Više stotina radnika ostalo bez posla u Bijeljini

– Više stotina radnika u Bijeljini je zbog pandemije virusa korona dobilo otkaz ili su poslodavci sa njima potpisali sporazumni raskid ugovora, kažu u bijeljinskoj filijali Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske.

Republika Srpska 04.04.2020 | 14:27
Više stotina radnika ostalo bez posla u Bijeljini

Direktor filijale Siniša Kajmaković kaže da im je stiglo oko 280 zahtjeva radnika za novčanu nadoknadu, jer su ih poslodavci u novonastaloj situaciji proglasili  tehnološkim viškom.

S obzirom na to da ova filijala nema uvid u broj onih koji su sporazumno raskinuli radni ugovor sa poslodavcima, pretpostavlja se da i takvih radnika  ima od 150 do 200.

Prema njegovim riječima veliki je broj poslodavaca i preduzetnika koji su se opredijelili za sporazumni raskid radnog odnosa sa radnicima, uz obećanje da će ih ponovo vratiti na posao kada se zaustavi epidemija koronavirusa i kada se normalizuju epidemiološki i zdravstveni uslovi.

“Bijeljinski hotel „Drina“ je podijelio značajan broj otkaza radnicima, ali, sa namjerom da ih vrati na posao kada se situacija stabilizuje. Menadžment ovog hotela je imao i značajan broj sporazumnih raskida, sve sa obećanjem da će radnici biti vraćeni na posao kada se stanje normalizuje“. Slično je postupilo i preduzeće „Pass“ iz Ljeskovca, koje zapošljava veliki broj radnika, ali je direktor tog preduzeća Rado Maletić naveo da je glavni poslodavac, odnosno vlasnik firme iz Njemačke naručio ogroman posao od ljeskovačkog preduzeća „Pass“, tako da od normalizacije stanja zavisi kada će otpušteni radnici ponovo biti vraćeni na posao”, kazao je Kajmaković.

Kajmaković napominje da radnici koji potpišu sporazumni raskid radnog odnosa nemaju pravo na novčanu nadoknadu od Zavoda za zapošljavanje RS, dok pravo na novčanu nadoknadu, po zakonu, imaju radnici koji su proglašeni za tehnološki višak ili je smanjen obim poslova i usluga u preduzećima u kojima su radili, a ta okolnost se uvažava  kao argument u uslovima izražene epidemije korona virusa.

Prema podacima Poreske uprave RS za 15. dana u Srpskoj je odjavljeno skoro 2.000 radnika.

(Capital)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Istinito

04.04.2020 14:46

Pass je natjerao radnike da potpisu sporazum a oni koji nusi zeljeli potpisano je u njihovo ime to treba da se Na

ODGOVORITE
Name

Pilot

04.04.2020 14:57

Potpisi radnika moraju biti ovjereni od strana uprave, bez toga sporazum je ništavan.

Name

Taverna

04.04.2020 15:00

Postoji otkazni rok, naknada štete za neiskorišteni godišnji odmor za 2019 i 2020. Zatim poslodavac mora dokazati koje je akte donio za tako kratko vrijeme u pogledu sagledavanja tehnoloških, ekonomskih ili organizacioni razloga. Tako radnici pamet u glavu, na dajte da vas zajebavaju.

ODGOVORITE
Name

Boa

04.04.2020 15:37

Saće to Mićo da riješi da tatom Milom. Jazavci obični.

ODGOVORITE
Name

Rale

04.04.2020 16:26

Ako se sad ne opamete i ne vide sra se radi, nije mi ih ni zao.

ODGOVORITE
Name

Sporazumni Kreteni

04.04.2020 17:05

Svaki radnik koji potpiše sporazumno je kreten.Otkaz ti ne može dati može samo da te proglasi tehnološkim viškom a tada imas otpremninu i nekoliko mjeseci sa biroa,zavisno od staža.

ODGOVORITE
Name

Ligika

04.04.2020 17:38

Sve normalne države su stale uz poslodavce i odrekle se poreza na doprinose što i jeste prvi normalan korak a o plati se dogovaraju poslodavac i radnik. Kako poslodavac da plati doprinose ako mu radnik sedi kod kuće a država traži uplatu doprnosa dok raj radnik ne ostvaruje prihod ni sebi ni poslodavcu a državi mora, kakva je to država, neka mi to neko objasni

ODGOVORITE
Name

Djurica

04.04.2020 20:35

Zar je moguce da se ovo radi

ODGOVORITE
Name

Što bolan

05.04.2020 01:18

Šta sa nama koji ne radimo nikako? Svi ste vi klošari i pozicija i opozicija i svi vi koji ste na jaslama od rata na ovamo, nije mi drago zbog bolesti ali mi je drago neka debili vide kako je bez plate i prvoga, otpuštanje pa ko vas jebe glasali ste za ovo.

ODGOVORITE