata koji se finansiraju iz ovih sredstava", rekli su nam u Ministarstvu saobraćaja i veza Republike Srpske.

Prema samoj odluci, 52,5 miliona KM biće dodijeljno u jednakim ratama do 2023. godine, a namjenu sredstava po pojedinačnim projektima koji će se finansirati iz ovih sredstava utvrdiće Savjet ministara BiH posebnom odlukom, na prijedlog Ministarstva transporta i komunikacija BiH, što je za Republiku Srpsku takođe sporno.

"U nacrt ove odluke, ali i u ranije donesene odluke, nisu uvrštena prethodna traženja Vlade Republike Srpske, koja je zaključkom tražila da se raspodjela sredstava uplaćenih po ovom osnovu može vršiti samo uz prethodno pribavljenu saglasnost Vlade Republike Srpske i Vlade Federacije BiH", kažu za "Nezavisne" u Ministarstvu saobraćaja i veza Republike Srpske.

Usvajanjem odluke o načinu raspodjele sredstava uplaćenih od dozvola za korištenje radio-frekventnog spektra za pružanje usluga putem mobilnih pristupnih sistema stvoriće se uslovi za pripremu posebne odluke kojom će biti definisani pojedinačni projekti koji će se finansirati, s tim da se mora ispoštovati princip da 70 odsto tih sredstava ide u razvoj sektora komunikacija, a 30 u oblast transporta.

Ranije, tačnije 2010. godine, kada su se dodjeljivala sredstva iz sredstava prikupljenih po osnovu dozvola za mobilnu telefoniju, najveći dio novca otišao je za projekte izgradnje puteva i auto-puteva, a tek 15 odsto za projekte razvoja telekomunikacija.

Te, 2010. godine odlučeno je da se između 12 miliona i 14 miliona evra izdvoji za izradu projektne dokumentacije, nadzor i izgradnju međudržavnog mosta na Savi kod Gradiške, a između 16 miliona i 18 miliona evra za most kod Svilaja.

Zanimljivo je da, iako su još 2010. godine odobrena ta sredstva, do danas nijedan od ta dva mosta nije u funkciji.

(Nezavisne)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Pufta

06.04.2020 06:46

Dajte lovu Tegij kasapinu da je on iztranzira po svojim i sebi slicnim lopovskim dzepovima.

ODGOVORITE
Name

Dijagnoza

06.04.2020 06:51

Pa ne radi sin Igor puteve, dijete se bavi IT tehnologijom, ko bliže vatri bolje se ugrije.

ODGOVORITE
Name

Re Diagnoza

06.04.2020 09:06

A kladionice?

Name

DNS-Negativan

06.04.2020 09:26

Sva sreca imamo snagu i pamet!

ODGOVORITE
Name

Vazno je

06.04.2020 10:08

Da mi imamo prave I strucne na kljucnim mjestima, koji nas stalno ubjedjuju kako smo jaki, stabilni, puno ko brod,... Sve ostalo su glasine, zlonamjerne lazi, a sad je donesen I zakon za "rijec".

ODGOVORITE