Novi Pazar novo žarište, a među oboljelima i dijete

U Srbiji je danas zabeleženo još 148 slučaja korona virusa tako da se broj obolelih sa 1.476 povećao na 1.624. Broj smrtnih slučajeva povećao se za pet tako da je sada ukupno 44.

Srbija 04.04.2020 | 22:56
Novi Pazar novo žarište, a među oboljelima i dijete

Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 645 osoba od kojih je 148 pozitivno. Hospitalizovano je ukupno 1.046 pacijenata, od toga njih 69 je na Sajmu. Na respiratoru je ukupno 89 pacijenata. 

Vučić stiže u Pazar

Svi inficirani su bili u kontaktu sa osobom kod koje je prvo utvrđeno prisustvo korona virusa, a koja je nedavno boravila u Sloveniji. Među obolelim je i dete od osam godina. 

Direktor Opšte bolnice u ovom gradu Meho Mahmutović kaže da su troje, sa ozbiljnijim simptomima, već transportovani u Klinički centar Kragujevac, a da se još uvek razmatra gde će biti zbrinuti i preostali sa lakšim simptomima.

- Situacija u gradu je složena. Bolnica u ovom trenutku ima 420 postelja, od kojih smo 100 odredili za pacijente sa korona virusom. U slučaju potrebe možemo iskoristiti i 240 postelja u Specijalnoj bolnici u Novopazarskoj Banji, a krajnja i opciona mera je i opremanje dvorane Pendik – kazao je Mahmutović.

- To je u poslednjih deset ili dvadeset godina najznačajnija pomoć zdravstvenom sektoru u Novom Pazaru i to je pomoć od životne važnosti. Dolazak predsednika je ljudski potez, mnogo znači kada neko dolazi u trenucima kada je teško, kada se svi plaše – poručio je Mahmutović.

Direktor policije Vladimir Rebić danas je izneo podatke koji pokazuju da su građani Novog Pazara, prosečno, bili najnedisciplinovaniji u poštovanju mera propisanih u cilju sprečavanja širenja korona virusa, a Mahmutović je kazao da su nadležni danima apelovali na građane da se ponašaju odgovorno.

- Viđali smo danima ljude po trgovima, šetalištima, kafićima, restoranima, a to su bile teške slike za sve nas lekare. Nemam objašnjenja za takvo ponašanje i sada ćemo svi da beremo plodove koje su posejali neodgovorni prethodnih mesec dana – dodao je on. 

(Blic)

Komentari / 0

Ostavite komentar