Више стотина радника остало без посла у Бијељини

– Више стотина радника у Бијељини је због пандемије вируса корона добило отказ или су послодавци са њима потписали споразумни раскид уговора, кажу у бијељинској филијали Завода за запошљавање Републике Српске.

Република Српска 04.04.2020 | 14:27
Више стотина радника остало без посла у Бијељини

Директор филијале Синиша Кајмаковић каже да им је стигло око 280 захтјева радника за новчану надокнаду, јер су их послодавци у новонасталој ситуацији прогласили  технолошким вишком.

С обзиром на то да ова филијала нема увид у број оних који су споразумно раскинули радни уговор са послодавцима, претпоставља се да и таквих радника  има од 150 до 200.

Према његовим ријечима велики је број послодаваца и предузетника који су се опредијелили за споразумни раскид радног односа са радницима, уз обећање да ће их поново вратити на посао када се заустави епидемија коронавируса и када се нормализују епидемиолошки и здравствени услови.

“Бијељински хотел „Дрина“ је подијелио значајан број отказа радницима, али, са намјером да их врати на посао када се ситуација стабилизује. Менаџмент овог хотела је имао и значајан број споразумних раскида, све са обећањем да ће радници бити враћени на посао када се стање нормализује“. Слично је поступило и предузеће „Пасс“ из Љесковца, које запошљава велики број радника, али је директор тог предузећа Радо Малетић навео да је главни послодавац, односно власник фирме из Њемачке наручио огроман посао од љесковачког предузећа „Пасс“, тако да од нормализације стања зависи када ће отпуштени радници поново бити враћени на посао”, казао је Кајмаковић.

Кајмаковић напомиње да радници који потпишу споразумни раскид радног односа немају право на новчану надокнаду од Завода за запошљавање РС, док право на новчану надокнаду, по закону, имају радници који су проглашени за технолошки вишак или је смањен обим послова и услуга у предузећима у којима су радили, а та околност се уважава  као аргумент у условима изражене епидемије корона вируса.

Према подацима Пореске управе РС за 15. дана у Српској је одјављено скоро 2.000 радника.

(Цапитал)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Истинито

04.04.2020 12:46

Пасс је натјерао раднике да потпису споразум а они који нуси зељели потписано је у њихово име то треба да се На

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пилот

04.04.2020 12:57

Потписи радника морају бити овјерени од страна управе, без тога споразум је ништаван.

Name

Таверна

04.04.2020 13:00

Постоји отказни рок, накнада штете за неискориштени годишњи одмор за 2019 и 2020. Затим послодавац мора доказати које је акте донио за тако кратко вријеме у погледу сагледавања технолошких, економских или организациони разлога. Тако радници памет у главу, на дајте да вас зајебавају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боа

04.04.2020 13:37

Саће то Мићо да ријеши да татом Милом. Јазавци обични.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

04.04.2020 14:26

Ако се сад не опамете и не виде сра се ради, није ми их ни зао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Споразумни Кретени

04.04.2020 15:05

Сваки радник који потпише споразумно је кретен.Отказ ти не може дати може само да те прогласи технолошким вишком а тада имас отпремнину и неколико мјесеци са бироа,зависно од стажа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лигика

04.04.2020 15:38

Све нормалне државе су стале уз послодавце и одрекле се пореза на доприносе што и јесте први нормалан корак а о плати се договарају послодавац и радник. Како послодавац да плати доприносе ако му радник седи код куће а држава тражи уплату допрноса док рај радник не остварује приход ни себи ни послодавцу а држави мора, каква је то држава, нека ми то неко објасни

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјурица

04.04.2020 18:35

Зар је могуце да се ово ради

ОДГОВОРИТЕ
Name

Што болан

04.04.2020 23:18

Шта са нама који не радимо никако? Сви сте ви клошари и позиција и опозиција и сви ви који сте на јаслама од рата на овамо, није ми драго због болести али ми је драго нека дебили виде како је без плате и првога, отпуштање па ко вас јебе гласали сте за ово.

ОДГОВОРИТЕ