Protiv smanjenja plata: “Nisu svi fudbaleri milioneri”

Mnogi profesionalni fudbaleri širom svijeta zarađuju malo više od prosječnog dohotka i ne mogu sebi da priušte smanjenje plate tokom krize , objavio je  Međunarodni sindikat fudbalera (FIFpro).

Sport 03.04.2020 | 22:41
Protiv smanjenja plata: “Nisu svi fudbaleri milioneri”

-Većina igrača može sebi priuštiti samo smanjenje plate koliko i bilo koji drugi radnik- rekao je generalni sekretar FIFpro Jonas Baer-Hofman za Reuters, dodavši:

-Njihov prihod nije u onom rasponu u kojem ljudi pretpostavljaju da jeste-.

Baer-Hofmann je rekao da širom svijeta postoje igrači s minimalnom platom, a za njih svako smanjivanje može imati drastične lične posljedice.

-Plaća im se puno manje nego što se misli, često oko prosječnog nacionalnog dohotka-

On je naglasio kako se većina klubova ponaša razumno, no postoje i oni koji se okreću jednostranim odlukama i otpuštanjima.

-Zabrinuti smo što se u nekim dijelovima svijeta mnogi klubovi već okreću jednostranim odlukama u pogledu otpuštanja i smanjenja plata pod uvjetima koji si igrači jednostavno ne mogu priuštiti. Većina klubova u ozbiljnoj je finansijskoj nevolji i ne želim generalizovatii, ali vidimo slučajeve neodgovornih i ciničnih reakcija iskorištavanja situacije i otpuštanja igrača.-dodao je on.

Ponovio je kako je najvažnije pokušati da se zaključi aktuelnu sezona u evropskim zemljama, kazavši kako je iznenađen odlukom belgijske lige koja je zaključila sezonu proglasivši Briž prvakom.

-Ako donesemo takve odluke imaćemo ogromne posljedice. To neće biti lijepa situacija za mnoge igrače, a nije dobra situacija ni za navijače.-

(Vijesti)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

izraelac

04.04.2020 00:52

pa nek usvoje zakon o zabrani bogaćenja i uvedu porez na lukauz. pa ko živi luksuz nek ga plati platom... samo porez na višak.. porez na ono što ti ne treba a imaš

ODGOVORITE